Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Slovenské biele zlato - bryndza je najchutnejšia práve teraz

Bryndza - tradičná slovenská pochúťka sa začala po domácky vyrábať už v 15. storočí. Oficiálna prvá manufaktúrna bryndziareň na Slovensku vznikla v roku 1787 v Detve. Slovenskú bryndzu si obľúbili nielen naši obyvatelia, ale čoskoro sa začala vyvážať aj do zahraničia. Bez nadsádzky dnes môžeme bryndzu označiť za slovenský prírodný poklad, s unikátnymi účinkami prospešnými pre zdravie.
Za kvalitnejšiu sa považuje májová alebo tzv. letná bryndza

Základom bryndze je ovčie mlieko, ktorého kvalita závisí od pestrosti bylín a trávy na ovčích pasienkoch. Za kvalitnejšiu sa považuje májová alebo tzv. letná bryndza, vyrábaná z neskladovaného čerstvého mlieka a syra. Postup výroby je nasledovný. Ovčie mlieko sa zasýri a nechá sa zaschnúť. V tejto fáze vzniká hrudkový ovčí syr, ktorý sa necháva pri teplote 20°C vyzrieť v bryndziarni. Po vyzretí sa zo syra odstráni kôrka, eliminuje sa prebytočná tekutina a syr sa rozdrví. Rozdrvená hmota sa následne nasolí a roztlačí vo valcoch, čím vzniká bryndza ako ju poznáme.
Slovenská bryndza s chráneným zemepisným označením pôvodu Európskou úniou musí byť vyrábaná len z mlieka získaného na Slovensku. Bryndzoví gurmáni uprednostňujú bryndzu vyrobenú výlučne z ovčieho mlieka. Kombinácia kravského a ovčieho mlieka sa v produkte povoľuje, avšak musí byť dodržané, že 50% syra tvorí len ovčí hrudkový syr. Vtedy môže byť produkt označený ako bryndza.


Čo všetko táto zázračná potravina obsahuje?

V 100 g bryndze sa nachádza 650 - 700 mg vápnika, ďalej ..článok pokračuje na Tophoreca.sk


V spolupráci s Tophoreca.sk ďalej pripravujeme:

▫ Letný drink - víno, destilát alebo sladké bublinky?
▫ Poďte s nami na gurmánsky výlet do Stredomoria
▫ Hrášok - zdravý, zelený zázrak
▫ Doplňte si vitamíny a posilnite imunitu zdravými nápojmi




Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Slovenské biele zlato - bryndza je najchutnejšia práve teraz na Gastromenu.sk