TOP ponuka

Trnava
1

Denné menu

On-line donáška






 


Vychytávky vo varení. Čo určite musíte mať doma?

Ovocná, zeleninová ale aj hubová sezóna sa nám pomaly blíži ku koncu. Možno to znie tak trochu smutno, ale ono je to práve naopak :-). Záhrady splodili množstvo ovocia aj zeleniny, a už je len na nás ako uskladníme úrodu, na ktorej sme sa tak narobili.

Veľa ľudí ovocie zavára, ďalší ho premieňajú na pravú domácu pálenku, alebo si ľudia uskladnia ovocie a zeleninu do tmavých pivníc na postupné jedenie. Tu je ale dôležité mať na to vhodné priestory. Ideálnymi podmienkami sú skôr tmavé a nie moc vlhké miestnosti alebo pivnice. Však kto by chcel prísť o úrodu tak, že mu nakoniec zhnije?
Ako výborná pomôcka na to slúži spôsob, že si ovocie a zeleninu usušíte. Najprv všetko nakrájame na 0,5 cm plátky a potom všade porozkladáme. Kladieme na papier, rôzne tácky až kým neskončíme až s celou tou úrodou u susedov. Nie, trochu si z vás uťahujem :-)

Jednoducho to môžete vyriešiť sušičkou ovocia, sušičkou na potraviny.

Je to najefektívnejší spôsob, ktorý poznám. Technologicky samozrejme aj správny. Ovocie, zelenina by sa nemali klásť na žiaden papier, nie to ešte noviny! Mali by sa klásť na sitá, kde sa postupne dehydrujú, čo znamená že strácajú vodu. Tu je dôležitý aj faktor teploty. Vysoká teplota zabije celý proces, za to nízka zasa môže spôsobiť, že nám úroda aj tak zhnije.

Sušené ovocie je výborným držiteľom prírodných cukrov, ktoré sú samozrejme zdravšie ako tie umelé. Ovocie zbavené vody je potom výborné ako príloha k rôznym vločkám, cereáliám na raňajky. Tu ale treba dávať pozor na množstvo sušeného ovocia. Tým, že je ovocie zbavené vody, je znížený ich objem. To znamená, že v menšej porcii bude aj viac obsahu prírodného cukru. Tu si musia dávať pozor najmä ľudia, ktorí si dôkladnejšie strážia hladinu cukru v tele. Sušené ovocie ako tiež zelenina je vhodná potom aj do rôzneho varenia. Každý určite poznáte vianočnú alebo silvestrovskú kapustnicu, kde mnohí z nás pridáva sušené huby. Veľkou vychytávkou sú aj prášky, ale pozor, mám na mysli prášok, ktorý vznikne po rozdrvení sušeného ovocia alebo zeleniny. Tu potom majster kuchár tento prášok pridáva do varenia a tým obohacuje svoje jedlo o pravé chute a arómy. Možno niektorí poznáte mäso obalené v zelenom jačmene. Ten nádherný a šťavnatý kúsok bravčovej panenky obalený v tomto prášku kontrastne výrazne zeleného jačmeňa. Mňam!

Kto nepestuje doma zeleninu, alebo mu nerastú jablone, hrušky, broskyne, slivky.. na záhrade môže protestovať, že tento problém nemusí riešiť. Že si proste sušené ovocie jednoducho kúpi v obchode.

A ako som spomínal vyššie, nezabúdajte na kapustnicu. Čo tak, keď sa vyberiete na huby. Priznajte sa, že ste tento problém minimálne aspoň raz v živote už riešili :-). Takže odpadajú papiere, odpadajú sitá a dokonca aj susedia - sušička potravín to vyrieši.

Do sušenia a na zdravie priatelia!

Dobrá kuchyňa sa nezaobíde ani bez kuchynskej váhy.
Aktualizované: 08.09.2020
Autor: Branislav Brežák - Foto: Branislav Brežák
Zdroj: 2 obrázok je z Mall.sk


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
DONÁŠKA: 0950 332 332 Prajeme Vám dobrú chuť...
12.04.2024
19,9 M