Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Niekoľko hygienických pravidiel, ktoré treba dodržiavať v kuchyni alebo ako udržať prevádzku bezpečnú a čistú v boji s „Koronou“ - podľa prezidenta SZKC Vojta Artza

Súčasná pandémia nás ovplyvňuje všetkých, súkromne alebo profesionálne. Správne zásady pri spracovaní surovín a pri samotnom varení sú veľmi dôležitou otázkou aj kvôli zdraviu vašich hostí či vašej rodiny. Chybné úkony môžu spôsobiť šírenie nákazy či v lepšom prípade len tráviace ťažkosti. Osvojte si preto určité hygienické pravidlá, ktoré vám to pomôžu zvládnuť a mali by byť samozrejmosťou vo všetkých profesionálnych kuchyniach.

Buďme zodpovední, keď príde nákaza - je najlepšie ostať doma!

Ak sa cítite chorí a máte príznaky, kontaktujte svojho lekára telefonicky, ostaňte doma a čakajte na pokyny. Oznámte to aj v práci. Nezatajujte akékoľvek detaily o vašom zdravotnom stave alebo stave člena vašej rodiny, ako aj prípadnej cestovateľskej anamnéze.

Oddeľte súkromné ​​a pracovné oblečenie

Zamedzme šíreniu prípadnej nákazy tak, že súkromné oblečenie a obuv oddelíme od toho pracovného. Ku kontaminácií môže prísť kdekoľvek na ceste do práce (napríklad v autobuse). Pomáha to udržiavať nízke riziko prenosu na jedlo. Neopúšťať pracovisko v pracovnom odeve, mať možnosť výmeny pracovného odevu v prípade jeho znečistenia počas práce. Rizikom môžu byť aj šperky ako hodinky či prstene. Odložte ich a prípadne dezinfikujte. Pracovný odev ako uteráky, by sa mali vymieňať každý deň. Ideálne je, ak sú k dispozícii pracovné čiapky a jednorazové rukavice.
Bez umytia rúk do kuchyne nevstúpme

Pri práci v kuchyni by sme si mali ruky umývať prakticky stále. Ruky si umývajte po vybalení tovaru, pred prípravou jedla, po kontakte so surovou zeleninou, ovocím, mäsom, pred jedlom i po jedle.

Obyčajné mydlo a voda sú základným a najefektívnejším opatrením

Nikdy neexistuje stopercentná bezpečnosť, ale nebezpečenstvo sa môže výrazne znížiť. Na začiatku si umyte ruky vodou a mydlom a potom to zopakujte aj keby ste vzali do rúk niečo iné. Mydlo umiestnite ideálne v bezdotykovom dávkovači a umiestnite ku kuchynskému dresu, aby ste si ruky vyčistili priamo na mieste.
Vždy majte k dispozícii jednorazové rukavice

Aj takto efektívne zabránime priamemu kontaktu pokožky s potravinami a šíreniu nákazy. Samozrejme je potrebné ich pravidelne vymieňať.

Dezinfikujte aj niekoľkokrát denne

Niekoľkokrát za deň dezinfikujte povrchovou dezinfekciou všetky kľučky dverí, spínače svetiel, splachovače toaliet, samotné dvierka chladničky, všetky úchytky, vodovodný kohútik, ovládanie sporáku, mikrovlnky, umývačky či digestora a ďalšie dôležité miesta v kuchyni.

Chlór a vysoká teplota sú základnými dezinfekčnými prostriedkami

Používajte ich určite na povrchy a podlahy, ale aj na čistenie odevov. Prostriedky na báze chlóru (u nás hlavne SAVO) sú dostačujúcou metódou, ako udržať čistotu v priestore, v ktorom pracujeme a žijeme. V rozprašovači, alebo vo forme nariedeného koncentrátu, nechajte na povrchoch v kuchyni, toalete a na podlahe pôsobiť minimálne 5 minút. I keď nie je potvrdené, že by sa nový koronavírus prenášal aj potravinami, vieme, že na mnohých povrchoch dokáže prežiť relatívne dlhé obdobie. Preto je na mieste dbať na dezinfekciu povrchov, na ktoré odkladáme potraviny a pomôcky na ich spracovanie.

Umývadlo udržiavajte čisté

V kuchynskom umývadle oplachujeme nielen riad, ale aj mäso alebo niektoré znečistené potraviny. Preto by sme mu mali.. článok pokračuje na www.szkc.sk - webstránka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.


V článku na www.szkc.sk sa ešte dočítaš:
▫ Kuchynská hygiena nadovšetko
▫ Niekoľko "lopárikov" alebo pracovné dosky podľa druhu
▫ Dávajte pozor na nože
▫ Papierové rolky alebo častá výmena utierok
▫ Osobná hygiena doma či v práci
▫ Kôš so šľapákom
▫ Správne skladovanie potravín
▫ Odmrazené mäso v žiadnom prípade znova nezmrazujte
▫ Hygiena potravín a správne tepelné spracovanie
▫ Bezkontaktná objednávka, bezkontaktná platba a bezkontaktná donáška
▫ Chráňme seba a ostatných
▫ Osveta a preškolenie personálu


Vojto Artz - prezident SZKC a šéfkuchár spoločnosti Metro


Aktualizované: 07.04.2020
Autor: Vojto Artz - Foto: Dušan Křístek
Zdroj: www.szkc.sk