TOP ponuka

Trnava
2

Denné menu

Obedové menu

Trnava
8

On-line donáška






 


Medová rozprávka v hlavnej úlohe so Zdenkou Grgulovou

Med, delikatesa, pochutina, potravina i výživový a zdravotný doplnok. Práci so včelami sa Zdenka Grgulová venuje už takmer od narodenia. Keď rozpráva o výrobe medu a produktov s ním súvisiacich, oči jej žiaria šťastím a láskou. A to je hlavná ingrediencia všetkých jej medových zázrakov.
Čitatelia milujú príbehy. Prezraďte nám ten váš, ako sa začal tento včelí príbeh?

Narodila som sa na Morave, ale môj ocino bol Slovák. Keď som mala šesť rokov, prišli sme na Slovensko, kde žil môj dedko. Ten ma zaviedol ku včielkam a bol prvou osobou, ktorá ma priblížila k tejto vášni. Keď dedko zomrel, včelnicu prevzal môj otec. Keďže som bola najstaršia dcéra, a správaním som sa podobala skôr na chlapca, bola som otcovou pravou rukou. Pomáhala som mu pri vytáčkach medu, jazdiť na traktore a vôbec pracovať okolo včiel. Potom ako ocino zomrel, včielky sme darovali bratrancovi. Potom na chvíľu príbeh včiel utíchol. Keď som spoznala svojho súčasného manžela a zobrali sme sa, ako svadobný dar sme si zaželali štyri včelie rodiny. A to bol začiatok ďalšieho pokračovania tohto príbehu.

Váš manžel bol tiež včelár?

Najskôr sme o našej včelej vášni a rodinnej tradícii navzájom netušili, ale postupne sa z nášho malého hobby stalo slušné včelie hospodárstvo. V roku 1990 sme mali už 40 rodín včiel, keď sa môj manžel rozhodol, že opúšťa svoju prácu a bude sa venovať len včelám. Ja som stále pracovala ako výchovná pracovníčka a metodička, pre deti, starala som sa o naše deti a domácnosť a po nociach som pomáhala manželovi.
Takže to bolo idylické, ale zrejme veľmi náročné obdobie...

Včely sú živé tvory, raz príroda dá, raz nedá, a tak boli aj veľmi ťažké chvíle. Avšak, všetko bolo ako má byť, napríklad moja pôvodná profesia a výtvarné zručnosti zo školy ma priviedli k tomu, že som začala odlievať a zdobiť sviečky a ostatnú voskovú výzdobu. Večer som po návrate z práce obriadila dom a deti, a keď deti zaspali, v kuchyni som si rozložila dosku, na sporák dala vosk a do noci som odlievala. Obdobie to bolo, ale ako hovoríte, krásne. Neskôr som sa rozhodla odísť z pôvodnej práce a naplno sme sa začali venovať už len včielkam a produktom z nich.

Keď hovoríte o včelích produktoch, poďme si povedať niečo o mede, jeho účinkoch a pozitívach

Med - je nielen pochúťkou, ale aj potravinou. Obsahuje jednoduché cukry, ktoré sú obsiahnuté v nektáre, včely ho obohatia o svoje enzýmy a pretvoria na med. Med je tak blahodarný pre organizmus tým, že.. celý článok čítaj na Tophoreca.sk

Od Tophoreca.sk pripravujeme aj

Téma Cestovný ruch
▫ Japonské kapsulové hotely využívajú každý centimeter priestoru


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Medová rozprávka v hlavnej úlohe so Zdenkou Grgulovou na Gastromenu.sk

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si od nás obedové menu ONLINE cez Gastromenu.sk. Z každej objednávky sa Ti odrátajú 3%. Tie Ti pribudnú ako tvoj nový kredit. Výšku nasporeného kreditu sleduj vo svojom...
21.04.2024
28,7 M


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
DONÁŠKA: 0950 332 332 Prajeme Vám dobrú chuť...
12.04.2024
20,3 M