Medová rozprávka v hlavnej úlohe so Zdenkou Grgulovou
![](./p_blog/92253604-29774184.jpg)
![](./p_blog/92253604-14460666.jpg)
Narodila som sa na Morave, ale môj ocino bol Slovák. Keď som mala šesť rokov, prišli sme na Slovensko, kde žil môj dedko. Ten ma zaviedol ku včielkam a bol prvou osobou, ktorá ma priblížila k tejto vášni. Keď dedko zomrel, včelnicu prevzal môj otec. Keďže som bola najstaršia dcéra, a správaním som sa podobala skôr na chlapca, bola som otcovou pravou rukou. Pomáhala som mu pri vytáčkach medu, jazdiť na traktore a vôbec pracovať okolo včiel. Potom ako ocino zomrel, včielky sme darovali bratrancovi. Potom na chvíľu príbeh včiel utíchol. Keď som spoznala svojho súčasného manžela a zobrali sme sa, ako svadobný dar sme si zaželali štyri včelie rodiny. A to bol začiatok ďalšieho pokračovania tohto príbehu.
Váš manžel bol tiež včelár?
Najskôr sme o našej včelej vášni a rodinnej tradícii navzájom netušili, ale postupne sa z nášho malého hobby stalo slušné včelie hospodárstvo. V roku 1990 sme mali už 40 rodín včiel, keď sa môj manžel rozhodol, že opúšťa svoju prácu a bude sa venovať len včelám. Ja som stále pracovala ako výchovná pracovníčka a metodička, pre deti, starala som sa o naše deti a domácnosť a po nociach som pomáhala manželovi.
![](./p_blog/92253604-53093211.jpg)
Včely sú živé tvory, raz príroda dá, raz nedá, a tak boli aj veľmi ťažké chvíle. Avšak, všetko bolo ako má byť, napríklad moja pôvodná profesia a výtvarné zručnosti zo školy ma priviedli k tomu, že som začala odlievať a zdobiť sviečky a ostatnú voskovú výzdobu. Večer som po návrate z práce obriadila dom a deti, a keď deti zaspali, v kuchyni som si rozložila dosku, na sporák dala vosk a do noci som odlievala. Obdobie to bolo, ale ako hovoríte, krásne. Neskôr som sa rozhodla odísť z pôvodnej práce a naplno sme sa začali venovať už len včielkam a produktom z nich.
Keď hovoríte o včelích produktoch, poďme si povedať niečo o mede, jeho účinkoch a pozitívach
Med - je nielen pochúťkou, ale aj potravinou. Obsahuje jednoduché cukry, ktoré sú obsiahnuté v nektáre, včely ho obohatia o svoje enzýmy a pretvoria na med. Med je tak blahodarný pre organizmus tým, že.. celý článok čítaj na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk pripravujeme aj
Téma Cestovný ruch
▫ Japonské kapsulové hotely využívajú každý centimeter priestoru
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk