TOP ponuka

Trnava
1

Denné menu

Obedové menu

Trnava
8

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Timballo

Luca Nucciarelli
Zapekaná ryža zafarbená farbivom zo sépie, s brandy krevetami, cuketový krém s mätou a šafránovým tuille.

Zapekaná ryža je typický taliansky recept, poznajú ho takmer v každom regióne (nájdete ho v rôznych variáciách, ale celková podstata prípravy zostáva nezmenená) a väčšinou sa servíruje ako predjedlo. Základ tohto receptu spočíva v tom, že uvarená a ešte teplá ryža sa vloží do vopred pripravených formičiek, nechá sa vychladnúť. Takýmto spôsobom ryža stuhne a naberie tvar formičky. Následne sa pripravené ryžové tortičky vložia do zohriatej rúry.

"Dnešný recept som upravil tak, aby bol zaujímavý nielen pre chuťové poháriky, ale aby zaujal už na pohľad. Ryžu som zafarbil sépiovým farbivom a servírujem ju s krevetami marinovanými v brandy spolu so šafránovým tuille" - dodáva Luca Nucciarelli.

Sleduj Instagram Luca Nucciarelli a Facebook Chef Luca cooking with you

Suroviny na 10 porcií

• 800 g. risotto • 2 g. sépiového farbiva • 2 l. rybacieho vývaru • 150 ml. bieleho vína • 250 ml. olivového oleja • 150 g. cibule • 100 g. šalotky • 400 g. cukety • 30 g. čerstvej mäty • 5 g. citrónovej kôry • 500 ml. zeleninového vývaru • 50 g. cesnaku •  kreviet (2 ks na jednu porciu) • 6 cl. brandy •  soľ (quanto basta) • 100 ml. slnečnicového oleja • 40 g. múky • 0,5 g. šafránu • 350 ml. vody
Recept Timballo na Gastromenu.sk

Postup

Najskôr si pripravíme vývary: rybací zo zvyškov kreviet (hlavy a skelety) s trochou zeleniny. Druhý vývar (použijeme ho neskôr pri príprave cuketového krému) bude zo zeleniny a zvyškov cukiet. V obidvoch prípadoch použijeme olivový olej.

Hneď ako budú vývary hotové, prejdeme k príprave cuketového krému. Pokrájame šalotku na malé kúsky a opražíme ju spolu s cesnakom na olivovom oleji. Pridáme cukety nakrájané na kocky, necháme pražiť 5 minút a pridáme vývar. Ďalej si pripravíme základ na ryžu. Opražíme cibuľu a cesnak, následne pridáme ryžu a pražíme za stáleho miešania 2 - 3 minúty na miernom ohni. Pridáme biele víno, necháme vypariť alkohol. Neskôr pridáme rybací vývar a čierne farbivo zo sépie, ktoré sa vo vývare rozpustí a dodá tak nášmu rizotu farbu a intenzívnejšiu chuť. Kým sa rizoto varí (cca 20 minút), pustíme sa do prípravy šafránových čipsov. Takýto čips je v podstate voda zmiešaná so slnečnicovým olejom, štipkou soli a šafránom. Do teflónovej panvice zohriatej na vysokú teplotu nalejeme túto zmes a počkáme kým sa postupne vyparí voda a olej, čím sa v čipse vytvoria malé dierky. Keď sa voda vyparí, utrieme prebytok oleja a šafránový čips je hotový.

Keď je cuketa uvarená a mäkká, pridáme čerstvú mätu, citrónovú kôru a všetko spolu rozmixujeme až kým sa nevytvorí hladký zelený krém. Uvarenú ryžu dáme do pripravených formičiek, necháme ju vychladnúť a stuhnúť tak, aby nabrala podobu formičky (v prípade, že ryža príliš vychladne, možno ju zohriať v rúre).

Prejdeme k príprave kreviet, ktoré rýchlo opražíme na panvici na oleji s cesnakom (Keďže ide o predjedlo, odporúčam dve krevety na porciu ryže). Keď krevety dosiahnu červenkastú farbu, pridáme brandy a flambujeme alebo len jednoducho necháme vypariť alkohol, osolíme. V tomto momente máme všetko hotové a môžeme servírovať. Najskôr položíme na tanier ryžu, pridáme cuketový krém tak, aby sme okolo nej vytvorili polmesiac, na ryžu zľahka položíme chrumkavé čipsy a navrch pridáme krevety. Ako dekoráciu použijeme listy čerstvej mäty a môžeme podávať.

A aké víno by sa k tomuto jedlu hodilo?

Inšpiráciu čerpaj od Adriany Harandzovej v blogu Lugana DOC - víno sýtej žltej slamovej farby so zelenými odleskamina Gastromenu.sk

Buon appetito! - Luca Nucciarelli
05.06.2020

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
DONÁŠKA: 0950 332 332 Prajeme Vám dobrú chuť...
12.04.2024
19,6 M