Cviklové hodovanie
Cvikla, zelenina, ktorá má jedinečnú farbu, špecifickú zemitú chuť, ale aj množstvo zdraviu prospešných látok. O možnostiach spracovania cvikle, jej využití v kuchyni i menej tradičných receptoch sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.
Možno si spomínate na zvláštne spracovanie cvikle v školských jedálňach pred niekoľkými desiatkami rokov. Na túto formu receptu žiaľ cvikla trochu doplatila, a trvalo ďalších pár rokov, kým si znovu našla miesto na našich stoloch. A to je dobrá správa, pretože cvikla obsahuje celý rad vitamínov a minerálnych látok. Z tých najdôležitejších spomenieme vitamín B, C, minerály horčík, vápnik, zinok, draslík, kyselinu listovú, karotén, antioxidanty a stopové prvky.
Možno si spomínate na zvláštne spracovanie cvikle v školských jedálňach pred niekoľkými desiatkami rokov. Na túto formu receptu žiaľ cvikla trochu doplatila, a trvalo ďalších pár rokov, kým si znovu našla miesto na našich stoloch. A to je dobrá správa, pretože cvikla obsahuje celý rad vitamínov a minerálnych látok. Z tých najdôležitejších spomenieme vitamín B, C, minerály horčík, vápnik, zinok, draslík, kyselinu listovú, karotén, antioxidanty a stopové prvky.
Pozitívne účinky
Cvikla pomáha pri detoxikácii a očiste organizmu, napomáha vylučovaniu škodlivých látok, je prospešná pre kardiovaskulárny systém, znižuje hladinu zlého cholesterolu, posilňuje kosti a je vhodná na zlepšenie trávenia a úpravu problémov tráviaceho traktu. Niektoré zdroje hovoria o tom, že surová cviklová šťava je dobrá ako prevencia pred vznikom onkologických ochorení, ale aj ako podporný prostriedok pri liečbe a rekonvalescencii týchto chorôb.
Cvikla pomáha pri detoxikácii a očiste organizmu, napomáha vylučovaniu škodlivých látok, je prospešná pre kardiovaskulárny systém, znižuje hladinu zlého cholesterolu, posilňuje kosti a je vhodná na zlepšenie trávenia a úpravu problémov tráviaceho traktu. Niektoré zdroje hovoria o tom, že surová cviklová šťava je dobrá ako prevencia pred vznikom onkologických ochorení, ale aj ako podporný prostriedok pri liečbe a rekonvalescencii týchto chorôb.
Konzumácia cvikle však nie je vhodná pre všetkých
Cvikla obsahuje vysoký podiel kyseliny šťaveľovej. Preto by pri jej konzumácii mali byť opatrní ľudia s obličkovými kameňmi, osoby s problémami s pečeňou a citlivým žalúdkom. Opatrní by taktiež mali byť diabetici, kvôli vyššej hladine cukru v plodoch cvikly. Tehotné ženy by mali konzumovať cviklu až po porade s lekárom. Vo všeobecnosti sa odporúča konzumácia maximálne 100 ml čerstvej šťavy a 200 gramov cvikly denne.
Využitie v kuchyni
Sterilizovanú cviklu sme už spomínali v úvode článku. Pokiaľ nemáte fóbiu zo školských jedálni, dobre dochutená sterilizovaná cvikla s kúskom chrenu, štipkou feniklu je skvostným doplnkom k hlavnému menu z mäsa i zeleniny.
Veľmi lahodnú chuť má cvikla pečená. Najjednoduchšia je jej príprava v.. článok pokračuje na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk pripravujeme aj
Téma Gastro
▫ Japonské jedlá milujú konzumenti na celom svete
Téma Cestovný ruch
▫ Shiki Shima - najluxusnejší hotel na koľajniciach
Cvikla obsahuje vysoký podiel kyseliny šťaveľovej. Preto by pri jej konzumácii mali byť opatrní ľudia s obličkovými kameňmi, osoby s problémami s pečeňou a citlivým žalúdkom. Opatrní by taktiež mali byť diabetici, kvôli vyššej hladine cukru v plodoch cvikly. Tehotné ženy by mali konzumovať cviklu až po porade s lekárom. Vo všeobecnosti sa odporúča konzumácia maximálne 100 ml čerstvej šťavy a 200 gramov cvikly denne.
Využitie v kuchyni
Sterilizovanú cviklu sme už spomínali v úvode článku. Pokiaľ nemáte fóbiu zo školských jedálni, dobre dochutená sterilizovaná cvikla s kúskom chrenu, štipkou feniklu je skvostným doplnkom k hlavnému menu z mäsa i zeleniny.
Veľmi lahodnú chuť má cvikla pečená. Najjednoduchšia je jej príprava v.. článok pokračuje na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk pripravujeme aj
Téma Gastro
▫ Japonské jedlá milujú konzumenti na celom svete
Téma Cestovný ruch
▫ Shiki Shima - najluxusnejší hotel na koľajniciach
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk