Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Prírodné antibiotiká z našej kuchyne

Náš organizmus by mal byť pripravený na striedanie teplôt, sychravé a chladné počasie aj možnosť chrániť sa pred vírusmi, ktoré môžu na nás útočiť pri každom oslabení. Tak ako v minulosti, aj dnes sú veľkými pomocníkmi pri predchádzaní bežných ochorení domáce a prírodné liečivá.

Už naše babičky nedali dopustiť na silný slepačí vývar, bylinkové čaje s medom a osvedčené domáce potraviny, ktoré dokázali vzpružiť organizmus a pomôcť človeku rýchlejšie sa zotaviť z rôznych chorôb. Tak poďme sa pozrieť, čím si aj dnes dokážeme pomôcť pri chorobách z prechladnutia, ale taktiež si vybudovať lepšiu obranyschopnosť a imunitu.
Cesnak

Je asi najznámejším prírodným antibiotikom. Obsahuje tzv. fytoncíd - alicín, ktorý zabraňuje rastu mikroorganizmov a má antibakteriálne a antimykotické účinky. Okrem nich obsahuje cesnak vitamíny A, B1, B2 a vitamín C. Najúčinnejší na liečbu a prevenciu je surový cesnak, pri vyšších teplotách sa jeho pozitívne látky strácajú. Obľúbená cesnaková polievka preto nie je účinná tak, ako napríklad cesnak roztlačený v jogurte ako príloha k jedlu či klasická cesnaková nátierka. Kto dokáže rozžuť 2 až 3 strúčiky cesnaku denne je vo výhode. Mnoho ľudí však cesnak ťažko trávi, týmto ľuďom sa preto odporúčajú cesnakové kapsule vo forme výživového doplnku. Opatrní v konzumovaní cesnaku by mali byť aj ľudia s nízkym krvným tlakom.
Cibuľa

Obsahuje rovnako ako cesnak alicín, ktorý pôsobí protizápalovo a má antibakteriálne účinky. Najúčinnejšia je konzumácia surovej cibule alebo cibuľovej šťavy. Osvedčil sa však aj cibuľový čaj alebo chutná cibuľová polievka. Malé deti dokážu skonzumovať sladké cibuľové sirupy, ktoré sa vyrobia nakrájaním cibule a jej zaliatím medom. Po pár hodinách, keď cibuľa pustí šťavu, sa môže dávkovať v množstve 3 - 5 lyžičiek denne. Alergické deti i dospelí, ktorí nemôžu konzumovať med, ho nahrádzajú v sirupe cukrom.

Zázvor - ďumbier

Liečivou časťou zázvoru je jeho koreň. Pomáha pri chorobách z prechladnutia, zápalových ochoreniach dýchacích ciest, ale aj pri tráviacich ťažkostiach a bolestiach hlavy. Oproti cesnaku a cibuli sa jeho účinok teplom nestráca, takže sa môže konzumovať surový, varený aj sušený. Nastrúhaný zázvor s medom a pomarančom je vynikajúci na dochutenie jemne pikantných ovocných i bylinkových čajov. V lete je zázvor v kombinácii s perlivou vodou a vytlačenými citrusmi skutočnou pochúťkou a osviežením. Pridávať sa môže aj do krémových polievok i domácich dresingov.

Kyslá kapusta

O jej pozitívnych účinkoch vieme... článok pokračuje na Tophoreca.sk

Pripravujeme ďalšie blogy:
▫ Pohár vína prospeje vášmu zdraviu
▫ Káva - povzbudzuje i chutí
▫ Poznáte vlastnosti a výhody holdomatov?
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Prírodné antibiotiká z našej kuchyne na Gastromenu.sk