Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Gaštanové inšpirácie

V čase, keď dni sú patrične chladnejšie a skoršie sa stmieva, si radi doma podvečer pripravíme niečo delikátne. Práve k jesenným, ale aj zimným obľúbeným pochúťkam neodmysliteľne patrí vôňa a chuť pečených gaštanov.
Super zdravá potravina

Okrem toho, že gaštany sú super zdravou potravinou, sú aj ideálnym prostriedkom na kombináciu k mnohým druhom sladkých a slaných jedál. Najskôr si ale povieme niečo z histórie tejto plodiny.

Ako sa na naše územie gaštan siaty, teda jedlá odroda gaštanu dostala, sa ponúkajú dve teórie. Prvá hovorí o rímskych vojakoch, ktorí mohli priniesť sadenice k nám pred viac ako dvetisíc rokmi. Iná verzia hovorí, že pravdepodobne sa na naše územie gaštany dostali v 16. storočí počas tureckých nájazdov. Dnes sa u nás týmto stromom darí, nájdete ich v lesoch, parkoch, vo voľnej prírode, na teplých slnečných svahoch, v blízkosti viníc, ale aj v upravovaných gaštaniciach.
Takmer neuveriteľné, však?

Zaujímavosťou je, že surový plod gaštanu obsahuje takmer také množstvo vitamínu C ako citrón. Po tepelnej úprave sa časť vitamínu C stratí, avšak zachované zostávajú ďalšie vitamíny, napríklad B, K, E, minerály zinok, draslík, železo, horčík i fosfor. Gaštan je vhodná plodina aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok. Plod gaštanu má nízku kalorickú hodnotu a minimum tuku. Vďaka vysokému obsahu sacharidov, z ktorých približne 30% tvoria škroby, dokáže nahradiť alebo zastúpiť chlieb či zemiaky.

Vymenovať, pri akých zdravotných neduhoch nám môže byť gaštan prospešný, môžeme naozaj široké spektrum diagnóz. Konzumácia gaštanov je vhodná na posilnenie srdca a ciev, správne fungovanie krvného obehu, eliminovanie bolestí hlavy, šliach, kĺbov, očistu pečene a tráviaceho traktu, rast a spevnenie vlasov a nechtov, zlepšenie kvality pokožky, podporu psychickej odolnosti a odstránenie únavy. Takmer neuveriteľné, však?

V USA aj v niektorých ostatných štátoch sveta sa gaštany využívajú oproti našim končinám oveľa masovejšie. Známa je napríklad tradičná americká pochúťka - plnený moriak s gaštanovou plnkou. Už menej známe je gaštanové pivo, ktoré je vyhľadávanou špecialitou na francúzskom ostrove Korzika a nedávno sa začalo vyrábať aj v Brazílii a severnej Amerike.

Kúpiť si horúce pečené gaštany do papierového vrecúška, ktoré nám zohrievajú ruky a postupne ich lúpeme kráčajúc mestom, je scéna ako vystrihnutá z.. celý článok čítaj na Tophoreca.sk

Od Tophoreca.sk pripravujeme aj

Téma Gastro
▫ Medová rozprávka v hlavnej úlohe so Zdenkou Grgulovou

Téma Cestovný ruch
▫ Japonské kapsulové hotely využívajú každý centimeter priestoru


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Gaštanové inšpirácie na Gastromenu.sk