Lagrein DOC 2019
8.7 / 10
12,60 €
Lagrein DOC 2019

TOP ponuka

Denné menu

Obedové menu

Trnava
2

On-line donáška






 


Niekoľko hygienických pravidiel, ktoré treba dodržiavať v kuchyni alebo ako udržať prevádzku bezpečnú a čistú v boji s „Koronou“ - podľa prezidenta SZKC Vojta Artza

Súčasná pandémia nás ovplyvňuje všetkých, súkromne alebo profesionálne. Správne zásady pri spracovaní surovín a pri samotnom varení sú veľmi dôležitou otázkou aj kvôli zdraviu vašich hostí či vašej rodiny. Chybné úkony môžu spôsobiť šírenie nákazy či v lepšom prípade len tráviace ťažkosti. Osvojte si preto určité hygienické pravidlá, ktoré vám to pomôžu zvládnuť a mali by byť samozrejmosťou vo všetkých profesionálnych kuchyniach.

Buďme zodpovední, keď príde nákaza - je najlepšie ostať doma!

Ak sa cítite chorí a máte príznaky, kontaktujte svojho lekára telefonicky, ostaňte doma a čakajte na pokyny. Oznámte to aj v práci. Nezatajujte akékoľvek detaily o vašom zdravotnom stave alebo stave člena vašej rodiny, ako aj prípadnej cestovateľskej anamnéze.

Oddeľte súkromné ​​a pracovné oblečenie

Zamedzme šíreniu prípadnej nákazy tak, že súkromné oblečenie a obuv oddelíme od toho pracovného. Ku kontaminácií môže prísť kdekoľvek na ceste do práce (napríklad v autobuse). Pomáha to udržiavať nízke riziko prenosu na jedlo. Neopúšťať pracovisko v pracovnom odeve, mať možnosť výmeny pracovného odevu v prípade jeho znečistenia počas práce. Rizikom môžu byť aj šperky ako hodinky či prstene. Odložte ich a prípadne dezinfikujte. Pracovný odev ako uteráky, by sa mali vymieňať každý deň. Ideálne je, ak sú k dispozícii pracovné čiapky a jednorazové rukavice.
Bez umytia rúk do kuchyne nevstúpme

Pri práci v kuchyni by sme si mali ruky umývať prakticky stále. Ruky si umývajte po vybalení tovaru, pred prípravou jedla, po kontakte so surovou zeleninou, ovocím, mäsom, pred jedlom i po jedle.

Obyčajné mydlo a voda sú základným a najefektívnejším opatrením

Nikdy neexistuje stopercentná bezpečnosť, ale nebezpečenstvo sa môže výrazne znížiť. Na začiatku si umyte ruky vodou a mydlom a potom to zopakujte aj keby ste vzali do rúk niečo iné. Mydlo umiestnite ideálne v bezdotykovom dávkovači a umiestnite ku kuchynskému dresu, aby ste si ruky vyčistili priamo na mieste.
Vždy majte k dispozícii jednorazové rukavice

Aj takto efektívne zabránime priamemu kontaktu pokožky s potravinami a šíreniu nákazy. Samozrejme je potrebné ich pravidelne vymieňať.

Dezinfikujte aj niekoľkokrát denne

Niekoľkokrát za deň dezinfikujte povrchovou dezinfekciou všetky kľučky dverí, spínače svetiel, splachovače toaliet, samotné dvierka chladničky, všetky úchytky, vodovodný kohútik, ovládanie sporáku, mikrovlnky, umývačky či digestora a ďalšie dôležité miesta v kuchyni.

Chlór a vysoká teplota sú základnými dezinfekčnými prostriedkami

Používajte ich určite na povrchy a podlahy, ale aj na čistenie odevov. Prostriedky na báze chlóru (u nás hlavne SAVO) sú dostačujúcou metódou, ako udržať čistotu v priestore, v ktorom pracujeme a žijeme. V rozprašovači, alebo vo forme nariedeného koncentrátu, nechajte na povrchoch v kuchyni, toalete a na podlahe pôsobiť minimálne 5 minút. I keď nie je potvrdené, že by sa nový koronavírus prenášal aj potravinami, vieme, že na mnohých povrchoch dokáže prežiť relatívne dlhé obdobie. Preto je na mieste dbať na dezinfekciu povrchov, na ktoré odkladáme potraviny a pomôcky na ich spracovanie.

Umývadlo udržiavajte čisté

V kuchynskom umývadle oplachujeme nielen riad, ale aj mäso alebo niektoré znečistené potraviny. Preto by sme mu mali.. článok pokračuje na www.szkc.sk - webstránka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.


V článku na www.szkc.sk sa ešte dočítaš:
▫ Kuchynská hygiena nadovšetko
▫ Niekoľko "lopárikov" alebo pracovné dosky podľa druhu
▫ Dávajte pozor na nože
▫ Papierové rolky alebo častá výmena utierok
▫ Osobná hygiena doma či v práci
▫ Kôš so šľapákom
▫ Správne skladovanie potravín
▫ Odmrazené mäso v žiadnom prípade znova nezmrazujte
▫ Hygiena potravín a správne tepelné spracovanie
▫ Bezkontaktná objednávka, bezkontaktná platba a bezkontaktná donáška
▫ Chráňme seba a ostatných
▫ Osveta a preškolenie personálu


Vojto Artz - prezident SZKC a šéfkuchár spoločnosti Metro


Aktualizované: 07.04.2020
Autor: Vojto Artz - Foto: Dušan Křístek
Zdroj: www.szkc.sk


Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Pri každej objednávke sa ti na účet v tvojom profile na Gastromenu.sk pripíše kredit. Ten potom môžeš kedykoľvek použiť a zlacniť si tým svoju ďalšiu objednávku. Momentálna naša...
15.04.2021
6704,9 tis


Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Objednaj si od nás pizzu, alebo iné jedlo podľa chuti a my Ti ho prinesieme priamo až domov alebo až do práce. Pizza & restaurant Halenár...
11.04.2021
1573,8 tis

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si jedlo alebo obedové menu z Treeclub v On-line donáške na Gastromenu.sk a ušetri tým svoje peniažky. Každou ONLINE objednávkou si sporíš kredit, ktorý potom môžeš...
09.04.2021
1933,7 tis

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ako to funguje? Zaregistrovaným užívateľom Gastromenu.sk sa pri každej online objednávke pripíše kredit. Kredit od nás je vo výške 3 %. Takže stačí už len objednávať a šetriť si...
28.03.2021
6189,3 tis

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Neváhaj si objednať od nás v On-line donáške na Gastromenu.sk. Pri každej objednávke dostávaš kredit, s ktorým ušetríš 3%. Tešíme sa na tvoju objednávku...
28.03.2021
4050,2 tis


Reštaurácia na Majeri
TOP ponuka Reštaurácia na Majeri
Objednaj si od nás v On-line donáške na Gastromenu.sk a ušetri 3 %. Pri každej objednávke si sporíš kredit, ktorý si môžeš kedykoľvek uplatniť a tým zlacniť svoje objednané jedlo /...
22.03.2021
2275,2 tis

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
U nás si vieš naše jedlo objednávať aj lacnejšie :-) AKO? Pri objednaní jedla v online donáške Treeclub na Gastromenu.sk, si pri každej objednávke sporíš kredit. Ten potom...
14.02.2021
1550,2 tis