Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Japonské jedlá milujú konzumenti na celom svete

Japonská kuchyňa je jednou z najobľúbenejších gastronómii sveta. Vďaka svojej pestrosti, rozmanitosti a vzájomnej vyváženosti je nielen chutná, ale aj považovaná za jednu z najzdravších. Vraj práve kuchyni vďačia Japonci za svoju dlhovekosť.

Japonská tradičná kuchyňa uznávala princípy "piatich pravidiel" prípravy jedál. Konkrétne ide o päť techník úpravy jedla - surové jedlo, grilovanie, príprava jedla na pare, varenie a vyprážanie. S týmito princípmi súvisí aj päť príchutí, ktoré jedlo má obsahovať - sladkú, štipľavú, slanú, kyslú a horkú a päť farieb použitých surovín, ktorými sú čierna, biela, červená, žltá a zelená. V súčasnosti sa tieto princípy uplatňujú na konzumáciu jedla počas dňa, skonzumovať by Japonec mal všetky farby, príchute i úpravy potravín.

Ďalšou dodržiavanou zásadou je absolútna čerstvosť surovín, krátka doba tepelnej úpravy a využívanie sezónnych lokálnych surovín. V nasledujúcich riadkoch vám priblížime sedem tradičných a obľúbených japonských jedál, ktoré si už našli svojich nadšencov a konzumentov po celom svete.
Suši

Suši je bezpochyby jedno z najslávnejších jedál pochádzajúcich z Japonska. Jeho objavenie sa datuje do staroveku, kedy bolo potrebné konzervovať ulovené ryby, na čo sa v núdzi využila fermentovaná ryža. Dnes sa suši pripravuje z octovej ryže a čerstvých rýb. Nie však každé suši znamená surovú rybu, spôsobov prípravy a kombinácii tohto pokrmu je nespočetné množstvo. Na prípravu suši sú obľúbené a využívané okrem rýb a morských plodov - surových i tepelne upravených aj zelenina, huby šitaké, vajíčka či tofu syr. Neodmysliteľnou časťou ryžového zvitku sú plátky morských rias.
Tempura

Tempura predstavuje vyprážané kúsky rýb, morských plodov alebo zeleniny. Zvláštna pozornosť sa venuje spôsobu krájania surovín, ako aj teplote cesta, v ktorom sa kúsky obaľujú, tie musia byť ľadovo studené a teplote sezamového oleja, ktorý je čo najviac rozpálený, a v ktorom sa suroviny rýchlo vypražia. Výsledkom sú chrumkavé kúsky, ktoré sa podávajú s bielou reďkovkou daikon, neutralizujúcou mastnotu. V regióne Kantó v okolí mesta Tokio sa tempura podáva s omáčkou, zatiaľ čo v oblasti Kansai v okolí Kjóta a Osaky sa tempura namáča do ochutenej soli.

Yakitori

Yakitori je jedlo veľmi podobné našim kuracím. Pripravuje sa z kuracích kúskov s tým rozdielom, že sa konzumuje kura ako.. článok pokračuje na Tophoreca.sk
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk - Zdroj informácií: Japan Guide, Japan Culture

Petra Adamcová blog Japonské jedlá milujú konzumenti na celom svete na Gastromenu.sk