Kontakty


 
Čo ti chýba na Gatromenu ? Pridaj svoj podnik na Gatromenu


Dušan Křístek - Food fotograf 1. ligy

S Dušanom som sa spoznal, a môžem povedať, že to bolo na jednej sociálnej sieti. Ktorá to bola napíšem trochu nižšie.

Osobne sme sa stretli na jednej vynikajúcej akcii, ktorá bola kuchárskou šou viacerých kuchárov s názvom Flavour Fair - Bigg Green Egg v Považskej Bystrici. Mimochodom na Gastromenu.sk prebehla súťaž o vstupenky na túto šou a kto sa jej toto leto zúčastnil, mi musí dať za pravdu, aká bola vydarená. S Dušanom som sa síce nezoznámil toto leto, ale leto minulé. A priznám sa, že som neskutočne rád, že sa tak stalo. Nie len kvôli tomu, že milujeme obaja fotenie, ale aj kvôli tomu aký Dušan je.

A ako možno tušíš, my fotografi, keď sa aj ja tým môžem popýšiť :-), sme na seba narazili na Instagrame, pozri Branislav Brežák.
Niečo o Dušanovi

Narodil sa v Bratislave v roku 1978. Profesi­onálnej fotografii sa venuje od roku 1998. V roku 2010 absolvoval študijný pobyt v New Yorku a v roku 2014 v Toronte. Ako portrétny a produktový fotograf pracoval pre printové médiá a rôzne vydavateľstvá. Je autorom fotografií vyše päťdesiatich kuchárskych kníh. Posledných desať rokov sa venuje najmä fotografovaniu jedla, v ktorom sa dostal medzi európsku špičku. V roku 2011 získal spolu s tímom tvorcov cenu za knihu Food Photo - na prestížnej celosvetovej súťaži GOURMAND World Cookbook Awards. Vo svojej voľnej tvorbe opúšťa farebnosť a lesk, vracia sa k tradičnej metóde fotografovania na film a veľký formát, sústreďuje sa na monochromatické pokojné zátišia, pracuje s povrchmi, materiálmi, so štruktúrou a svetlom. Vo voľnom čase organizuje fotografické a foodstylingové workshopy (zdroj: zurnal.pravda.sk)

Prečítaj si rozhovor s Dušanom Křístekom na Pravda.sk


A čo sa chystá na Gastromenu.sk si prečítaj pod týmto blogom

Dušan Křístek spolupracoval z mnohými profesionálnymi kuchármi. Sám je aj kuchár, ako on o sebe hovorí, taký amatérsky. Po dlhom období fotografovania jedál prišiel aj s čisto svojou publikáciou s názvom FOOD PHOTO. Priamo na knihe spolupracoval s takými menami ako sú: Vojto Artz, Michal Škorec, Peter Kulhány, Tomáš Repáš, Petra Tóthová, Tomáš Holec, Denisa Ogino, Miroslav Heredoš, Daniel Hrivňák, Igor Čehy, Marcel Gallo, Michal Škrabák a Vlado Morochovič. Hviezdy kuchárskeho ringu, osobnosti, ktoré pre slovenskú gastronómiu niečo spravili a niečo znamenajú.

Niečo o knihe

➡ Úryvok z knihy Food Photo

... práve držíte v rukách knihu, ktorá vo mne dozrievala niekoľko rokov a je odpoveďou na jednu a tú istú, donekonečna sa opakujúcu otázku - Kedy už konečne vydáš niečo vlastné? Po vyše päťdesiatich publikáciách venovaných foteniu jedla je teda tu. Prvá. Vlastná. Kuchárska.

Ale kedže razím teóriu, každý robme, čo vieme a buďme tým čím sme, tak som oslovil trinástich profesionálov, s ktorými som počas rokov spolupracoval. Všetci dostali voľnú ruku - "urobte, čo len chcete". Takže v prvej časti knihy nájdete viac či menej uletené diela od "profíkov" počnúc steakom cez konfitované mäsá až po molekulárno-ufónske kreácie. Nesmie chýbať dezert ani drink, preto je v tejto trinástke zastúpená aj čisto cukrárska profesia a barmanská šou. Druhá časť, našťastie tá menšia, sú "moje" recepty. Netvárim sa ako ich autor, sú to jedlá, ktoré mám rád ja a som schopný ich u variť - z čoho vyplýva, že aj menej skúsení ľudia v kuchyni si v knihe nájdu recept, ktorý zvládnu. Uznávam, že vizuálna stránka môže prevažovať nad obsahovou, ale zase, povedzme si otvorene, nezaslúži si praženica tiež svoju dvojstranu?

Tak nech chutí vašim očiam a žalúdkom. Na zdravie! Sleduj Dušan Křístek na Instagrame.

⬇️
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pozor tento blog ešte nekončí !!!
Prichádzam k tomu, kvôli čomu aj vznikol tento blog. V prvom rade je to moja pocta odborníkovi a v druhom rade je to o informácii, že si môžeš zahrať na Gastromenu.sk o Dušanovu knihu Food Photo a pokúsiť sa ju vyhrať.

Link do výherného kvízu Zahraj si o kuchársku knihu od Dušana Křísteka
Aktualizované: 05.12.2019
Autor: Branislav Brežák Zdroj: Kniha Food Photo + IG: @dusankristek

Upútavka
History pizzéria, café bar, disko
Upútavka History pizzéria, café bar, disko
Cestoviny, rizotá, pizzu, mäso a šaláty nájdeš v ponuke nášho profilu "Donáška - jedlá" na Gastromenu.sk Objednávky sú formou rozvozu Yellow Taxi, alebo osobného odberu. Objednávky...

Upútavka
Reštaurácia na Majeri
Upútavka Reštaurácia na Majeri
Pri kúpe jedla v ON-LINE donáške na Gastromenu.sk dostaneš kredit, ktorý môžeš využiť pri svojich nasledujúcom ON-LINE nákupe. Čím viac nakúpiš, tým viac ušetríš :-)) Platí...

Upútavka
Penzión a reštaurácia Sessler***
Upútavka Penzión a reštaurácia Sessler***
Objednaj si on-line, či už obedové menu alebo jedlo a la carte. Využi našu on-line donášku, ktorú pre Teba prevádzkujeme v pracovnom týždni do 16:00 h na Gastromenu.sk Reštaurácia...

Upútavka
Pizza Piccolino
Upútavka Pizza Piccolino
Milý náš zákazník. Rozšírili sme našu ponuku rozvozu o obce, do ktorých od dnes (18.03.2020) dovážame už naše pizze. Reagujeme na požiadavky našich zákazníkov a preto chceme...

Upútavka
Pizza Roman
Upútavka Pizza Roman
Dostaneš podľa vlastného výberu: 1 x zo 4 možností: - Pizza štangle s dressingom - 2l. Kofola / Coca Cola - 2 x energetický nápoj - 2 x plechovka...

Upútavka
Pizza Roman
Upútavka Pizza Roman
Rozvoz pizze a jedla podľa denneho menu. Objednávky prijímame od 10:00 do 19:30 h. na 0948 110 555 alebo 033 55 36 555. Možný je aj osobný odber na prevádzke: Družstevná 716,...

Upútavka
Pizza & restaurant Halenár
Upútavka Pizza & restaurant Halenár
Objednaj si od nás pizzu, alebo iné jedlo podľa chuti a my Ti ho prinesieme priamo až domov alebo až do práce. Pizza & restaurant Halenár...