Dôležité je pripravovať kávu s láskou
Študentka Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, Bianka Šmatláková je úspešná finalistka súťaže Najlepší junior baristi za rok 2018. Vtedy bola prváčka, dnes sa baristike venuje už tretí rok. O tom, ako sa ku káve a baristike dostala, čo je pre ňu výzvou a aj recept na svoju kávovú špecialitu nám prezradila v nasledujúcich riadkoch.
Povedzte nám začiatok svojho kávového príbehu, ako ste sa k baristike dostali?
K baristike som sa dostala cez školský krúžok, a vtedy som ani nevedela, čo baristika je. Išla som predovšetkým vyskúšať kreslenie do kávy čiže latte art len pre zábavu. A neskôr sa v škole uskutočnilo výberové konanie, kde sa rozhodovalo, kto z prvákov bude chodiť na súťaže Slovak Barista Cup. Nebola som vtedy veľmi sebavedomá, ale povedala som si, že by som mohla vyskúšať aspoň jednu súťaž. Podarilo sa mi to, a mala som motiváciu ďalej bojovať o výhru, ktorou bola 9 -dňová stáž v Brazílii.
Povedzte nám začiatok svojho kávového príbehu, ako ste sa k baristike dostali?
K baristike som sa dostala cez školský krúžok, a vtedy som ani nevedela, čo baristika je. Išla som predovšetkým vyskúšať kreslenie do kávy čiže latte art len pre zábavu. A neskôr sa v škole uskutočnilo výberové konanie, kde sa rozhodovalo, kto z prvákov bude chodiť na súťaže Slovak Barista Cup. Nebola som vtedy veľmi sebavedomá, ale povedala som si, že by som mohla vyskúšať aspoň jednu súťaž. Podarilo sa mi to, a mala som motiváciu ďalej bojovať o výhru, ktorou bola 9 -dňová stáž v Brazílii.
Áno Brazília. V roku 2018 ste získali prvé miesto v súťaži Junior baristov a vyhrali ste pobyt do Brazílie o poznávaní kávy. Začali ste kávu na tomto pobyte vnímať inak?
Keď som v Brazílii videla, a poznala, čo všetko je za procesom pestovania, spracovania a výroby kávy, veľmi mi to otvorilo oči. Koľko času tomu farmári venujú, a s akou láskou sa starajú o kávovníky. Je za tým veľa práce, ktorá je veľa krát málo docenená.
Čo považujete pri príprave kávy za najdôležitejšie? Nemám teraz na mysli prípravu špeciálnych kávových nápojov, ale klasické espresso, ktoré si mnohí z nás pripravujú doma, iní chodia na dobré espresso do kaviarne alebo pražiarne kávy.
Ak si chce človek vychutnať šálku dobrej kávy, tak jej chuť ovplyvňujú rôzne faktory, napríklad odkadiaľ káva pochádza, akým spôsobom je spracovaná alebo ako je upražená. Pri príprave kávy je podľa mňa najdôležitejšie pripraviť si ju tak, aby nám chutila. Pri príprave espressa treba zohľadniť nastavenie hrúbky mletia kávy, teplotu vody, dĺžku extrakcie atď., podľa toho, aby nám to splnilo určité očakávania výsledku kvality nápoja a chuti.
Keď som v Brazílii videla, a poznala, čo všetko je za procesom pestovania, spracovania a výroby kávy, veľmi mi to otvorilo oči. Koľko času tomu farmári venujú, a s akou láskou sa starajú o kávovníky. Je za tým veľa práce, ktorá je veľa krát málo docenená.
Čo považujete pri príprave kávy za najdôležitejšie? Nemám teraz na mysli prípravu špeciálnych kávových nápojov, ale klasické espresso, ktoré si mnohí z nás pripravujú doma, iní chodia na dobré espresso do kaviarne alebo pražiarne kávy.
Ak si chce človek vychutnať šálku dobrej kávy, tak jej chuť ovplyvňujú rôzne faktory, napríklad odkadiaľ káva pochádza, akým spôsobom je spracovaná alebo ako je upražená. Pri príprave kávy je podľa mňa najdôležitejšie pripraviť si ju tak, aby nám chutila. Pri príprave espressa treba zohľadniť nastavenie hrúbky mletia kávy, teplotu vody, dĺžku extrakcie atď., podľa toho, aby nám to splnilo určité očakávania výsledku kvality nápoja a chuti.
Akú kávu uprednostňujete vy osobne? A koľko káv denne vypijete?
Ja uprednostňujem alternatívne prípravy kávy, čiže filtrovanú kávu. Tu sa jej chuť môže viac rozvíjať a môžeme cítiť rôzne tóny chuti, ak si teda pripravujeme kvalitnú, dobre upraženú výberovú kávu. Ja osobne často kávu nepijem, iba občas, keď mám záujem vychutnať si dobrú šálku kávy.
Ako prebieha klasická baristická súťaž? Aké sú súťažné disciplíny a ako sa prezentujete vy počas súťaže?
Baristická súťaž prebieha tak, že sú dané 2 disciplíny (v súčasnosti 3). Prvá disciplína je súťažné kolo, kde pripravujeme 2 espressá, 2 cappuccina a 2 kávové nápoje v časovom intervale 10 minút. Druhá disciplína pozostáva z nastavenia mlynčeka, aby do 20-30 sekúnd natieklo 20-30ml espressa, musíme odhadnúť správnu hrúbku mletia a aj množstvo kávy, ktoré dáme do páky. Na túto disciplínu máme taktiež 10 minút. Počas súťaže máme na sebe mikrofón a musíme odprezentovať komisii, čo robíme. Zo začiatku bolo pre mňa náročné sústrediť sa na prácu a zároveň aj rozprávať, ale časom.. článok pokračuje na Tophoreca.sk
Pozri Bianku Šmatláková aj na jej Instagrame.
V spolupráci s Tophoreca.sk pripravujeme aj ďalšie blogy:
▫ Jedlé kvety - ak ich správne skombinujete vaše jedlo obohatíte o ďalší rozmer
▫ Výlet za gastronomickými zážitkami do svetovo uznávaných reštaurácií
Ja uprednostňujem alternatívne prípravy kávy, čiže filtrovanú kávu. Tu sa jej chuť môže viac rozvíjať a môžeme cítiť rôzne tóny chuti, ak si teda pripravujeme kvalitnú, dobre upraženú výberovú kávu. Ja osobne často kávu nepijem, iba občas, keď mám záujem vychutnať si dobrú šálku kávy.
Ako prebieha klasická baristická súťaž? Aké sú súťažné disciplíny a ako sa prezentujete vy počas súťaže?
Baristická súťaž prebieha tak, že sú dané 2 disciplíny (v súčasnosti 3). Prvá disciplína je súťažné kolo, kde pripravujeme 2 espressá, 2 cappuccina a 2 kávové nápoje v časovom intervale 10 minút. Druhá disciplína pozostáva z nastavenia mlynčeka, aby do 20-30 sekúnd natieklo 20-30ml espressa, musíme odhadnúť správnu hrúbku mletia a aj množstvo kávy, ktoré dáme do páky. Na túto disciplínu máme taktiež 10 minút. Počas súťaže máme na sebe mikrofón a musíme odprezentovať komisii, čo robíme. Zo začiatku bolo pre mňa náročné sústrediť sa na prácu a zároveň aj rozprávať, ale časom.. článok pokračuje na Tophoreca.sk
Pozri Bianku Šmatláková aj na jej Instagrame.
V spolupráci s Tophoreca.sk pripravujeme aj ďalšie blogy:
▫ Jedlé kvety - ak ich správne skombinujete vaše jedlo obohatíte o ďalší rozmer
▫ Výlet za gastronomickými zážitkami do svetovo uznávaných reštaurácií
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk