Slováci z Európy predstavujú zaujímavosti gastronómie krajín, v ktorých žijú
Rozprávanie so Slovenkami a Slovákmi, ktorí sa usadili v niektorej z európskych krajín a ich predstavenie tamojšej kuchyne sa stretlo s pozitívnym čitateľským ohlasom. Preto sme opäť oslovili ďalších štyroch našich krajanov, ktorí dnes žijú v Nórsku, Veľkej Británii, Taliansku i Švédsku, aby nám povedali o špecialitách krajiny, ktorá je ich prechodným alebo stálym domovom.
Simona, Švédsko
V Štokholme žijem štyri roky, avšak s miestnou kuchyňou som sa stretla už dávno pred príchodom do Švédska - či už počas štúdia švédčiny alebo návštevy Ikei. Na švédsku kuchyňu som si zvykla pomerne rýchlo, asi aj preto, že pokiaľ idete do reštaurácie vo Švédsku, nájdete tu mix rôznych kuchýň z celého sveta.
Veľakrát mi domáci povedali, že pre nich je tradičným švédskym jedlom tzv. kebabpizza (áno, naozaj ide o pizzu, na ktorej je kebabové mäso s omáčkou), keďže sa s ňou stretnete iba tu a skutočne ide o mix rôznych kultúr. Taká tá tradičná kuchyňa starých mám pozostáva zo zemiakov a mäsa (preslávené mäsové guličky), ale oproti tej slovenskej v nej nájdeme aj veľa čerstvej zeleniny a rýb. Na stole nesmie nikdy chýbať ani chlieb, väčšinou ide o tvrdý „knäckebröd", ktorý slúži ako príloha alebo predjedlo.
Švédi si tiež potrpia na tradičnú „fika" pauzu, ktorú si doprajú aj niekoľkokrát denne a skonzumujú počas nej veľké množstvo koláčikov, kávy a iných dobrôt. Svoju lásku ku koláčom aj patrične prejavujú tým, že pre ne majú vyhradené dni - napríklad „Kanelbullens dag" - Deň škoricových osích hniezd, ktorý sa každoročne oslavuje 4. októbra.
Pri príchode na Slovensko mi občas chýba možnosť výberu vegetariánskeho jedla, keďže Švédi sú v tomto veľmi vynaliezaví a v ich supermarketoch aj reštauráciách nájdete nespočetné množstvo tzv. náhrad mäsa, ktoré často vyzerajú a aj chutia veľmi podobne originálu.
V Štokholme žijem štyri roky, avšak s miestnou kuchyňou som sa stretla už dávno pred príchodom do Švédska - či už počas štúdia švédčiny alebo návštevy Ikei. Na švédsku kuchyňu som si zvykla pomerne rýchlo, asi aj preto, že pokiaľ idete do reštaurácie vo Švédsku, nájdete tu mix rôznych kuchýň z celého sveta.
Veľakrát mi domáci povedali, že pre nich je tradičným švédskym jedlom tzv. kebabpizza (áno, naozaj ide o pizzu, na ktorej je kebabové mäso s omáčkou), keďže sa s ňou stretnete iba tu a skutočne ide o mix rôznych kultúr. Taká tá tradičná kuchyňa starých mám pozostáva zo zemiakov a mäsa (preslávené mäsové guličky), ale oproti tej slovenskej v nej nájdeme aj veľa čerstvej zeleniny a rýb. Na stole nesmie nikdy chýbať ani chlieb, väčšinou ide o tvrdý „knäckebröd", ktorý slúži ako príloha alebo predjedlo.
Švédi si tiež potrpia na tradičnú „fika" pauzu, ktorú si doprajú aj niekoľkokrát denne a skonzumujú počas nej veľké množstvo koláčikov, kávy a iných dobrôt. Svoju lásku ku koláčom aj patrične prejavujú tým, že pre ne majú vyhradené dni - napríklad „Kanelbullens dag" - Deň škoricových osích hniezd, ktorý sa každoročne oslavuje 4. októbra.
Pri príchode na Slovensko mi občas chýba možnosť výberu vegetariánskeho jedla, keďže Švédi sú v tomto veľmi vynaliezaví a v ich supermarketoch aj reštauráciách nájdete nespočetné množstvo tzv. náhrad mäsa, ktoré často vyzerajú a aj chutia veľmi podobne originálu.
Vladia, Veľká Británia
V Londýne žijeme druhý rok. Keďže máme doma tri deti, väčšinou varíme doma, a tak sme si na typické anglické jedlá príliš zvykať nemuseli. Skôr mi tu chýba slovenská kuchyňa. Angličania radi chodia do reštaurácií a krčiem, kde podávajú veľa mäsa. Ale napríklad v Londýne je veľký výber jedál z gastronómie celého sveta. My máme napríklad radi anglické raňajky, baked beans, vajíčko, párky alebo slaninka, pečené rajčiny, black pudding, niekedy hríby. Deti zase obľubujú fish & chips. Za zmienku stojí určite aj čierny čaj, ktorý sa tu pije s mliekom.
Nika, Nórsko
Žijem v hlavnom meste Nórska, kde v posledných desaťročiach pribudli.. článok pokračuje na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk pripravujeme aj
▫ Zlatá fasáda, zlaté doplnky v interiéri i exteriéri. Predstavujeme vám hotel Dolce Hanoi
▫ Najkrajšie európske mosty
▫ Hotely pre obchodných cestujúcich
V Londýne žijeme druhý rok. Keďže máme doma tri deti, väčšinou varíme doma, a tak sme si na typické anglické jedlá príliš zvykať nemuseli. Skôr mi tu chýba slovenská kuchyňa. Angličania radi chodia do reštaurácií a krčiem, kde podávajú veľa mäsa. Ale napríklad v Londýne je veľký výber jedál z gastronómie celého sveta. My máme napríklad radi anglické raňajky, baked beans, vajíčko, párky alebo slaninka, pečené rajčiny, black pudding, niekedy hríby. Deti zase obľubujú fish & chips. Za zmienku stojí určite aj čierny čaj, ktorý sa tu pije s mliekom.
Nika, Nórsko
Žijem v hlavnom meste Nórska, kde v posledných desaťročiach pribudli.. článok pokračuje na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk pripravujeme aj
▫ Zlatá fasáda, zlaté doplnky v interiéri i exteriéri. Predstavujeme vám hotel Dolce Hanoi
▫ Najkrajšie európske mosty
▫ Hotely pre obchodných cestujúcich
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk