Čo ti chýba na Gatromenu ? Pridaj svoj podnik na Gatromenu


Tak čo, už máš odcvičené ?

Alena Krůtová je typickým príkladom ženy - mama dcéry Adélky, ktorá svojim životným štýlom inšpiruje mnohých z nás. Ktorá vie dokopy skĺbiť rodinu, podnikanie a svoj zdravý...
10.11.2019   
» čítaj celý blog

Baklažánovo-cuketovo rajčinový koláč

Formu vyložíme papierom na pečenie. Na pečiaci papier dáme Lavaš chlieb a na neho poukladáme prosciutto. Na tenké kolečká si nakrájame baklažán a cuketu. Poukladáme ich na prosciutto a...

Heroes laser aréna

Sladovnícka 15; 917 01 Trnava
Heroes laser aréna na www.gastromenu.sk Heroes laser aréna na www.gastromenu.sk Heroes laser aréna na www.gastromenu.sk Heroes laser aréna na www.gastromenu.sk Heroes laser aréna na www.gastromenu.sk Heroes laser aréna na www.gastromenu.sk Heroes laser aréna na www.gastromenu.sk Heroes laser aréna na www.gastromenu.sk Heroes laser aréna na www.gastromenu.sk Heroes laser aréna na www.gastromenu.sk Heroes laser aréna na www.gastromenu.sk Heroes laser aréna na www.gastromenu.sk
Laser Game je úžasná moderná tímová hra. Nepoznáte? Čítajte ďalej! Pokiaľ chcete skúsiť niečo nové, nový typ zábavy, pri ktorej sa...
» čekuj

Prečo hodnotiť a vyjadriť svoj názor na Gastromenu.sk?

V dnešnej dobe, kde ťa neustále v telefóne vyzývajú rôzne aplikácie hodnotiť, kde sa kamkoľvek pohneš na internete a vyskočí ti okno "Ak si spokojný, nezabudni ohodnotiť", kde všetci...
13.10.2019   
» čítaj celý blog

Trnavský Októberfest vypukne vo štvrtok, sviatok pivárov potrvá tri dni

Sviatok pre milovníkov piva, ale aj dobrého jedla a zábavy. V City Parku na Trstínskej ulici vypukne už vo štvrtok 10. októbra 2019 druhý ročník trnavského Októberfestu. Októberfest...
09.10.2019   
» čítaj celý blog

3. ročník Gin Fest 2019 - čo sa pilo, čo sa jedlo

3. ročník Gin Fest 2019 zaujal odbornú aj širokú verejnosť na toľko, že sa stáva Gin teraz a na dobre dlhé, nasledujúce obdobie doslova módou v barovej zábave slovenských...
05.10.2019   
» čítaj celý blog

Víkend v znamení dobrého jedla, zábavy a útokov na chuťové poháriky. Od piatka do nedele bude v Trnave opäť Food Fest

Festival pouličného jedla Food Fest privíta milovníkov pouličných špecialít v duchu tradičnej kuchyne, ale aj modernej gastronómie, už tento víkend od piatka 4. do nedele 6. októbra 2019...
02.10.2019   
» čítaj celý blog


Recepty na Gastromenu.sk


Špagety Bolognese
Branislav Brežák
Jedna moja z najobľúbenejších omáčok k cestovinám je boloňská omáčka. Tu by sa dalo povedať, že čo kraj to iný recept. A samozrejme, čo kuchár to iný recept. Ale pri kuchároch je to tak asi so všetkým. Pri tomto recepte je dôležitá doba varenia. Keď niekto spraví boloňskú omáčku za pol hodiny, tak to nie je pravá omáčka. Len niečo zmiešal v hrnci na šporáku. Za čas, čo túto omáčku varím ja, som si osvojil tento recept.

▶ Sleduj aj môj profil branislav.brezak na Instagrame.
Recept Špagety Bolognese na Gastromenu.sk

Potrebné suroviny na 6 porcií

  • 1 ks. bielej cibule
  • 1/2 kila koreňovej zeleniny
  • stonkový zeler
  • 5 ks. čerstvých (starších) paradajok
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1/2 kila mletého hovädzieho mäsa
  • 1/2 litra červeného vína (polosuché)
  • 1,5 kg. konzervu lúpaných paradajok
  • 1 lyžicu paradajkového pretlaku
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvé zomleté čierne korenie
  • muškátový kvet (môže byť aj orech)
  • oregano
  • parmezán
  • čerstvá petržlenová vňať
  • Postup prípravy

    Cibuľu a koreňovú zeleninu si nakrájaj na kocky. Priprav si pár strúčikov cesnaku, paradajky (lepšie sú staršie), konzervované lúpané paradajky, hodne dobrého polosuchého červeného vína, muškátový kvet, soľ, čierne korenie, oregano a dobré pomleté hovädzie mäso.

    Cibuľu spolu s koreňovou zeleninou opraž do zlata na olivovom oleji vo väčšom hrnci. Tu musím povedať, že v koreňovej zelenine namiesto klasického zeleru je lepšie použiť zeler stonkový. Pred koncom pridaj pokrájaný cesnak, nech to v kuchyni dobre rozvoniava. Pridaj pomleté hovädzie mäso a dobre ho opeč. Nezabudni mäso osoliť a okoreniť. Potom pridaj lyžicu hustého paradajkového pretlaku, aby mala omáčka peknú krvavú farbu. Po opečení pretlaku pridaj červené víno. Toho tam kludne môžeš dať viac, ako si z počiatku zamýšľal :-). Po chvíľke varenia pridaj lúpané paradajky aj so šťavou. Na koniec do varenia daj ešte čerstvé, ale staršie paradajky, ktoré pred tým narež do kríža na obidvoch stranách. Prečo? Neskôr ich budeš lúpať :-)

    Trochu soli, korenia a môžeš si dať minimálne na dve hodinky pauzu. Vyber paradajky a nechaj trochu vychladnúť. Do omáčky pridaj pretlačený cesnak, nakrájané čerstvé oregano, muškátový kvet a ešte chvíľu povar. Ochutnaj, poprípade ešte dosoľ. Na záver pridaj uvarené olúpané paradajky, ktoré pokrájaj na čo najmenšie kúsky. To ti zahustí omáčku. Pri podávaní nezabudni na parmezán a čerstvú petržlenovú vňať. Dobrú chuť!

    Do varenia Branislav Brežák