San Michele Soave Classico DOC 2019
8.3 / 10
8,52 €
San Michele Soave Classico DOC 2019

TOP ponuka

Denné menu

Obedové menu

Trnava
16

On-line donáška






 


Rozhovor s excelentnou cukrárkou Veronikou Bušovou

Veronika Bušová, profesionálna cukrárka známa predovšetkým z televíznej obrazovky. Okrem toho však aj sympatická mamina päťročnej dcéry Ninky, vyštudovaná právnička i absolventka cukrárstva a manažmentu na prestížnej škole v New Yorku. V spolupráci s Tophoreca.sk nám ochotne poskytla rozhovor, kde čitateľom porozprávala nielen o svojej vášni k pečeniu a tvorbe dezertov, ale zaspomínala si aj na svoje detstvo a prezradila nám, čo je pre ňu dôležité pri výchove jej dcérky.

(v rozhovore s:
Petra Adamcová - z Tophoreca.sk)
Viem o vás, že ste vyštudovanou právničkou a pečenie bolo vždy vašou láskou a záľubou. Bolo to ťažké rozhodnutie - venovať sa profesionálne len cukrárstvu?

Som veľmi vďačná mojej rodine, že ma podporila v tom, vybrať si v živote pracovnú cestu, ktorá ma napĺňa. Cukrárske remeslo je rovnako ako aj právo, o štúdiu, práci a kreatíve. Kým právnik musí presne poznať zákon a pracovať so slovami, cukrár musí presne ovládať technické postupy a receptúry a zákazníkovi sprostredkovať zážitok chutí a zmyslov, ktoré v ňom rovnako vyvolávajú emócie. Myslím si, že dôležitá je aj motivácia, pretože práca, ktorú robíte vás musí baviť a mali by ste sa chcieť zdokonaľovať, byť zvedavý a kreatívny a napredovať, čo samozrejme bez úsilia a pokory nejde. Mám pred sebou ešte dlhú cestu, ale viem, že kráčam správnym smerom.

Láska k pečeniu u vás bola trochu aj geneticky daná, viedli vás starí rodičia a rodičia k pomoci v kuchyni alebo vás to tam ťahalo prirodzene?

Moja stará mama, ktorú sme volali Taminka, mala s dedkom záhradu, kde pestovali zeleninu, a už ako deti sme boli zvyknutí jesť sezónne, na záhrade vypestované plodiny. Čo sme neskonzumovali čerstvé sa bezodpadovo spracovalo na zimu či už zaváraním lebo sušením. Moji rodičia v tom dnes pokračujú a k zelenine pribudla aj malá farma so sliepkami, ovečkami, zajacmi a kravami. U nás doma sa neustále varí s úctou k surovinám a prírode, a je skvelé, že dcérka Ninka môže všetko od malička pozorovať a verím, že sa jej tak ako mne, budú najkrajšie spomienky z detstva spájať práve s obľúbeným jedlom od babinky, ktoré aj sama pomáhala pripraviť.
Nadanie a talent je veľkým bonusom, vy ste si však oboje doplnili štúdiom cukrárstva a reštauračného manažmentu na prestížnej škole v New Yorku. V čom vás toto štúdium obohatilo?

New York je kozmopolitné mesto so stretom snáď všetkých svetových kuchýň. Profesionálom poskytuje priestor vo forme fine dining až po street food, a to je rozmer, ktorý baví kuchárov a ťahá ich, aby ľuďom sprostredkovali to najlepšie, čo v daných krajinách kultúry a suroviny ponúkajú. Ja som rada, že som mohla byť pri tom. Gastronómia nie je len o jedle samotnom, ale hlavne o zážitku a musím povedať, že vo vytváraní zážitku Američania naozaj vynikajú. ICC ponúkalo program pastry arts, ktorý mi vyhovoval svojou intenzitou a tiež tým, že osnovy pokrývali komplexne všetky cukrárske techniky, a hlavne tu bola možnosť učiť sa od tých najlepších profesionálov v odvetví nielen formou štúdia ale hlavne stáží a praxe. Tak ako naznačujete v otázke, talent je dôležitý ale je treba s ním vedieť ďalej pracovať.

Dnes sa okrem spolupráce so známym obchodným reťazcom venujete aj teambuildingovým aktivitám a kurzom v oblasti cukrárskych techník. Aký je na Slovensku záujem o tieto služby?

Spolupráca s obchodným reťazcom je mojou srdcovkou, nakoľko mi dáva možnosť recepty posúvať ľuďom a vdýchnuť im tak život. Je iné, keď kuchári pracujú s normami v prevádzkach, ale keď recepty učíte ľudí, ktorí pečú ako hobby, a oni si ich obľúbia a vaše recepty zľudovejú, je to tá najkrajšia spätná väzba. Možnosti teambuildingov a kurzov sú momentálne v období pandémie obmedzené a aj predtým som sa skôr venovala školeniam cukrárskych techník v rámci gastro prevádzok, noriem pre konkrétne koncepty a tvorbe dezertov na mieru.

Ako vnímate posun v oblasti cukrárskych služieb u nás? Naše staré mamy často hovoria o tom, že veterníky a krémeše, aké sa piekli kedysi dnes už nedostanete nikde...

Myslím si, že dnes už to neplatí. Je dopyt po.. článok pokračuje na Tophoreca.sk

Od Tophoreca.sk pripravujeme aj

Téma Gastro
▫ Detské raňajky, výzva pre rodičov i deti
▫ Cviklové hodovanie
▫ Japonské jedlá milujú konzumenti na celom svete

Téma Cestovný ruch
▫ Hotel Pacai - keď sa spojí baroko s modernou
▫ Prejdite sa s nami po zaujímavých uliciach sveta
▫ Shiki Shima - najluxusnejší hotel na koľajniciach


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Rozhovor s excelentnou cukrárkou Veronikou Bušovou na Gastromenu.sk

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Objednaj si od nás pizzu, alebo iné jedlo podľa chuti a my Ti ho prinesieme priamo až domov alebo až do práce. Pizza & restaurant Halenár...
11.04.2021
1453 tis


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si jedlo alebo obedové menu z Treeclub v On-line donáške na Gastromenu.sk a ušetri tým svoje peniažky. Každou ONLINE objednávkou si sporíš kredit, ktorý potom môžeš...
09.04.2021
1812,1 tis

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ako to funguje? Zaregistrovaným užívateľom Gastromenu.sk sa pri každej online objednávke pripíše kredit. Kredit od nás je vo výške 3 %. Takže stačí už len objednávať a šetriť si...
28.03.2021
6101,3 tis

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Neváhaj si objednať od nás v On-line donáške na Gastromenu.sk. Pri každej objednávke dostávaš kredit, s ktorým ušetríš 3%. Tešíme sa na tvoju objednávku...
28.03.2021
3968,1 tis

Reštaurácia na Majeri
TOP ponuka Reštaurácia na Majeri
Objednaj si od nás v On-line donáške na Gastromenu.sk a ušetri 3 %. Pri každej objednávke si sporíš kredit, ktorý si môžeš kedykoľvek uplatniť a tým zlacniť svoje objednané jedlo /...
22.03.2021
2214,8 tis


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
U nás si vieš naše jedlo objednávať aj lacnejšie :-) AKO? Pri objednaní jedla v online donáške Treeclub na Gastromenu.sk, si pri každej objednávke sporíš kredit. Ten potom...
14.02.2021
1468,2 tis

Práca
Treeclub bar & restaurant
Práca Treeclub bar & restaurant
Hľadáme rozvozára alebo rozvozárku našich jedál a pizze do vašich domácností, či práce. Ak máte záujem, neváhajte nás kontaktovať na telefónnom čísle 0905360555. Budeme sa...
01.02.2021
1533,4 tis