Prosecco, mladé, svieže a voňavé
Prosecco, biele šumivé víno je najpredávanejším talianskym vínom na svete. Vďaka svojej sviežosti, aróme a ľahkosti si podmanilo chuťové poháriky "vínomilcov" takmer v každej krajine. Víno, ktoré sa koketne usmieva a je vhodné pre akúkoľvek príležitosť. V lete si ho vychutnáte dobre vychladené na terase, v zime pri kozube s chutnými predjedlami.
Odkiaľ pochádza?
Severovýchod Talianska - 5 provincií z regiónu Benátska: Treviso, Venezia, Vicenza, Padova, Belluno - a 4 z regiónu Friuli Venezia Giulia: Gorizia, Pordenone, Trieste a Udine. Toto je zákonom vyhranené teritórium, len v rámci neho možno pestovať odrody, ktoré sa neskôr použijú na výrobu vína s názvom Prosecco DOC, Prosecco DOCG Valdobbiadene alebo Prosecco DOCG Asolo. V každom Proseccu musí byť zastúpená minimálne v 85 percentách autochtónna odroda Glera (poznali ju už vraj dávni Rimania).
Ozaj, Prosecco je pravým Proseccom, len ak je naplnené vo fľaši! Predaj akéhokoľvek plechovkového alebo čapovaného variantu s názvom Prosecco je zakázaný.
Ako chutí a vonia?
Svieže, ľahké víno slamovožltej farby, už na pohľad vás pohladí jemným perlením a zvábi vás lahodnou vôňou s tónmi citrusových plodov. Vzápätí sa objaví jablko, hruška a broskyňa. A k nim sa pridávajú vône kvetov, ako levanduľa, jazmín alebo agát. Ozajstná hra vábivých aromatických vôní. V chuti sú tieto vína harmonické a mladé. Odporúča sa konzumovať ich v priebehu jedného, dvoch rokov od roku plnenia.
Prosecco je vhodné ako aperitív, k predjedlám, jemným jedlám z rýb alebo morských plodov. Zároveň ho môžete ochutnať aj v rôznych kokteiloch, napr. Hugo, Rossini, či klasický Aperol Spritz. Recepty sú veľmi jednoduché.
Kokteil ROSSINI
Rossini je síce skôr jarný alebo letný kokteil, ale možno sa vám podarí niekde nájsť jeho dôležitú ingredienciu - jahody - aj v zimnom období (a nemusíte posielať Marušku za dvanástimi mesiačikmi). Vznikol pred niekoľkými rokmi, kedy bol prezentovaný skôr ako "Prosecco s jahodami", za účelom zvýšenia sladkosti vína. Predstavíme vám jeho dnešnú podobu.
Ingrediencie (jedna porcia):
▪ 10 cl Prosecco
▪ 5 cl pyré z jahôd
Po odstránení zelenej vrchnej časti jahôd pripravte pyré (na jednu porciu vám bude stačiť asi päť stredne veľkých jahôd). Jahody pretlačte rukami, neodporúčame používať mixér, uchovajú sa tak primárne vône a chute ovocia. Pretlačené jahody preceďte cez sitko pomocou lyžice. Kockou ľadu ochlaďte kalich vína alebo flute, ľad vyberte, pridajte pripravené pyré a Prosecco. Ak jahody nie sú veľmi sladké, môžete pridať trochu cukru rozpusteného v pár kvapkách vody. Kokteil môžete pripraviť aj vo väčšej karafe a servírovať ho potom do kalichov. S čím kombinovať tento kokteil? Je určený skôr ku dezertom, napr. ovocným tortám, panna cotta, prípadne jemným jedlám z hydiny (obrázok / zdroj: Jamieoliver.com).
Odkiaľ pochádza?
Severovýchod Talianska - 5 provincií z regiónu Benátska: Treviso, Venezia, Vicenza, Padova, Belluno - a 4 z regiónu Friuli Venezia Giulia: Gorizia, Pordenone, Trieste a Udine. Toto je zákonom vyhranené teritórium, len v rámci neho možno pestovať odrody, ktoré sa neskôr použijú na výrobu vína s názvom Prosecco DOC, Prosecco DOCG Valdobbiadene alebo Prosecco DOCG Asolo. V každom Proseccu musí byť zastúpená minimálne v 85 percentách autochtónna odroda Glera (poznali ju už vraj dávni Rimania).
Ozaj, Prosecco je pravým Proseccom, len ak je naplnené vo fľaši! Predaj akéhokoľvek plechovkového alebo čapovaného variantu s názvom Prosecco je zakázaný.
Ako chutí a vonia?
Svieže, ľahké víno slamovožltej farby, už na pohľad vás pohladí jemným perlením a zvábi vás lahodnou vôňou s tónmi citrusových plodov. Vzápätí sa objaví jablko, hruška a broskyňa. A k nim sa pridávajú vône kvetov, ako levanduľa, jazmín alebo agát. Ozajstná hra vábivých aromatických vôní. V chuti sú tieto vína harmonické a mladé. Odporúča sa konzumovať ich v priebehu jedného, dvoch rokov od roku plnenia.
Prosecco je vhodné ako aperitív, k predjedlám, jemným jedlám z rýb alebo morských plodov. Zároveň ho môžete ochutnať aj v rôznych kokteiloch, napr. Hugo, Rossini, či klasický Aperol Spritz. Recepty sú veľmi jednoduché.
Kokteil ROSSINI
Rossini je síce skôr jarný alebo letný kokteil, ale možno sa vám podarí niekde nájsť jeho dôležitú ingredienciu - jahody - aj v zimnom období (a nemusíte posielať Marušku za dvanástimi mesiačikmi). Vznikol pred niekoľkými rokmi, kedy bol prezentovaný skôr ako "Prosecco s jahodami", za účelom zvýšenia sladkosti vína. Predstavíme vám jeho dnešnú podobu.
Ingrediencie (jedna porcia):
▪ 10 cl Prosecco
▪ 5 cl pyré z jahôd
Po odstránení zelenej vrchnej časti jahôd pripravte pyré (na jednu porciu vám bude stačiť asi päť stredne veľkých jahôd). Jahody pretlačte rukami, neodporúčame používať mixér, uchovajú sa tak primárne vône a chute ovocia. Pretlačené jahody preceďte cez sitko pomocou lyžice. Kockou ľadu ochlaďte kalich vína alebo flute, ľad vyberte, pridajte pripravené pyré a Prosecco. Ak jahody nie sú veľmi sladké, môžete pridať trochu cukru rozpusteného v pár kvapkách vody. Kokteil môžete pripraviť aj vo väčšej karafe a servírovať ho potom do kalichov. S čím kombinovať tento kokteil? Je určený skôr ku dezertom, napr. ovocným tortám, panna cotta, prípadne jemným jedlám z hydiny (obrázok / zdroj: Jamieoliver.com).
Kokteil HUGO
Tento svieži neodolateľný kokteil s miernym obsahom alkoholu má pôvod v regióne Alto Adige, v okolí mesta Bolzano. Pripravil ho barman Roland Gruber v roku 2005 a odvtedy sa rozšíril aj za hranice regiónu. Dokážete si ho pripraviť veľmi jednoducho.
Ingrediencie (jedna porcia):
▪ 15 cl Prosecco
▪ 2 cl syrup z medovky alebo bazového syrupu
▪ trochu sódy
▪ ľad
▪ plátok limetky a pár lístkov mäty
Na kokteil môžete použiť klasický (dobre vychladený) vínový pohár, vložte doň kocky ľadu, pridajte Prosecco, sódu a syrup z medovky alebo bazy. Veľmi jemne premiešajte, aby sa bublinky nerozutekali a ozdobte plátkom limetky a lístkami mäty.
Môžete ho podávať ako aperitív, alebo k predjedlám. Ochutnajte ho aj s pikantnými jedlami, jedlami z rýb, jemnými rizotami alebo jednoduchými receptami z hydinového mäsa (obrázok / zdroj: Greatitalianchefs.com).
Tento svieži neodolateľný kokteil s miernym obsahom alkoholu má pôvod v regióne Alto Adige, v okolí mesta Bolzano. Pripravil ho barman Roland Gruber v roku 2005 a odvtedy sa rozšíril aj za hranice regiónu. Dokážete si ho pripraviť veľmi jednoducho.
Ingrediencie (jedna porcia):
▪ 15 cl Prosecco
▪ 2 cl syrup z medovky alebo bazového syrupu
▪ trochu sódy
▪ ľad
▪ plátok limetky a pár lístkov mäty
Na kokteil môžete použiť klasický (dobre vychladený) vínový pohár, vložte doň kocky ľadu, pridajte Prosecco, sódu a syrup z medovky alebo bazy. Veľmi jemne premiešajte, aby sa bublinky nerozutekali a ozdobte plátkom limetky a lístkami mäty.
Môžete ho podávať ako aperitív, alebo k predjedlám. Ochutnajte ho aj s pikantnými jedlami, jedlami z rýb, jemnými rizotami alebo jednoduchými receptami z hydinového mäsa (obrázok / zdroj: Greatitalianchefs.com).
Kokteil SPRITZ
Kokteil pôvodom z Benátskeho regiónu určite dobre poznáte. Názov "spritz" má pôvod v polovici 19. storočia, kedy bolo benátske územie pod nadvládou Rakúsko-Uhorska. Rakúšania vraj neboli zvyknutí na také intenzívne vína a dolievali si do nich sódu. Takto vznikol názov Spritz, z nemeckého "spritzen".
Ingrediencie (jedna porcia):
▪ 3 diely Prosecco
▪ 2 diely bitter (napr. Aperol)
▪ 1 diel sódy
▪ plátok pomaranča
▪ ľad
Aj v tomto prípade môžete použiť dobre vychladený vínový kalich, prípadne pohár. Vložte doň kocky ľadu, pridajte Prosecco, bitter a sódu. Veľmi jemne premiešajte a každý pohár ozdobte plátkom pomaranča.
Môžete ho podávať ako aperitív, alebo k predjedlám, finger food, ale veľmi dobre sa snúbi aj s jedlami z rýb a hydiny (obrázok / zdroj: Ottoversand.at).
Prosecco si môžete kúpiť vo Wineshope na Gastromenu.sk
Kokteil pôvodom z Benátskeho regiónu určite dobre poznáte. Názov "spritz" má pôvod v polovici 19. storočia, kedy bolo benátske územie pod nadvládou Rakúsko-Uhorska. Rakúšania vraj neboli zvyknutí na také intenzívne vína a dolievali si do nich sódu. Takto vznikol názov Spritz, z nemeckého "spritzen".
Ingrediencie (jedna porcia):
▪ 3 diely Prosecco
▪ 2 diely bitter (napr. Aperol)
▪ 1 diel sódy
▪ plátok pomaranča
▪ ľad
Aj v tomto prípade môžete použiť dobre vychladený vínový kalich, prípadne pohár. Vložte doň kocky ľadu, pridajte Prosecco, bitter a sódu. Veľmi jemne premiešajte a každý pohár ozdobte plátkom pomaranča.
Môžete ho podávať ako aperitív, alebo k predjedlám, finger food, ale veľmi dobre sa snúbi aj s jedlami z rýb a hydiny (obrázok / zdroj: Ottoversand.at).
Prosecco si môžete kúpiť vo Wineshope na Gastromenu.sk
Aktualizované: 09.04.2021
Autor: Adriana Harandzová
Zdroj: obrázky 1. Jamieoliver.com, 2. Greatitalianchefs.com, 3. Ottoversand.at