Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Niečo extra? Zážitková gastronómia

Zážitková gastronómia sa s modernou kultúrou zžíva po stáročia. Napriek tomu sa o nej v minulom roku začalo hovoriť ako o významnom trende. Je azda dôvodom vývoj estetiky jedla... alebo hovoríme o riskantnom marketingovom ťahu?

obr. 1 - Angelique Schmeinck ponúkla prvé komerčné menu pasažierom teplovzdušného balóna už v roku 2003. V tom čase oslovila najväčšieho holandského prevádzkovateľa balónových letov. Majstrovské menu v jej vlastnom veľkokapacitnom balóne môžete vo výške štyri kilometre nad zemou okúsiť ešte aj dnes.


Je to tak, aj tentoraz je za vzostup tohto trendu zodpovedný Instagram. Fotografie originálnych chodov v nevídanom prostredí bezpochyby zaujmú mnohých a sú permanentnou pozvánkou do podniku, ktorý svojim zákazníkom sľubuje nezabudnuteľné chvíle prežité pri stole. Skúsme sa však pozrieť na celý koncept stravovania z odlišného hľadiska a pripusťme, že takýto koncept môže mať niečo dočinenia s umením. V tom prípade by sme totiž mohli odhaliť, že medzi umením a stravovaním existuje vzájomná spojitosť. Dokonca ani tvrdením, že moderná reštaurácia môže pripomínať kultúrnu inštitúciu, by sme od pravdy neboli ďaleko.
Lístky na večeru

obr. 2 - O pol ôsmej večer, na konci týždňa, sa reštaurácia Ménegarie v Manchestri mení na pódium pre akrobatov, tanečníkov a hercov. V novembri 2017 sa medzi hosťami promenádovali modelky v rámci prehliadky značky Forever Unique.


"Ak sa niekto zúčastnil na slávnostnej hostine vo vyzdobenej sieni a v ovzduší presiaknutom vôňami, ľahko pochopí, že na zvýšení a umocnení chuťového pôžitku sa podieľajú všetky umenia." Hoci Brillat-Savarin formuloval takúto úvahu už v osemnástom storočí, odkaz jeho slávneho diela Fyziológia chuti doposiaľ nestratil zo svojej aktuálnosti ani gram. Je to presne tak, ako tvrdí - na chuťovom pôžitku sa dnes, azda viac než kedykoľvek predtým, podieľajú skutočne všetky druhy umenia. O tom, že jedlo možno vnímať ako súčasť umeleckého predstavenia, sa mohli presvedčiť počas desaťročí mnohí. Zostaňme však v nedávnej minulosti a pozrime sa, ako sa z filmového klubu stala reštaurácia. Ak totiž niečo vedie k odlíšeniu sa podniku od iných, je to hlavne to, akú tému si reštaurácia osvojí a prenesie ju do všetkých súčastí svojej identity. V Londýne to však spravili naopak. Filmový klub Secret Cinema preniesol všetky témy do dočasného reštauračného konceptu. A príbehy, ktoré dovtedy privádzali návštevníkov k tomu, aby sa dostavili v tematicky vhodnom kostýme, boli na pomedzí rokov 2011 a 2012 motívom pre celovečerné menu. Konkrétne 40 po sebe nasledujúcich predstavení. Každý večer v inom podaní. Hostia sa tento raz nemuseli obliekať tak, aby sa cítili ako na transatlantickom parníku z konca devätnásteho storočia. Stačilo, že sa tak kvôli nim obliekli herci a michelinská reštaurácia St. John v Londýne sa na moment presťahovala do historicky vernej podoby viktoriánskeho sveta. Popri iných svetoch. Miesto konania, čas a téma boli oznámené výlučne tým, ktorí si včas kúpili lístky. Lenže získať rezerváciu v reštaurácii, v ktorej útočí na zmysly každá maličkosť, nie je jednoduché ani za predpokladu, že jej adresu poznajú všetci.
Do vypredania zásob

obr. 3 - Digitálna večera v tokijskej reštaurácii Sagaya je poetická aj napriek tomu, že deväťdesiat percent prostredia okolo hostí je len fiktívnych.


Ak je jednou z charakteristík luxusu nedostupnosť, v tom prípade reštaurácia svetoznámeho kuchárskeho esa, Alberta Adrià, rozhodne luxusnou záležitosťou je. Dostať sa do nej nie je jednoduché ani pre tých, ktorí si to môžu dovoliť. Trúfate si na rezerváciu večere v barcelonskom podniku Tickets? Len presne o polnoci, 60 dní vopred a ani o stoličku navyše. Vedzte, že na zadanie rezervácie máte približne dve minúty a pokiaľ sa prehliadač čo i len o desať sekúnd oneskorí pri načítavaní posledného kroku... hm, je nám ľúto, miesta sú obsadené. Ak to chcete risknúť, skúste to opäť zajtra o polnoci. Alebo ešte lepšie, začnite už pred polnocou. A keď sa už dostanete do podniku, pripravte sa, že na jednu osobu možno budete potrebovať päťdesiat eur, prípadne ešte viac. Reštaurácia sa špecializuje na tapas a cena týchto drobných pokrmov sa pohybuje na úrovni 10 eur, za čo si môžete vychutnať kúsok tuniaka s tapiokou. Kto sa neuspokojí len s precízne vymodelovaným jedlom veľkosti figúrky z kinder vajíčka, má našťastie ešte stále dosť možnosti, kam zájsť na príjemnú večeru. Aj bez toho, aby kvôli tomu musel čakať, kým odbije dvanásta hodina a jediným prekvapením bola nakoniec prinajlepšom výška sumy na konci účtenky.

Autor článku: Ján Krajč

Pokračovanie článku si môžete prečítať na Tophoreca.sk


Aktualizované: 29.06.2021
Autor: Tophoreca.sk

Tophoreca.sk blog Niečo extra? Zážitková gastronómia na Gastromenu.sk