Bardolino Chiaretto 2019
8.1 / 10
7,92 €
Bardolino Chiaretto 2019

TOP ponuka

Denné menu

Obedové menu

Trnava
2

On-line donáška






 


Slovenské biele zlato - bryndza je najchutnejšia práve teraz

Bryndza - tradičná slovenská pochúťka sa začala po domácky vyrábať už v 15. storočí. Oficiálna prvá manufaktúrna bryndziareň na Slovensku vznikla v roku 1787 v Detve. Slovenskú bryndzu si obľúbili nielen naši obyvatelia, ale čoskoro sa začala vyvážať aj do zahraničia. Bez nadsádzky dnes môžeme bryndzu označiť za slovenský prírodný poklad, s unikátnymi účinkami prospešnými pre zdravie.
Za kvalitnejšiu sa považuje májová alebo tzv. letná bryndza

Základom bryndze je ovčie mlieko, ktorého kvalita závisí od pestrosti bylín a trávy na ovčích pasienkoch. Za kvalitnejšiu sa považuje májová alebo tzv. letná bryndza, vyrábaná z neskladovaného čerstvého mlieka a syra. Postup výroby je nasledovný. Ovčie mlieko sa zasýri a nechá sa zaschnúť. V tejto fáze vzniká hrudkový ovčí syr, ktorý sa necháva pri teplote 20°C vyzrieť v bryndziarni. Po vyzretí sa zo syra odstráni kôrka, eliminuje sa prebytočná tekutina a syr sa rozdrví. Rozdrvená hmota sa následne nasolí a roztlačí vo valcoch, čím vzniká bryndza ako ju poznáme.
Slovenská bryndza s chráneným zemepisným označením pôvodu Európskou úniou musí byť vyrábaná len z mlieka získaného na Slovensku. Bryndzoví gurmáni uprednostňujú bryndzu vyrobenú výlučne z ovčieho mlieka. Kombinácia kravského a ovčieho mlieka sa v produkte povoľuje, avšak musí byť dodržané, že 50% syra tvorí len ovčí hrudkový syr. Vtedy môže byť produkt označený ako bryndza.


Čo všetko táto zázračná potravina obsahuje?

V 100 g bryndze sa nachádza 650 - 700 mg vápnika, ďalej ..článok pokračuje na Tophoreca.sk


V spolupráci s Tophoreca.sk ďalej pripravujeme:

▫ Letný drink - víno, destilát alebo sladké bublinky?
▫ Poďte s nami na gurmánsky výlet do Stredomoria
▫ Hrášok - zdravý, zelený zázrak
▫ Doplňte si vitamíny a posilnite imunitu zdravými nápojmi




Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Slovenské biele zlato - bryndza je najchutnejšia práve teraz na Gastromenu.sk

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Pri každej objednávke sa ti na účet v tvojom profile na Gastromenu.sk pripíše kredit. Ten potom môžeš kedykoľvek použiť a zlacniť si tým svoju ďalšiu objednávku. Momentálna naša...
15.04.2021
6702,6 tis


Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Objednaj si od nás pizzu, alebo iné jedlo podľa chuti a my Ti ho prinesieme priamo až domov alebo až do práce. Pizza & restaurant Halenár...
11.04.2021
1571,7 tis

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si jedlo alebo obedové menu z Treeclub v On-line donáške na Gastromenu.sk a ušetri tým svoje peniažky. Každou ONLINE objednávkou si sporíš kredit, ktorý potom môžeš...
09.04.2021
1931,6 tis

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ako to funguje? Zaregistrovaným užívateľom Gastromenu.sk sa pri každej online objednávke pripíše kredit. Kredit od nás je vo výške 3 %. Takže stačí už len objednávať a šetriť si...
28.03.2021
6187,8 tis

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Neváhaj si objednať od nás v On-line donáške na Gastromenu.sk. Pri každej objednávke dostávaš kredit, s ktorým ušetríš 3%. Tešíme sa na tvoju objednávku...
28.03.2021
4048,6 tis


Reštaurácia na Majeri
TOP ponuka Reštaurácia na Majeri
Objednaj si od nás v On-line donáške na Gastromenu.sk a ušetri 3 %. Pri každej objednávke si sporíš kredit, ktorý si môžeš kedykoľvek uplatniť a tým zlacniť svoje objednané jedlo /...
22.03.2021
2273,9 tis

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
U nás si vieš naše jedlo objednávať aj lacnejšie :-) AKO? Pri objednaní jedla v online donáške Treeclub na Gastromenu.sk, si pri každej objednávke sporíš kredit. Ten potom...
14.02.2021
1548,6 tis