Bardolino Chiaretto 2019
8.1 / 10
7,92 €
Bardolino Chiaretto 2019

TOP ponuka

Denné menu

Raňajkové menu

Trnava
1

Obedové menu

Trnava
13

On-line donáška






 


História vinárstva na Slovensku Počiatky šumivých vín I.

Počiatky šumivého vína sú pevne späté s oblasťou Champagne vo Francúzsku. Už v 18. storočí tam bolo etablovaných viacero firiem, ktoré vyvážali svoje produkty nielen do priľahlých oblastí, ale aj do vzdialenejších kútov Európy. Bolo to obdobie, kedy Francúzsko rozširovalo svoj kultúrny vplyv v oblasti módy, architektúry i kultúry stravovania až do strednej Európy. Tu sa miešala s domácou kuchyňou a s kuchyňami ďalších krajín.
obr. 1 - pixabay.com

Francúzske produkty začali silno konkurovať uhorským vínam napríklad v Poľsku, ktoré bolo už tradičným odberateľom tokajských či malokarpatských vín. V druhej polovici 18. storočia sa aj v samotnom Uhorsku objavovali vína z rôznych kútov Francúzska, a tiež aj šampanské.

Po Napoleonských vojnách na začiatku 19. storočia sa prienik francúzskych produktov na naše územie ešte zintenzívnil, rovnako ako celý cezhraničný a koloniálny obchod. Vyrábalo sa čoraz pevnejšie sklo, zdokonaľovali sa prístroje, vďaka ktorým sa čoraz presnejšie meral obsah zvyškového cukru vo víne, čoraz lepšie sa spoznávali a opisovali jednotlivé chemické procesy. Do oblasti Champagne prúdili obchodníci z nemeckých krajín, ktorí sa stali spolumajiteľmi tradičných firiem na výrobu šampanského. Tieto skutočnosti priamo podmienili expandovanie šampanského do sveta.

Georg Kessler založil tak tradíciu výroby sektov v Nemecku

Jedným z prvých, ktorí know-how získané v oblasti Champagne vyviezol, bol Georg Kessler. Niekoľko rokov pracoval v dnes svetoznámej firme Veuve Clicquot vo francúzskom Remeši. V roku 1826 sa rozhodol založiť v mestečku Esslingen am Neckar neďaleko Štuttgartu vlastnú firmu na výrobu šumivého vína a založil tak tradíciu výroby sektov v Nemecku.
Johann Fischer a Michal Schönbauer
obr. 2 - Pečať Michala Schönbauera (1816) - zdroj: Archív mesta Bratislavy

Ešte o rok skôr ho však predbehli dvaja Bratislavčania. Johann Fischer, bratislavský obchodník s koloniálom a vínom a Michal Schönbauer, mestský a stoličný lekár. V roku 1825 založili v Bratislave spoločnosť na výrobu šumivého vína, ktorá sídlila na dnešnej Radlinského ulici. Johann Fischer dodal kapitál a mal na starosti predaj a expedíciu.

Michal Schönbauer zabezpečoval výrobu a všetko s ňou spojené. Ako lekár, doktor medicíny, mal vedomosti z oblasti chémie, botaniky a absolvoval aj výskumné praktiká v laboratóriách. O jednotlivých postupoch pri výrobe šumivého vína sa zrejme dozvedel aj samoštúdiom, no to určite nemohlo stačiť. On sám v Champagni zrejme nebol, ale vyslal tam svojho synovca (asi niekedy v 20. rokoch 19. storočia), ktorý potom svoje skúsenosti spojil so strýkovou erudíciou.

Šumivé vína vyrábali z veľmi sladkého vína (Ausbruchwein), čo bolo v súlade s dobovými chuťami. Hrozno (alebo priamo víno?) kupovali určite z Vajnôr, možno aj zo Svätého Jura, no o tom nemáme žiadne informácie. Vieme však, že práve tieto dve lokality boli v tom čase vyhlásené kvalitou a sladkosťou svojich hrozien. Vajnory boli poddanskou dedinou Bratislavy a vinohrady tam vlastnili mnohí bratislavskí mešťania. Podľa niektorých dobových autorov, kvalita ich Ausbruchu, bola najlepšia v celej Bratislavskej stolici.

Uhorské šampanské

Prostredníctvom Fischera sa potom produkt oficiálne nazvaný Uhorské šampanské distribuoval po najväčších mestách v Uhorsku, vrátane hlavného mesta monarchie - Viedne. V Bratislave ho ponúkali na dnešnej Panskej ulici, vo Fischerovom obchode U zlatého hada. Uhorské šampanské sa stalo hitom a prinieslo Schönbauerovi a Fischerovi slávu a majetok.

Domáci produkt, ktorý mohol konkurovať francúzskym šampanským, mal najmä v tomto období značný obchodný potenciál. V storočí nacionalizmu vzbudzoval v ľuďoch okrem iného aj hrdosť a národné sebavedomie.
obr. 3 - Alegorická maľba zhotovená po prijatí Johanna Fischera do Bratislavskej obchodníckej gildy (1816) - obchodnícka gilda bol v dnešnom ponímaní profesný spolok bratislavských obchodníkov - zdroj: Archív mesta Bratislavy


Úspešný príbeh firmy Fischer & Schönbauer nasledovali viacerí. Napriek tomu, že v tomto období nebolo šumivé víno všeobecne dostupným nápojom, tak len v Bratislave vznikli do roku 1842 ďalšie štyri spoločnosti na výrobu šumivých vín. A to napriek tomu, že tento typ vína si mohli dovoliť naozaj len vyššie vrstvy, ako v Uhorsku, tak aj vo Francúzsku, a to až takmer do konca 19. storočia.

Na rozdiel od dneška v tomto rannom štádiu nebol žiadny problém s používaním výrazu šampanské aj pre šumivé vína vyrobené mimo oblasti Champagne. V časoch Fischera & Schönbauera nepredstavovalo šampanské produkt špecifický svojim terroir-om.

Charakteristický bol spôsob výroby, ktorý dnes poznáme pod výrazom.. článok pokračuje na Kamzavinom.sk


Autor článku: Štefan Hrivňák

"Štefan Hrivňák sa venuje dejinám vinohradníctva a vinárstva, heraldike a archívnictvu. Je autorom a editorom historicko-populárnej publikácie Víno v prameňoch (2018) a autorom monografie Jozefa Watzka, srdcom archivár (2019). Pracuje v Archíve mesta Bratislavy."


Pripravujeme aj 2. časť

▫ História vinárstva na Slovensku: Počiatky šumivých vín II.




Aktualizované: 22.05.2021
Autor: Kamzavinom.sk

Kamzavinom.sk blog História vinárstva na Slovensku Počiatky šumivých vín I. na Gastromenu.sk

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si od nás obedové menu ONLINE cez Gastromenu.sk. Z každej objednávky Ti vrátime 3%. Cashback obdržíš vo forme kreditu. Prehľad nasporeného kreditu nájdeš vo svojom...
22.06.2021
17,7 K


Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ako to funguje? Užívateľom Gastromenu.sk sa pri každej ONLINE objednávke navýši kredit o 3 %. Takže stačí už len objednávať a zvyšovať svoj kredit. Následne ho môžeš použiť...
20.06.2021
27,8 K

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Letný mesiac jún stále plynie a naše víkendové menu je stále aktuálne. Objednajte si od nás ONLINE cez Gastromenu.sk. Z každej objednávky vám vrátime 3%. Cashback dostanete vo forme...
20.06.2021
29,4 K

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Objednaj si od nás jedlo, alebo nápoje v On-line donáške na Gastromenu.sk a pri každej objednávke Ti vrátime 3% z objednanej sumy. Platí pre menu lístok aj pre obedové menu. Výšku...
18.06.2021
34,2 K

Reštaurácia na Majeri
TOP ponuka Reštaurácia na Majeri
Objednaj si od nás v On-line donáške na Gastromenu.sk a ušetri 3 %. My Ti z každej objednávky vrátime peniaze vo forme kreditu (náš cashback je 3%), ktorý si môžeš kedykoľvek uplatniť...
14.06.2021
34,4 K


Treeclub bar & restaurant
Práca Treeclub bar & restaurant
Hľadáme rozvozára alebo rozvozárku našich jedál a pizze do vašich domácností, či práce. Ak máte záujem, neváhajte nás kontaktovať na telefónnom čísle 0905360555. Budeme sa...
11.06.2021
85,4 K

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ako to funguje? Zaregistrovaným užívateľom Gastromenu.sk sa pri každej online objednávke pripíše kredit. Kredit od nás je vo výške 3 %. Takže stačí už len objednávať a šetriť si...
10.06.2021
25,7 K