Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Poznáte vlastnosti a výhody holdomatov?

V reštauráciách a komerčnej gastronómii platia presné pravidlá, v akej teplote je potrebné udržiavať pripravené jedlo pred bezprostredným servírovaním. Táto teplota je stanovená na 65°C. Okrem udržiavacích skríň a teplých výdajných pultov plnia túto funkciu holdomaty, ktoré však majú mnoho ďalších funkcií.

Asi najvyužívanejšou a najvyhľadávanejšou funkciou holdomatov je príprava jedál pri nižšej teplote napríklad počas noci. Pri vopred nastavenej teplote, napríklad 80°C, môžu piecť mäsá niekoľko hodín počas noci. Po uplynutí stanoveného času sa systém prepne do udržiavacieho režimu a mäso je pripravené na servírovanie.
Rozdiel v chuti a kvalite mäsa pečeného dve hodiny pri vyššej teplote a desať hodín pri minimálnej teplote je veľký. Mäso sa vyznačuje krehkosťou, jemným prepečením a chrumkavosťou. Navyše takto upravované mäso stráca len minimálnu časť zo svojej hmotnosti. Prirodzene si spracovávaná surovina uchováva viac vitamínov, minerálov a živín.
Ako pracuje holdomat?

Holdomat produkuje tzv. mäkké teplo prostredníctvom zliatinových vykurovacích telies, ktoré sú kryté fóliami. Teplota v prístroji tak sála rovnomerne a stabilne, a dá sa presne nastaviť. Rozsah nastaviteľnej teploty sa pohybuje v rozmedzí od 30°C do 120°C. Niektoré holdomaty disponujú špeciálnou vpichovou sondou, ktorá kontroluje teplotu uprostred pečeného pokrmu a dokáže tak kontrolovať teplotu s presnosťou cca.. článok pokračuje na Tophoreca.sk

Pripravujeme:
▫ V spolupráci s Tophoreca.sk pripravujeme aj ďalšie blogy



Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Poznáte vlastnosti a výhody holdomatov? na Gastromenu.sk