Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Gastro špeciality európskych kuchýň očami Sloveniek

Pre tento článok sme oslovili ženy, ktoré sú pôvodom zo Slovenska, ale život ich zavial do rôznych európskych krajín. Niektoré z nich v zahraničí žijú na stálo, iné časť roka trávia v cudzine a časť roka u nás. O tom, ako si zvykli na špeciality a inú chuť tamojšej kuchyne, o ich obľúbených jedlách z krajín, v ktorých dlhoročne alebo dočasne žijú, a bez ktorých už si gastronómiu svojej rodiny nevedia predstaviť, nám porozprávali v nasledujúcich riadkoch.

Jarka, ostrov Zakynthos

Na grécku kuchyňu som si zvykla veľmi ľahko, je totiž prudko návyková, plná lákavých vôní, je krásne farebná, šťavnatá, jednoducho pôžitok pre chuťové poháriky. Problém je, keď taniere na stole pribúdajú, všetko vyzerá neodolateľne, ale bohužiaľ, aj keď by oči ešte jedli, žalúdok už nevládze.

Mojím absolútne najobľúbenejším jedlom, bez ktorého v Grécku neviem byť, sú „jemistá“. Sú to ryžou a bylinkami plnené zapečené rajčiny, papriky, cukety alebo baklažán. Ďalej samozrejme morské plody, grilované alebo vyprážané, ale nepohrdnem ani pitou s kuracími souvlaki. Ja mám však vo všeobecnosti radšej zeleninu ako mäso, aj keď nie som vegetariánka, a preto, keď ideme niekam von s kamarátmi, tak si radšej ako hlavný chod objednávame kopec predjedál, aby mohol každý kúsok ochutnať. To sa mi na ich stolovaní tiež páči, že všetko je vlastne pre každého.
Osobne mi tiež nesmie chýbať grécky šalát s úžasnou neštipľavou zakynthosskou cibuľou, grilovaný feta syr so zapečenou rajčinou a prúžkami papriky, hríbiky z grilu na cesnaku a víne a "dakos", čo je vlastne bruschetta poliata olivovým olejom, na vrchu je feta syr, paradajka, a celá delikatesa je posypaná oregánom. A ešte som zabudla na "skordopsomo", cesnakový chlieb.

Chýbať na stole nesmie voda, domáce víno alebo pivo. Čo pre mňa bolo zo začiatku zvláštne? Že v podstate príloha k jedlám je zúžená na hranolky, málokde nájdete opečené alebo varené zemiaky a všetko sa zajedá chlebom, ktorý chutí až príliš dobre. Vznikajú tak celkom zaujímavé situácie, keď vidíte niekoho jesť "saganaki" (syr osmažený na panvičke) k tomu hranolky a v ruke krajec chleba. Jediné jedlo, ktoré mi občas chýba, sú polievky. Tie sa tu nejedia takmer vôbec.
Stanka, Holandsko

V Holandsku žijem takmer 20 rokov. Na túto otázku by som rada odpovedala zaujímavo a jedinečne, avšak... Holanďania žijú rýchlym spôsobom života, takže na vyváranie jedál, aké poznáme zo Slovenska na jednej strane nemajú veľa času, a na strane druhej sa im nechce. Každodenným jedlom sú takmer pravidelne zemiaky, najčastejšie varené, kúsok mäsa a zelenina alebo šalát.

Tradičným jedlom je tu "Hutspot" alebo "Stamppot" s kúskom klobásky, ide znovu o uvarené zemiaky, ktoré sa roztlačia na kašu spolu so zeleninou (kel, kyslá kapusta). Ďalším častým a u domácich obľúbeným jedlom je hustá hrachová polievka s kúskami klobásy a zemiakov.

Zvykanie si na holandskú kuchyňu nebolo ťažké, pretože tu nie je nič také, čo by som nepoznala z domu. Naopak slovenská kuchyňa mi.. článok pokračuje na Tophoreca.sk


Od Tophoreca.sk pripravujeme aj

▫ Slováci z Európy predstavujú zaujímavosti gastronómie krajín, v ktorých žijú
▫ Zlatá fasáda, zlaté doplnky v interiéri i exteriéri. Predstavujeme vám hotel Dolce Hanoi
▫ Najkrajšie európske mosty
▫ Hotely pre obchodných cestujúcich


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Gastro špeciality európskych kuchýň očami Sloveniek na Gastromenu.sk