Eshop - Wineshop
Kontakty


 
Čo ti chýba na Gatromenu ? Pridaj svoj podnik na Gatromenu


Niekoľko hygienických pravidiel, ktoré treba dodržiavať v kuchyni alebo ako udržať prevádzku bezpečnú a čistú v boji s „Koronou“ - podľa prezidenta SZKC Vojta Artza

Súčasná pandémia nás ovplyvňuje všetkých, súkromne alebo profesionálne. Správne zásady pri spracovaní surovín a pri samotnom varení sú veľmi dôležitou otázkou aj kvôli zdraviu vašich hostí či vašej rodiny. Chybné úkony môžu spôsobiť šírenie nákazy či v lepšom prípade len tráviace ťažkosti. Osvojte si preto určité hygienické pravidlá, ktoré vám to pomôžu zvládnuť a mali by byť samozrejmosťou vo všetkých profesionálnych kuchyniach.

Buďme zodpovední, keď príde nákaza - je najlepšie ostať doma!

Ak sa cítite chorí a máte príznaky, kontaktujte svojho lekára telefonicky, ostaňte doma a čakajte na pokyny. Oznámte to aj v práci. Nezatajujte akékoľvek detaily o vašom zdravotnom stave alebo stave člena vašej rodiny, ako aj prípadnej cestovateľskej anamnéze.

Oddeľte súkromné ​​a pracovné oblečenie

Zamedzme šíreniu prípadnej nákazy tak, že súkromné oblečenie a obuv oddelíme od toho pracovného. Ku kontaminácií môže prísť kdekoľvek na ceste do práce (napríklad v autobuse). Pomáha to udržiavať nízke riziko prenosu na jedlo. Neopúšťať pracovisko v pracovnom odeve, mať možnosť výmeny pracovného odevu v prípade jeho znečistenia počas práce. Rizikom môžu byť aj šperky ako hodinky či prstene. Odložte ich a prípadne dezinfikujte. Pracovný odev ako uteráky, by sa mali vymieňať každý deň. Ideálne je, ak sú k dispozícii pracovné čiapky a jednorazové rukavice.
Bez umytia rúk do kuchyne nevstúpme

Pri práci v kuchyni by sme si mali ruky umývať prakticky stále. Ruky si umývajte po vybalení tovaru, pred prípravou jedla, po kontakte so surovou zeleninou, ovocím, mäsom, pred jedlom i po jedle.

Obyčajné mydlo a voda sú základným a najefektívnejším opatrením

Nikdy neexistuje stopercentná bezpečnosť, ale nebezpečenstvo sa môže výrazne znížiť. Na začiatku si umyte ruky vodou a mydlom a potom to zopakujte aj keby ste vzali do rúk niečo iné. Mydlo umiestnite ideálne v bezdotykovom dávkovači a umiestnite ku kuchynskému dresu, aby ste si ruky vyčistili priamo na mieste.
Vždy majte k dispozícii jednorazové rukavice

Aj takto efektívne zabránime priamemu kontaktu pokožky s potravinami a šíreniu nákazy. Samozrejme je potrebné ich pravidelne vymieňať.

Dezinfikujte aj niekoľkokrát denne

Niekoľkokrát za deň dezinfikujte povrchovou dezinfekciou všetky kľučky dverí, spínače svetiel, splachovače toaliet, samotné dvierka chladničky, všetky úchytky, vodovodný kohútik, ovládanie sporáku, mikrovlnky, umývačky či digestora a ďalšie dôležité miesta v kuchyni.

Chlór a vysoká teplota sú základnými dezinfekčnými prostriedkami

Používajte ich určite na povrchy a podlahy, ale aj na čistenie odevov. Prostriedky na báze chlóru (u nás hlavne SAVO) sú dostačujúcou metódou, ako udržať čistotu v priestore, v ktorom pracujeme a žijeme. V rozprašovači, alebo vo forme nariedeného koncentrátu, nechajte na povrchoch v kuchyni, toalete a na podlahe pôsobiť minimálne 5 minút. I keď nie je potvrdené, že by sa nový koronavírus prenášal aj potravinami, vieme, že na mnohých povrchoch dokáže prežiť relatívne dlhé obdobie. Preto je na mieste dbať na dezinfekciu povrchov, na ktoré odkladáme potraviny a pomôcky na ich spracovanie.

Umývadlo udržiavajte čisté

V kuchynskom umývadle oplachujeme nielen riad, ale aj mäso alebo niektoré znečistené potraviny. Preto by sme mu mali.. článok pokračuje na www.szkc.sk - webstránka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.


V článku na www.szkc.sk sa ešte dočítaš:
▫ Kuchynská hygiena nadovšetko
▫ Niekoľko "lopárikov" alebo pracovné dosky podľa druhu
▫ Dávajte pozor na nože
▫ Papierové rolky alebo častá výmena utierok
▫ Osobná hygiena doma či v práci
▫ Kôš so šľapákom
▫ Správne skladovanie potravín
▫ Odmrazené mäso v žiadnom prípade znova nezmrazujte
▫ Hygiena potravín a správne tepelné spracovanie
▫ Bezkontaktná objednávka, bezkontaktná platba a bezkontaktná donáška
▫ Chráňme seba a ostatných
▫ Osveta a preškolenie personálu


Vojto Artz - prezident SZKC a šéfkuchár spoločnosti Metro


Aktualizované: 07.04.2020
Autor: Vojto Artz - Foto: Dušan Křístek Zdroj: www.szkc.sk

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Pri každej objednávke sa ti na účet v tvojom profile na Gastromenu.sk pripíše kredit. Ten potom môžeš kedykoľvek použiť a zlacniť si tým svoju ďalšiu objednávku. Momentálna naša...
24.10.2020
2390,4 tis


Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ako to funguje? Na Gastromenu.sk si pri objednávaní (platí len pre registrovaných), šetríš kredit. Ten je v minimálnej hodnote 3%, kde pri každej objednávke, sa Ti pripisuje na tvoj účet....
23.10.2020
1581,2 tis

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Neváhaj si objednať od nás v On-line donáške na Gastromenu.sk. Pri každej objednávke dostávaš kredit, s ktorým ušetríš 3%. Tešíme sa na tvoju objednávku...
21.10.2020
755,6 tis

Reštaurácia na Majeri
TOP ponuka Reštaurácia na Majeri
Pri odbore 3 ks pizze dostaneš štvrtú pizzu zadarmo! Platí pri telefonickej objednávke, alebo osobnom odbere. Reštaurácia na Majeri - Vištuk...
19.10.2020
207,1 tis

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ak hľadáš priestor pre svoj event, tu je naša ponuka :-) Sme pizzéria a reštaurácia, ktorá svojou kvalitou v gastronómii robí spokojných našich hostí už niekoľko rokov. Zorganizuj...
10.10.2020
1441,1 tis


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Rovnako ako predlžujúce sa večery, či prechádzky po farebnom opadanom lístí patria k jeseni HUSACIE a KAČACIE hody. Túto tradíciu Malých Karpát si môžete vychutnať počas celého...
05.10.2020
358,5 tis

FOODOO food & coffee
TOP ponuka FOODOO food & coffee
Z bohatej ponuky jedál si môžeš vybrať vo FOODOO food & coffee. Neváhaj a rezervuj si svoj čas pre návštevu nášho podniku. Foodoo je bistro pre vegetariánov, vegánov, mäsožravcov a...
05.10.2020
162,8 tis