Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Jedlé kvety - ak ich správne skombinujete vaše jedlo obohatíte o ďalší rozmer

Boli ste na večeri v luxusnej reštaurácii a tanier s mäsom alebo dezert ste mali dekorovaný živými kvetmi? Ruku na srdce, väčšina z nás kvet len odložila a neskonzumovala. A pritom ide o naozaj chutný a zdravý doplnok jedla. Dokáže zvýrazniť chuť pokrmu, nápoja, ale aj vytvoriť základnú chuť zmrzliny, sladkej nadýchanej peny, šalátu či koláča.
Aké kvety sú vhodné na konzumáciu

Možno vás to prekvapí, ale rovnaké kvety, aké poznáte zo záhrad, lúk i domácich črepníkov. Jedlé kvety nie sú špeciálnymi odrodami kvetov, len treba dať pozor na to, aby ste si ich dopestovali sami, nazbierali v čistom horskom prostredí, prípadne kúpili u špecializovaných predajcov. Kvety predávané v kvetinárstvach, na trhoviskách i v supermarketoch sú ošetrované pesticídmi i herbicídmi a na konzumáciu sú nevhodné.
Pozor na nejedlé kvety

Rovnako ako huby, aj kvety sú jedlé a nejedlé, dokonca niektoré kvety sú aj jedovaté. Preto konzumujte len tie kvety, o ktorých viete, že sú na konzumáciu vhodné. Z našej lokality je tabu pre narcisy, konvalinky, snežienky, azalku, oleander i rododendron. Ak si pôjdete kvety natrhať na lúku či do lesov, dbajte na to, aby prostredie, v ktorom kvety trháte bolo čisté a vzdialené od ciest a prašného prostredia. Ideálne je trhať úplne rozvinuté a neporušené okvetia a v dopoludňajších hodinách. Ideálne je, ak máte záhradku, kde si podľa svojho uváženia môžete vypestovať zmes jedlých kvetov na skúšku.

Na akých kvietkoch si pochutnáte

V stredomorskej gastronómii sú často používanými grilované alebo vyprážané kvety cukety alebo tekvice. Po odstránení vnútornej časti kvetu sa do nich vkladá syr, šampiňón alebo kúsok šunky, obalia sa v zmesi múky a perlivej vody a vypražia sa. Podávajú sa ako hlavné jedlo s prílohou.

Ak milujete šaláty, tak podobne ako bylinkami si podľa vašich preferencií môžete dochutiť šalát kvetmi. Odporúčajú sa.. článok pokračuje na Tophoreca.sk

V spolupráci s Tophoreca.sk ešte pripravujeme:
▫ Výlet za gastronomickými zážitkami do svetovo uznávaných reštaurácií


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Jedlé kvety - ak ich správne skombinujete vaše jedlo obohatíte o ďalší rozmer na Gastromenu.sk