Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Krásna a chutná pitahaya i durian, ktorého konzumácia je zakázaná v prostriedkoch hromadnej dopravy

Počas zimného obdobia, keď si nemôžeme dopriať ovocie z našich zemepisných šírok je ten správny čas na ochutnávku exotických druhov ovocia, ktoré sú delikátne a tiež plné vitamínov. Kedysi bolo pre nás výnimočné aj kivi alebo hurmikaki, postupne sme sa zoznámili s mangom a avokádom. Avšak dnes už sú v ponuke obchodov aj druhy ovocia, ktoré si bežne kúpite v Thajsku, Vietname, afrických krajinách alebo v karibskej oblasti. Zoznámte sa s nimi.
Pitahaya

Sladký plod z čelade kaktusovitých má svoj pôvod v pralesoch južnej Ameriky. Hovorí sa mu aj dračie ovocie alebo dračie vajce. Jeho vzhľad je veľmi zaujímavý, preto sa často pestuje aj ako okrasná rastlina. Sýtoružová alebo sýtožltá šupka ovocia sa odstráni a zostane svetlá dužina s čiernymi bodkami alebo tmavofialová dužina s čiernymi bodkami. Svojou chuťou pitahaya pripomína kiwi a kombináciu hrušky a melónu, je sladká a aromatická. Vynikajúca je na konzumovanie čerstvých plodov, dá sa však aj sušiť. Vhodná je do koktejlov, ovocných pohárov a šalátov a aj ako súčasť ľahkých tvarohových a vanilkových krémov. Jej prednosťou je nízky obsah kalórií a cukru, množstvo antioxidantov, vody a vitamínov B2, B3, C a stopových prvkov.
Mangostan

Ovocie pochádza z Thajska a Indonézie a dodnes ho tam nazývajú kráľovnou ovocia. V súčasnosti sa dopestováva sa vo všetkých tropických oblastiach sveta. Má guľatý tvar s pevnou a tvrdou šupkou, ktorá keď sa nakrojí po obvode, dužina sa dá ľahko vylúpnuť. Dužinu tvorí 4 - 8 bielych mesiačikov, so sladkou chuťou, vzdialene pripomínajúcou broskyňu s dochuťou hrozna. Kôstky alebo semienka nachádzajúce sa v každom mesiačiku je možné konzumovať po upražení. Mangostan je ovocím s obsahom antioxidantov - xantonov. Tie majú protizápalové, antibakteriálne, antibiotické a antiparazitné vlastnosti.

Durian

Výrazne aromatické ovocie práve pre svoju výraznú arómu rozdeľuje ľudí na dve skupiny, milovníkov a absolútnych odporcov tohto ovocia. Ak prekonáte špecifickú vôňu, čaká na vás.. článok pokračuje na Tophoreca.sk


V spolupráci s Tophoreca.sk pripravujeme aj ďalšie blogy:
▫ Jedlé kvety - ak ich správne skombinujete vaše jedlo obohatíte o ďalší rozmer
▫ Umelecké diela z ovocia a zeleniny
▫ "Dôležité je pripravovať kávu s láskou..."
▫ Výlet za gastronomickými zážitkami do svetovo uznávaných reštaurácií


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Krásna a chutná pitahaya i durian, ktorého konzumácia je zakázaná v prostriedkoch hromadnej dopravy na Gastromenu.sk