Detské raňajky, výzva pre rodičov i deti
Poznáte to? Ráno zavčasu vstať, prebudiť deti do škôl či škôlok. Umývanie, obliekanie a na jedlo už nemusí zostať čas ani chuť. Nemalo by to však byť pravidlom. Raňajky ako prvé jedlo sú príjemným a zdravým štartom každého dňa. Niekedy stačí len pätnásť minút a dieťa z domu neodchádza s prázdnym žalúdkom.
Pravidelnými raňajkami u detí vytvoríme zdraviu prospešný návyk. Okrem toho raňajky pomôžu deťom lepšie sa sústrediť na vyučovací proces a akúkoľvek fyzickú aktivitu, nebudú pociťovať únavu a zníženie pozornosti. Podľa informácií výživových poradcov a pediatrov by raňajky mali tvoriť 20% z celkového denného príjmu potravy a desiata 10%. Čo sa zloženia raňajok týka, mali by byť vhodnou kombináciou sacharidov, bielkovín a malého množstva tukov.
Pravidelnými raňajkami u detí vytvoríme zdraviu prospešný návyk. Okrem toho raňajky pomôžu deťom lepšie sa sústrediť na vyučovací proces a akúkoľvek fyzickú aktivitu, nebudú pociťovať únavu a zníženie pozornosti. Podľa informácií výživových poradcov a pediatrov by raňajky mali tvoriť 20% z celkového denného príjmu potravy a desiata 10%. Čo sa zloženia raňajok týka, mali by byť vhodnou kombináciou sacharidov, bielkovín a malého množstva tukov.
Zloženie raňajok
Pečivo a obilniny sú zdrojom energie. Ak zvolíte celozrnné výrobky, ovsené vločky alebo iné zdravé cereálie, tieto v porovnaní s klasickým bielym pečivom obsahujú vyšší podiel vlákniny, majú nižší glykemický index, čo znamená, že udržiavajú vyrovnanú hladinu cukru v krvi. Za vhodné sa považujú tmavé a celozrnné, špaldové chleby a pečivá, knäckebroty, ovsené vločky bez cukru, doma pripravené kaše z obľúbených cereálií, zdravšie alternatívy domácich koláčov, zapekané placky a podobne.
Bielkoviny sú stavebným prvkom každej časti ľudského tela. Preto na správne fungovanie organizmu je nevyhnutný pravidelný príjem bielkovín. Ako všetci vieme, bielkoviny sa nachádzajú v mliečnych výrobkoch, vajíčkach i mäse. Mliečnych výrobkov dnes na našom trhu môžeme nájsť naozaj široké portfólio. Ak dieťa odmieta mlieko ako také, je možné nahradiť ho tvarohom, jogurtami, acidofilnými výrobkami, syrom a domácimi nátierkami. Z mäsových výrobkov je treba vyhýbať sa údeninám, slaným konzervovaným, koreneným a tučným mäsám. Preferované sú naopak ryby, chudé mäso, neúdená šunka a podobne.
Pečivo a obilniny sú zdrojom energie. Ak zvolíte celozrnné výrobky, ovsené vločky alebo iné zdravé cereálie, tieto v porovnaní s klasickým bielym pečivom obsahujú vyšší podiel vlákniny, majú nižší glykemický index, čo znamená, že udržiavajú vyrovnanú hladinu cukru v krvi. Za vhodné sa považujú tmavé a celozrnné, špaldové chleby a pečivá, knäckebroty, ovsené vločky bez cukru, doma pripravené kaše z obľúbených cereálií, zdravšie alternatívy domácich koláčov, zapekané placky a podobne.
Bielkoviny sú stavebným prvkom každej časti ľudského tela. Preto na správne fungovanie organizmu je nevyhnutný pravidelný príjem bielkovín. Ako všetci vieme, bielkoviny sa nachádzajú v mliečnych výrobkoch, vajíčkach i mäse. Mliečnych výrobkov dnes na našom trhu môžeme nájsť naozaj široké portfólio. Ak dieťa odmieta mlieko ako také, je možné nahradiť ho tvarohom, jogurtami, acidofilnými výrobkami, syrom a domácimi nátierkami. Z mäsových výrobkov je treba vyhýbať sa údeninám, slaným konzervovaným, koreneným a tučným mäsám. Preferované sú naopak ryby, chudé mäso, neúdená šunka a podobne.
Tuky sú zdrojom energie detí. Okrem toho určité vitamíny organizmus človeka rozpustí len v prítomnosti tukov. Dôležitá je správna voľba tzv. zdravých tukov, pod čím si môžete predstaviť zopár orechov, kvalitný olej alebo avokádo.
Zelenina a ovocie
Konzumácia zeleniny a ovocia je dnes pre deti už viac samozrejmá ako kedysi. Ak deti konzumujú zeleninu pravidelne pri každom jedle (aspoň kúsok), stane sa pre ne jej jedenie samozrejmosťou. Na hranolky nakrájaná mrkva, kaleráb, reďkovka, či spomínané avokádo s jogurtovým dipom možno postupne zachutí aj deťom, ktoré zeleninu doteraz nepreferovali. U malých detí zaujme zelenina v tvaroch kvietkov, zvierat alebo iných obľúbených hrdinov. Ich tvorba je už trochu časovo náročnejšia, ale môžete sa s vyrezávaním pohrať cez víkend.
Možno ste radi, že sa ráno stihnete načas pripraviť do práce a deti vypraviť za ich povinnosťami. Ale ruku na srdce, aj vy si určite počas voľných dní, dovoleniek alebo.. článok pokračuje na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk pripravujeme aj
Téma Gastro
▫ Cviklové hodovanie
▫ Japonské jedlá milujú konzumenti na celom svete
Téma Cestovný ruch
▫ Prejdite sa s nami po zaujímavých uliciach sveta
▫ Shiki Shima - najluxusnejší hotel na koľajniciach
Zelenina a ovocie
Konzumácia zeleniny a ovocia je dnes pre deti už viac samozrejmá ako kedysi. Ak deti konzumujú zeleninu pravidelne pri každom jedle (aspoň kúsok), stane sa pre ne jej jedenie samozrejmosťou. Na hranolky nakrájaná mrkva, kaleráb, reďkovka, či spomínané avokádo s jogurtovým dipom možno postupne zachutí aj deťom, ktoré zeleninu doteraz nepreferovali. U malých detí zaujme zelenina v tvaroch kvietkov, zvierat alebo iných obľúbených hrdinov. Ich tvorba je už trochu časovo náročnejšia, ale môžete sa s vyrezávaním pohrať cez víkend.
Možno ste radi, že sa ráno stihnete načas pripraviť do práce a deti vypraviť za ich povinnosťami. Ale ruku na srdce, aj vy si určite počas voľných dní, dovoleniek alebo.. článok pokračuje na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk pripravujeme aj
Téma Gastro
▫ Cviklové hodovanie
▫ Japonské jedlá milujú konzumenti na celom svete
Téma Cestovný ruch
▫ Prejdite sa s nami po zaujímavých uliciach sveta
▫ Shiki Shima - najluxusnejší hotel na koľajniciach
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk