Hrášok - zdravý, zelený zázrak
Sladký, chrumkavý a plný vitamínov. Presne tak chutí a také účinky má mladý zelený hrášok. Či už si ho dopestujete vo vlastnej záhradke, kúpite na trhovisku alebo v obchodnom centre, určite si ho doprajte. Jeho výnimočné vlastnosti vynikajú práve v tomto období. Aj keď zamrazením, varením, pečením či inou formou spracovania nestráca všetky zo svojich prospešných látok, najlepší je mladý a surový.
Hrášok znižuje hladinu cholesterolu
Hrášok obsahuje vitamíny skupiny B, konkrétne B1, B2, B6, B3, vitamíny C, E a K. Má vysoký obsah kyseliny listovej, minerálnych látok ako horčík, železo, zinok, draslík, fosfor, meď a vápnik. Vďaka vysokému podielu vlákniny je ideálnou zeleninou, ktorá upravuje trávenie a zbavuje tráviaci trakt nečistôt. Lekári sa zhodujú na tom, že preukázateľne znižuje hladinu cholesterolu, je preto ideálny pre ľudí so srdcovo - cievnymi ochoreniami. Odporúča sa aj vegetariánom, deťom, tehotným ženám a ľuďom s poruchami trávenia.
Hrášok obsahuje vitamíny skupiny B, konkrétne B1, B2, B6, B3, vitamíny C, E a K. Má vysoký obsah kyseliny listovej, minerálnych látok ako horčík, železo, zinok, draslík, fosfor, meď a vápnik. Vďaka vysokému podielu vlákniny je ideálnou zeleninou, ktorá upravuje trávenie a zbavuje tráviaci trakt nečistôt. Lekári sa zhodujú na tom, že preukázateľne znižuje hladinu cholesterolu, je preto ideálny pre ľudí so srdcovo - cievnymi ochoreniami. Odporúča sa aj vegetariánom, deťom, tehotným ženám a ľuďom s poruchami trávenia.
Ideálna je surová konzumácia
Priaznivé účinky hrášku teda už poznáme, tak sa poďme pozrieť na možnosti konzumácie tohto zeleného zázraku. Prvou možnosťou konzumácie vo fáze najskoršieho vývoja hrášku sú klíčky. Vyklíčia zo semienok zaliatych vodou v klíčiacich nádobách. Po pravidelnom 2 - 4 dňovom preplachovaní sú klíčky vyrastené a pripravené na konzumáciu. Ideálna je opäť surová konzumácia klíčkov, ktoré sú jemné a sladké, ale je možné ich aj tepelne upraviť do cestovín, zemiakov a podobne.
Nakrájané klíčky sú výborným doplnkom nátierok a šalátov. Mladé hráškové lusky, ktoré ešte ..článok pokračuje na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk ďalej pripravujeme:
▫ Letný drink - víno, destilát alebo sladké bublinky?
▫ Poďte s nami na gurmánsky výlet do Stredomoria
▫ Doplňte si vitamíny a posilnite imunitu zdravými nápojmi
Priaznivé účinky hrášku teda už poznáme, tak sa poďme pozrieť na možnosti konzumácie tohto zeleného zázraku. Prvou možnosťou konzumácie vo fáze najskoršieho vývoja hrášku sú klíčky. Vyklíčia zo semienok zaliatych vodou v klíčiacich nádobách. Po pravidelnom 2 - 4 dňovom preplachovaní sú klíčky vyrastené a pripravené na konzumáciu. Ideálna je opäť surová konzumácia klíčkov, ktoré sú jemné a sladké, ale je možné ich aj tepelne upraviť do cestovín, zemiakov a podobne.
Nakrájané klíčky sú výborným doplnkom nátierok a šalátov. Mladé hráškové lusky, ktoré ešte ..článok pokračuje na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk ďalej pripravujeme:
▫ Letný drink - víno, destilát alebo sladké bublinky?
▫ Poďte s nami na gurmánsky výlet do Stredomoria
▫ Doplňte si vitamíny a posilnite imunitu zdravými nápojmi
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk