Nielen o francúzskych delikatesách a dobrom víne, ale aj o živote v stredomorskom Nice
Francúzi sa vo všeobecnosti považujú za veľkých gurmánov. Doprajú si kvalitné potraviny, dobré víno, jedlo si vychutnávajú a spoločné stolovanie je pre nich obradom. O tom, ako si na francúzsku kuchyňu zvykla Slovenka Alexandra, ktorá už osem rokov žije vo francúzskom Nice sa dočítate v nasledujúcom rozhovore.
Saška, uveďte nás prosím do typickej francúzskej atmosféry stolovania i stredomorského života
Veľa ľudí sa čuduje, ako si Francúzi udržiavajú štíhlu líniu napriek množstvu syrov, vína, čerstvo upečených croissantov, bagiet a neodolateľných dezertov z miestnych pekární - Bulangeries. Napriek tomu, že Stredozemská kuchyňa je známa ako nekomplikovaná, ľahká a zdravá, miestni si radi doprajú croissant so silnou kávou na raňajky, výdatný obed s pohárom provensálskeho rosé. Áno, pohár dobrého vína aj napriek tomu, že sa vracajú späť do práce. Po večeri je tradíciou konzumácia dobrého syra. A ku každému jedlu sa podáva ikonická bageta.
Mám pocit, že Francúzi a bagety k sebe neodmysliteľne patria
Nuž bageta sa tu konzumuje naozaj ku všetkému. Existuje niekoľko desiatok tradičných “pravidiel” čo sa jedenia bagiet týka. Napríklad, Francúzi nikdy nekrájajú bagetu nožom, ale si z nej trhajú. Nikdy ju nepokladajú na stôl hore nohami, a je to jedno z mála jedál, ktoré sa vždy mohlo jesť na ulici a nepovažovalo sa to za faux pas (veď kto by neodolal teplej, čerstvej bagete priamo z pekárne?).
Žijete v Nice, kde je bohatá ponuka čerstvých rýb a morských plodov, kde trhy voňajú kvetmi i na slnku dozretým ovocím a zeleninou...
Áno, je tu veľa trhov a menších obchodov mimo turistickej zóny, ktoré denne ponúkajú čerstvé produkty od miestnych farmárov z okolitých dedín, zeleninu, ovocie, syry, mäso a údené výrobky. Našla som si tu svojich obľúbených predajcov a u nich sa snažím nakupovať. Srdcom provensálskej kuchyne je olivový olej, čo mi vyhovuje viac ako tradičná francúzska kuchyňa, kde je maslo základom skoro každého receptu a často krát servírované s ťažkými omáčkami.
Saška, uveďte nás prosím do typickej francúzskej atmosféry stolovania i stredomorského života
Veľa ľudí sa čuduje, ako si Francúzi udržiavajú štíhlu líniu napriek množstvu syrov, vína, čerstvo upečených croissantov, bagiet a neodolateľných dezertov z miestnych pekární - Bulangeries. Napriek tomu, že Stredozemská kuchyňa je známa ako nekomplikovaná, ľahká a zdravá, miestni si radi doprajú croissant so silnou kávou na raňajky, výdatný obed s pohárom provensálskeho rosé. Áno, pohár dobrého vína aj napriek tomu, že sa vracajú späť do práce. Po večeri je tradíciou konzumácia dobrého syra. A ku každému jedlu sa podáva ikonická bageta.
Mám pocit, že Francúzi a bagety k sebe neodmysliteľne patria
Nuž bageta sa tu konzumuje naozaj ku všetkému. Existuje niekoľko desiatok tradičných “pravidiel” čo sa jedenia bagiet týka. Napríklad, Francúzi nikdy nekrájajú bagetu nožom, ale si z nej trhajú. Nikdy ju nepokladajú na stôl hore nohami, a je to jedno z mála jedál, ktoré sa vždy mohlo jesť na ulici a nepovažovalo sa to za faux pas (veď kto by neodolal teplej, čerstvej bagete priamo z pekárne?).
Žijete v Nice, kde je bohatá ponuka čerstvých rýb a morských plodov, kde trhy voňajú kvetmi i na slnku dozretým ovocím a zeleninou...
Áno, je tu veľa trhov a menších obchodov mimo turistickej zóny, ktoré denne ponúkajú čerstvé produkty od miestnych farmárov z okolitých dedín, zeleninu, ovocie, syry, mäso a údené výrobky. Našla som si tu svojich obľúbených predajcov a u nich sa snažím nakupovať. Srdcom provensálskej kuchyne je olivový olej, čo mi vyhovuje viac ako tradičná francúzska kuchyňa, kde je maslo základom skoro každého receptu a často krát servírované s ťažkými omáčkami.
Bolo niečo netradičné, na čo ste si museli v jedálničku Francúzska dlhšie zvykať?
Odkedy som sa presťahovala do Nice, môj jedálniček sa až tak nezmenil, skôr sa zmenil môj prístup k jedlu ako takému. Nikdy som príliš neobľubovala mäso, preferovala som ryby, zeleninu a pečivo. Preto som si na francúzsku a stredomorskú kuchyňu zvykla rýchlo a s chuťou. Taktiež ma veľmi baví varenie. Čas strávený v kuchyni nepovažujem za povinnosť, ale skôr za relax, a čas ktorý venujem sebe.
Uveďte nás do vašej kuchyne. Ako sa varí v Nice?
Varíme tu jednoducho a ľahko - v žiadnej kuchyni na juhu Francúzska nesmie chýbať čerstvý tymián, rozmarín, bazalka, cesnak, citrón a samozrejme olivový olej. Všetko chutí lepšie s čerstvými a lokálnymi surovinami, ktoré sú práve v sezóne.
Odkedy som sa presťahovala do Nice, môj jedálniček sa až tak nezmenil, skôr sa zmenil môj prístup k jedlu ako takému. Nikdy som príliš neobľubovala mäso, preferovala som ryby, zeleninu a pečivo. Preto som si na francúzsku a stredomorskú kuchyňu zvykla rýchlo a s chuťou. Taktiež ma veľmi baví varenie. Čas strávený v kuchyni nepovažujem za povinnosť, ale skôr za relax, a čas ktorý venujem sebe.
Uveďte nás do vašej kuchyne. Ako sa varí v Nice?
Varíme tu jednoducho a ľahko - v žiadnej kuchyni na juhu Francúzska nesmie chýbať čerstvý tymián, rozmarín, bazalka, cesnak, citrón a samozrejme olivový olej. Všetko chutí lepšie s čerstvými a lokálnymi surovinami, ktoré sú práve v sezóne.
Aké je vaše obľúbené tunajšie jedlo?
Medzi moje najobľúbenejšie miestne špeciality patrí Salade Nicoise - šalát pozostávajúci zo zeleného šalátu, rajčín, vajíčok natvrdo, zelerových stoniek, cibuliek, ančovičiek, kvalitného tuniaka (prekvapujúco si originálny recept pýta tuniaka z konzervy) a čiernych olív z Nice.
Práve som začala cítiť tú úžasnú chuť už len z vášho popisu, čo ďalšie špeciality?
Populárny sendvič Pan Bagnat je v podstate Salade Nicoise v žemli, rýchly a chutný obed predávaný takmer v každej pekárni. Ďalšou špecialitou je Ratatouille - zmes baklažánov, cukiet, papriky, cibule, cesnaku a voňavých byliniek v paradajkovej omáčke. Asi každý z nás pozná ratatouille, ale vedeli ste že pochádza z Nice? Inou zaujímavosťou je Socca- pôvodne jedlo chudobných, čo je v podstate obrovská palacinka z cícerovej múky pečená na liatinovej panvici, ktorá najlepšie chutí s veľkou dávkou čierneho korenia a s pohárom vychladeného rose.
Spomínali ste, že nie ste príliš na mäso, ale viem, že si rada pochutnáte aj na tradičných mäsových variáciách v rôznych zaujímavých kombináciách
Mojim obľúbeným mäsovým jedlom je Daube Nicoise, pomaly dusené hovädzie mäso na červenom víne s hubami. Často sa konzumuje ako.. celý článok čítaj na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk pripravujeme aj
Téma Gastro
▫ Gaštanové inšpirácie
▫ Medová rozprávka v hlavnej úlohe so Zdenkou Grgulovou
Téma Cestovný ruch
▫ Japonské kapsulové hotely využívajú každý centimeter priestoru
Medzi moje najobľúbenejšie miestne špeciality patrí Salade Nicoise - šalát pozostávajúci zo zeleného šalátu, rajčín, vajíčok natvrdo, zelerových stoniek, cibuliek, ančovičiek, kvalitného tuniaka (prekvapujúco si originálny recept pýta tuniaka z konzervy) a čiernych olív z Nice.
Práve som začala cítiť tú úžasnú chuť už len z vášho popisu, čo ďalšie špeciality?
Populárny sendvič Pan Bagnat je v podstate Salade Nicoise v žemli, rýchly a chutný obed predávaný takmer v každej pekárni. Ďalšou špecialitou je Ratatouille - zmes baklažánov, cukiet, papriky, cibule, cesnaku a voňavých byliniek v paradajkovej omáčke. Asi každý z nás pozná ratatouille, ale vedeli ste že pochádza z Nice? Inou zaujímavosťou je Socca- pôvodne jedlo chudobných, čo je v podstate obrovská palacinka z cícerovej múky pečená na liatinovej panvici, ktorá najlepšie chutí s veľkou dávkou čierneho korenia a s pohárom vychladeného rose.
Spomínali ste, že nie ste príliš na mäso, ale viem, že si rada pochutnáte aj na tradičných mäsových variáciách v rôznych zaujímavých kombináciách
Mojim obľúbeným mäsovým jedlom je Daube Nicoise, pomaly dusené hovädzie mäso na červenom víne s hubami. Často sa konzumuje ako.. celý článok čítaj na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk pripravujeme aj
Téma Gastro
▫ Gaštanové inšpirácie
▫ Medová rozprávka v hlavnej úlohe so Zdenkou Grgulovou
Téma Cestovný ruch
▫ Japonské kapsulové hotely využívajú každý centimeter priestoru
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk