čo ti chýba na Gatromenu ? pridaj svoj podnik na Gatromenu


2. ročník festivalu vôní, chutí a zážitkov Aróma prinesie do Trenčína to najlepšie zo sveta gastronómie

Nadšenci lahodných jedál a kvalitných nápojov sa už 6. - 7. septembra 2019 môžu tešiť na Festival Aróma, ktorý sa uskutoční v centre mesta Trenčín - pri Dome armády...
23.08.2019   
» čítaj celý blog

Spiced G&T

Tento osviežujúci drink je tak jednoduchý, že si ho môžeš kedykoľvek doma sám pripraviť. Pripraviť si ho môžeš nie len pre seba ale aj na svojej ginovej párty pre svojich hostí,...

Merkur Pub & Restaurant

Trstínska cesta 1; 917 01 Trnava
Merkur Pub & Restaurant na www.gastromenu.sk Merkur Pub & Restaurant na www.gastromenu.sk Merkur Pub & Restaurant na www.gastromenu.sk Merkur Pub & Restaurant na www.gastromenu.sk Merkur Pub & Restaurant na www.gastromenu.sk Merkur Pub & Restaurant na www.gastromenu.sk Merkur Pub & Restaurant na www.gastromenu.sk Merkur Pub & Restaurant na www.gastromenu.sk Merkur Pub & Restaurant na www.gastromenu.sk Merkur Pub & Restaurant na www.gastromenu.sk Merkur Pub & Restaurant na www.gastromenu.sk Merkur Pub & Restaurant na www.gastromenu.sk
Sme reštaurácia a pub, ktorá sa nachádza v obchodnom centre Merkúr v Trnave. Naše služby: ◾ usporadúvanie spoločenských akcii ◾...
» čekuj

Gin Fest Slovakia 2019: Zapojte všetky zmysly!

Predchádzajúce ročníky Gin Festu ukázali stále narastajúcu popularitu ginu, ale aj záujem o tematické eventy z barového prostredia. V jeden deň sa spojí odborná verejnosť a...
21.08.2019   
» čítaj celý blog

Trnavská promenáda a jej tisíc chutí piva a jedla pod holým nebom

Pivný festival s nad regionálnou spoluprácou pív opäť prichádza do Trnavy. 23 a 24. augusta 2019 si pod holým nebom vychutnáte pestrý výber tých najlepších remeselných...
12.08.2019   
» čítaj celý blog

Hody Trebatice + vyhraj 4 vstupenky na festival Lodenica

Ďalším pokračovaním z troj tripu augustových festivalov od organizátora Morning Net, s.r.o. sú Hody Trebatice. Hlavne piatok vyzerá veľmi dobre a takými vystupujúcimi ako Desmod,...
11.08.2019   
» čítaj celý blog

Festival Červeník, Hody Trebatice a Lodenica

Týmto víkendom začína festivalový troj trip, čoho prvým je festival Červeník, o týždeň neskôr sú to Hody Trebatice a posledný augustový víkend je to asi najznámejší z nich...
08.08.2019   
» čítaj celý blog


Recepty na Gastromenu.sk


Špagety Bolognese
Branislav Brežák
Jedna moja z najobľúbenejších omáčok k cestovinám je boloňská omáčka. Tu by sa dalo povedať, že čo kraj to iný recept. A samozrejme, čo kuchár to iný recept. Ale pri kuchároch je to tak asi so všetkým. Pri tomto recepte je dôležitá doba varenia. Keď niekto spraví boloňskú omáčku za pol hodiny, tak to nie je pravá omáčka. Len niečo zmiešal v hrnci na šporáku. Za čas, čo túto omáčku varím ja, som si osvojil tento recept.

▶ Sleduj aj môj profil branislav.brezak na Instagrame.
Recept Špagety Bolognese na Gastromenu.sk

Potrebné suroviny na 6 porcií

  • 1 ks. bielej cibule
  • 1/2 kila koreňovej zeleniny
  • stonkový zeler
  • 5 ks. čerstvých (starších) paradajok
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1/2 kila mletého hovädzieho mäsa
  • 1/2 litra červeného vína (polosuché)
  • 1,5 kg. konzervu lúpaných paradajok
  • 1 lyžicu paradajkového pretlaku
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvé zomleté čierne korenie
  • muškátový kvet (môže byť aj orech)
  • oregano
  • parmezán
  • čerstvá petržlenová vňať
  • Postup prípravy

    Cibuľu a koreňovú zeleninu si nakrájaj na kocky. Priprav si pár strúčikov cesnaku, paradajky (lepšie sú staršie), konzervované lúpané paradajky, hodne dobrého polosuchého červeného vína, muškátový kvet, soľ, čierne korenie, oregano a dobré pomleté hovädzie mäso.

    Cibuľu spolu s koreňovou zeleninou opraž do zlata na olivovom oleji vo väčšom hrnci. Tu musím povedať, že v koreňovej zelenine namiesto klasického zeleru je lepšie použiť zeler stonkový. Pred koncom pridaj pokrájaný cesnak, nech to v kuchyni dobre rozvoniava. Pridaj pomleté hovädzie mäso a dobre ho opeč. Nezabudni mäso osoliť a okoreniť. Potom pridaj lyžicu hustého paradajkového pretlaku, aby mala omáčka peknú krvavú farbu. Po opečení pretlaku pridaj červené víno. Toho tam kludne môžeš dať viac, ako si z počiatku zamýšľal :-). Po chvíľke varenia pridaj lúpané paradajky aj so šťavou. Na koniec do varenia daj ešte čerstvé, ale staršie paradajky, ktoré pred tým narež do kríža na obidvoch stranách. Prečo? Neskôr ich budeš lúpať :-)

    Trochu soli, korenia a môžeš si dať minimálne na dve hodinky pauzu. Vyber paradajky a nechaj trochu vychladnúť. Do omáčky pridaj pretlačený cesnak, nakrájané čerstvé oregano, muškátový kvet a ešte chvíľu povar. Ochutnaj, poprípade ešte dosoľ. Na záver pridaj uvarené olúpané paradajky, ktoré pokrájaj na čo najmenšie kúsky. To ti zahustí omáčku. Pri podávaní nezabudni na parmezán a čerstvú petržlenovú vňať. Dobrú chuť!

    Do varenia Branislav Brežák