Jedlé kvety - ak ich správne skombinujete vaše jedlo obohatíte o ďalší rozmer


Možno vás to prekvapí, ale rovnaké kvety, aké poznáte zo záhrad, lúk i domácich črepníkov. Jedlé kvety nie sú špeciálnymi odrodami kvetov, len treba dať pozor na to, aby ste si ich dopestovali sami, nazbierali v čistom horskom prostredí, prípadne kúpili u špecializovaných predajcov. Kvety predávané v kvetinárstvach, na trhoviskách i v supermarketoch sú ošetrované pesticídmi i herbicídmi a na konzumáciu sú nevhodné.

Rovnako ako huby, aj kvety sú jedlé a nejedlé, dokonca niektoré kvety sú aj jedovaté. Preto konzumujte len tie kvety, o ktorých viete, že sú na konzumáciu vhodné. Z našej lokality je tabu pre narcisy, konvalinky, snežienky, azalku, oleander i rododendron. Ak si pôjdete kvety natrhať na lúku či do lesov, dbajte na to, aby prostredie, v ktorom kvety trháte bolo čisté a vzdialené od ciest a prašného prostredia. Ideálne je trhať úplne rozvinuté a neporušené okvetia a v dopoludňajších hodinách. Ideálne je, ak máte záhradku, kde si podľa svojho uváženia môžete vypestovať zmes jedlých kvetov na skúšku.
Na akých kvietkoch si pochutnáte
V stredomorskej gastronómii sú často používanými grilované alebo vyprážané kvety cukety alebo tekvice. Po odstránení vnútornej časti kvetu sa do nich vkladá syr, šampiňón alebo kúsok šunky, obalia sa v zmesi múky a perlivej vody a vypražia sa. Podávajú sa ako hlavné jedlo s prílohou.
Ak milujete šaláty, tak podobne ako bylinkami si podľa vašich preferencií môžete dochutiť šalát kvetmi. Odporúčajú sa.. článok pokračuje na Tophoreca.sk
V spolupráci s Tophoreca.sk ešte pripravujeme:
▫ Výlet za gastronomickými zážitkami do svetovo uznávaných reštaurácií
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk