Liečivé koreniny v gastronómii
Bez korenín by nebolo jedlo jedlom. Koreniny sú základom každej dobrej kuchyne. Používajú sa od nepamäti. Dnes už existuje veľké množstvo prísad do všetkých druhov jedál, ktorým dodávajú chuť, a pritom zlepšujú i trávenie. Slúžia ako doplnok do stravy, či už do šalátov, koláčov, sladkostí, mäsa, zeleniny, polievok, alebo nápojov. Koreniny majú okrem kuchynského využitia aj priaznivé zdravotné účinky. V minulosti boli niektoré z korením cennejšie ako drahé kovy.
Kurkuma je v súčasnosti hitom korení
Dnes sa veľa hovorí o zdravotných benefitov kurkumy, preto je čoraz viac populárnejšia. Korenie, ktoré je typické pre indickú kuchyňu sa i u nás už stáva samozrejmosťou. Najčastejšie sa pridáva do ryže, omáčok, zeleniny, mäsa, ale i do sladkých pokrmov, či nápojov. Pomáha pri zlej cirkulácii krvi, zmierňuje menštruačné problémy, lieči pečeň, nádory maternice, má silný účinok na zlepšenie trávenia a vyznačuje sa protizápalovými účinkami.
Dnes sa veľa hovorí o zdravotných benefitov kurkumy, preto je čoraz viac populárnejšia. Korenie, ktoré je typické pre indickú kuchyňu sa i u nás už stáva samozrejmosťou. Najčastejšie sa pridáva do ryže, omáčok, zeleniny, mäsa, ale i do sladkých pokrmov, či nápojov. Pomáha pri zlej cirkulácii krvi, zmierňuje menštruačné problémy, lieči pečeň, nádory maternice, má silný účinok na zlepšenie trávenia a vyznačuje sa protizápalovými účinkami.
Najpoužívanejšie koreniny u nás
Veľa korenín sa u nás udomácnilo. Jedná sa o korenie, ktoré používali už naše staré mamy, či už do mäsa, alebo koláčov. Najbežnejšie je čierne korenie, paprika, rasca, škorica a zelené bylinkové korenie. Čierne korenie má silnú štipľavú chuť, ktorá sa hodí takmer do všetkého. Od mäsa, až po sladké pokrmy a nápoje. Podporuje trávenie, zahrieva a uvoľňuje zápchu. Rasca je malá nenápadná rastlina, ktorú si cenili ako prostriedok voči čarám. Pridáva sa do chleba, sušienok, slaných tyčiniek, koláčov. Uvoľňuje kŕče a napravuje trávenie. V celej Európe, hlavne v Maďarsku sa používa červená paprika. Je to surovina, bez ktorej by guláš nebol guláš, ani hovädzie vo vlastnej šťave hovädzím. Jej využitie je všestranné. V zime je cenná ako zdroj vitamínu C.
Zo zelených druhov je veľmi používaný tymián, bazalka, oregano, majoránka, pažítka, ligurček, či petržlenová vňatka. Petržlenová vňatka je súčasťou takmer každej polievky, má priaznivý účinok na očistu močových ciest a podporuje činnosť obličiek. Na jar si môžeme pochutnať na medveďom cesnaku, ktorý má silne detoxikačné účinky na celé telo. Zbavuje nás parazitov, znižuje krvný tlak a dokonale prečistí telo na jar.
Článok pokračuje na Tophoreca.sk
Veľa korenín sa u nás udomácnilo. Jedná sa o korenie, ktoré používali už naše staré mamy, či už do mäsa, alebo koláčov. Najbežnejšie je čierne korenie, paprika, rasca, škorica a zelené bylinkové korenie. Čierne korenie má silnú štipľavú chuť, ktorá sa hodí takmer do všetkého. Od mäsa, až po sladké pokrmy a nápoje. Podporuje trávenie, zahrieva a uvoľňuje zápchu. Rasca je malá nenápadná rastlina, ktorú si cenili ako prostriedok voči čarám. Pridáva sa do chleba, sušienok, slaných tyčiniek, koláčov. Uvoľňuje kŕče a napravuje trávenie. V celej Európe, hlavne v Maďarsku sa používa červená paprika. Je to surovina, bez ktorej by guláš nebol guláš, ani hovädzie vo vlastnej šťave hovädzím. Jej využitie je všestranné. V zime je cenná ako zdroj vitamínu C.
Zo zelených druhov je veľmi používaný tymián, bazalka, oregano, majoránka, pažítka, ligurček, či petržlenová vňatka. Petržlenová vňatka je súčasťou takmer každej polievky, má priaznivý účinok na očistu močových ciest a podporuje činnosť obličiek. Na jar si môžeme pochutnať na medveďom cesnaku, ktorý má silne detoxikačné účinky na celé telo. Zbavuje nás parazitov, znižuje krvný tlak a dokonale prečistí telo na jar.
Článok pokračuje na Tophoreca.sk
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Tophoreca.sk
Zdroj: Tophoreca.sk