Lugana DOC - víno sýtej, žltej, slamovej farby so zelenými odleskami
Vraj nepoznáte víno Lugana DOC? Poďme si ho predstaviť, presuňme sa (aspoň v mysli) na sever Talianska (cca 830 km od Bratislavy) a pozrime sa, ako to tam vyzerá.
Nachádzame sa na hranici medzi dvoma regiónmi - Lombardsko a Benátsko, konkrétne na južnom brehu najväčšieho talianskeho jazera Garda. Mimochodom, jazero o rozlohe 370 km2 tvorí prírodný spojovací bod až medzi troma regiónmi - už spomínané Lombardsko a Benátsko, a tým tretím je región Trentino - Alto Adige.
Vráťme sa však na naše stanovisko, niekde medzi Veronou a tak trochu záhadným poloostrovom Sirmione (zo zrúcanín z dôb Rímskej ríše tu dýcha niekoľko tisícročná história). Cítite ten vánok od jazera? Hladí nás po tvári. Okolo nás sa rozprestiera "morénový amfiteáter" vytvorený z nánosov pri rozpúšťaní ľadovca. Práve kvôli tomu je tu pôda ílovitá, kamenistá, piesočnatá a bohatá na minerály. Mierne podnebie, nízke teplotné rozdiely medzi dňom a nocou, niekedy hmly - charakteristické črty pre Pádsku nížinu a zároveň priaznivé podmienky pre pestovanie autochtónnej bielej odrody z regióna Veneto - "Trebbiano di Lugana". Z tejto výrazne aromatickej odrody sa vyrába víno nazvané "Lugana DOC".
Nachádzame sa na hranici medzi dvoma regiónmi - Lombardsko a Benátsko, konkrétne na južnom brehu najväčšieho talianskeho jazera Garda. Mimochodom, jazero o rozlohe 370 km2 tvorí prírodný spojovací bod až medzi troma regiónmi - už spomínané Lombardsko a Benátsko, a tým tretím je región Trentino - Alto Adige.
Vráťme sa však na naše stanovisko, niekde medzi Veronou a tak trochu záhadným poloostrovom Sirmione (zo zrúcanín z dôb Rímskej ríše tu dýcha niekoľko tisícročná história). Cítite ten vánok od jazera? Hladí nás po tvári. Okolo nás sa rozprestiera "morénový amfiteáter" vytvorený z nánosov pri rozpúšťaní ľadovca. Práve kvôli tomu je tu pôda ílovitá, kamenistá, piesočnatá a bohatá na minerály. Mierne podnebie, nízke teplotné rozdiely medzi dňom a nocou, niekedy hmly - charakteristické črty pre Pádsku nížinu a zároveň priaznivé podmienky pre pestovanie autochtónnej bielej odrody z regióna Veneto - "Trebbiano di Lugana". Z tejto výrazne aromatickej odrody sa vyrába víno nazvané "Lugana DOC".
Ak si pamätáte
.. nedávno som o tom písala - každá talianska DOC a DOCG apelácia má svoj zákon, ktorý musí vinár dodržať, aby mohol víno predávať pod daným názvom. Čo musí teda spĺňať víno, aby sa mohlo nazývať "LUGANA DOC"? V prvom rade sa hrozno musí vypestovať v rámci zákonom stanoveného územia. Áno, áno, tam pri Gardskom jazere, kde sme stáli pred chvíľou, snáď ste ešte neodišli :-). Územie Lugana DOC si rozdeľujú dva regióny - Lombardsko (provincia Brescia), ktoré síce zaberá väčšie územie, ale štatistiky hovoria, že v Benátsku (provincia Verona) sa vraj vyrobí tohto vína viac. Ďalšou podmienkou je, aby bola spomínaná odroda vo víne zastúpená minimálne 90%. Čo to znamená? Je to na rozhodnutí vinára, či víno vyrobí len z tejto jednej odrody, alebo k nej pridá maximálne 10% z niektorých zákonom stanovených lokálnych bielych odrôd. Výnos z hektára (pri zbere úrody) nesmie presiahnuť 12,5 t a hotové víno musí dosahovať minimálne 11% alkoholu. V rámci tejto apelácie môžete nájsť päť druhov vín: Lugana DOC, Lugana Superiore DOC (musí zrieť minimálne jeden rok), Lugana Riserva DOC (robí sa len v najlepších rokoch a víno musí zrieť minimálne dva roky), Lugana Spumante DOC (šumivé víno), Lugana Vendemmia Tardiva (tzv. neskorý zber).
.. nedávno som o tom písala - každá talianska DOC a DOCG apelácia má svoj zákon, ktorý musí vinár dodržať, aby mohol víno predávať pod daným názvom. Čo musí teda spĺňať víno, aby sa mohlo nazývať "LUGANA DOC"? V prvom rade sa hrozno musí vypestovať v rámci zákonom stanoveného územia. Áno, áno, tam pri Gardskom jazere, kde sme stáli pred chvíľou, snáď ste ešte neodišli :-). Územie Lugana DOC si rozdeľujú dva regióny - Lombardsko (provincia Brescia), ktoré síce zaberá väčšie územie, ale štatistiky hovoria, že v Benátsku (provincia Verona) sa vraj vyrobí tohto vína viac. Ďalšou podmienkou je, aby bola spomínaná odroda vo víne zastúpená minimálne 90%. Čo to znamená? Je to na rozhodnutí vinára, či víno vyrobí len z tejto jednej odrody, alebo k nej pridá maximálne 10% z niektorých zákonom stanovených lokálnych bielych odrôd. Výnos z hektára (pri zbere úrody) nesmie presiahnuť 12,5 t a hotové víno musí dosahovať minimálne 11% alkoholu. V rámci tejto apelácie môžete nájsť päť druhov vín: Lugana DOC, Lugana Superiore DOC (musí zrieť minimálne jeden rok), Lugana Riserva DOC (robí sa len v najlepších rokoch a víno musí zrieť minimálne dva roky), Lugana Spumante DOC (šumivé víno), Lugana Vendemmia Tardiva (tzv. neskorý zber).
A ako vonia a chutí?
Vzala som si na mušku (nie vínnu :-)) tiché víno Lugana DOC, a to najmä z praktického hľadiska - bude asi najdostupnejšie, takže si ho budete môcť aj ochutnať (hneď ako sa vrátite z nášho výletu na brehu Gardského jazera) a podá nám celkový obraz o základných charakteristikách.
Víno sýtej, žltej, slamovej farby so zelenými odleskami. Vo vôni sa objavujú ovocné tóny hrušky, dužiny žltej broskyne a citrusových plodov, zjaví sa aj sušené ovocie. V chuti nádherne minerálne víno, ktoré plne odráža vlastnosti pôdy a celkového územia, v ktorom hrozno vyrastá. Suché a plné, vyvážené v rámci zvyškového cukru a kyseliny, dlhá dochuť s tónmi mandlí. Ochutnajte ho aj vy!
Gastronómia
Suché biele víno vhodné k predjedlám, receptom z morských plodov, cestovinám a rizotám so zeleninou, jedlám z rýb (sladkovodných či morských). Jeden z receptov, ktoré sa snúbia s týmto vínom, nájdete aj v receptoch na Gastromenu.sk od talianského šéfkuchára Lucu Nucciarelli - Timballo. Vyskúšajte si ho doma pripraviť.
Dajte mi tiež vedieť, či vás víno Lugana DOC zaujalo, budem rada ak sa dozviem spätnú väzbu. Ozaj, víno, ktoré som tu opísala bude čoskoro v predaji aj na Slovensku!
➡ Poznámka od Gastromenu.sk: Eshop bude už čoskoro! Čítaj aj naďalej "Adrianine" zaujímavé blogy a chuť Talianska budeš mať už aj ty čoskoro na jazyku :-). V jednom z nasledujúcich blogov oznámime prevádzku nášho Wineshopu.
Vzala som si na mušku (nie vínnu :-)) tiché víno Lugana DOC, a to najmä z praktického hľadiska - bude asi najdostupnejšie, takže si ho budete môcť aj ochutnať (hneď ako sa vrátite z nášho výletu na brehu Gardského jazera) a podá nám celkový obraz o základných charakteristikách.
Víno sýtej, žltej, slamovej farby so zelenými odleskami. Vo vôni sa objavujú ovocné tóny hrušky, dužiny žltej broskyne a citrusových plodov, zjaví sa aj sušené ovocie. V chuti nádherne minerálne víno, ktoré plne odráža vlastnosti pôdy a celkového územia, v ktorom hrozno vyrastá. Suché a plné, vyvážené v rámci zvyškového cukru a kyseliny, dlhá dochuť s tónmi mandlí. Ochutnajte ho aj vy!
Gastronómia
Suché biele víno vhodné k predjedlám, receptom z morských plodov, cestovinám a rizotám so zeleninou, jedlám z rýb (sladkovodných či morských). Jeden z receptov, ktoré sa snúbia s týmto vínom, nájdete aj v receptoch na Gastromenu.sk od talianského šéfkuchára Lucu Nucciarelli - Timballo. Vyskúšajte si ho doma pripraviť.
Dajte mi tiež vedieť, či vás víno Lugana DOC zaujalo, budem rada ak sa dozviem spätnú väzbu. Ozaj, víno, ktoré som tu opísala bude čoskoro v predaji aj na Slovensku!
➡ Poznámka od Gastromenu.sk: Eshop bude už čoskoro! Čítaj aj naďalej "Adrianine" zaujímavé blogy a chuť Talianska budeš mať už aj ty čoskoro na jazyku :-). V jednom z nasledujúcich blogov oznámime prevádzku nášho Wineshopu.
Aktualizované: 05.06.2020
Autor: Adriana Harandzová - Foto: Adriana Harandzová
Zdroj: Veneto - taliansky región