Slovenské biele zlato - bryndza je najchutnejšia práve teraz


Základom bryndze je ovčie mlieko, ktorého kvalita závisí od pestrosti bylín a trávy na ovčích pasienkoch. Za kvalitnejšiu sa považuje májová alebo tzv. letná bryndza, vyrábaná z neskladovaného čerstvého mlieka a syra. Postup výroby je nasledovný. Ovčie mlieko sa zasýri a nechá sa zaschnúť. V tejto fáze vzniká hrudkový ovčí syr, ktorý sa necháva pri teplote 20°C vyzrieť v bryndziarni. Po vyzretí sa zo syra odstráni kôrka, eliminuje sa prebytočná tekutina a syr sa rozdrví. Rozdrvená hmota sa následne nasolí a roztlačí vo valcoch, čím vzniká bryndza ako ju poznáme.

Čo všetko táto zázračná potravina obsahuje?
V 100 g bryndze sa nachádza 650 - 700 mg vápnika, ďalej ..článok pokračuje na Tophoreca.sk
V spolupráci s Tophoreca.sk ďalej pripravujeme:
▫ Letný drink - víno, destilát alebo sladké bublinky?
▫ Poďte s nami na gurmánsky výlet do Stredomoria
▫ Hrášok - zdravý, zelený zázrak
▫ Doplňte si vitamíny a posilnite imunitu zdravými nápojmi
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk