Denné menu

On-line donáška






 


Topinambur, netradičná zelenina je ideálnou potravinou pre diabetikov

Tejto rastline sa hovorí aj židovský alebo sladký zemiak, jeruzalemský artičok či slnečnica hľuznatá. Možno ste sa s ním už stretli, na prechádzke v lese, popri potokoch alebo na lúkach. Žlté vysoké kvety svoj najväčší poklad - hľuzy, ukrývajú v zemi.

O topinambure sa hovorí ako o inteligentnej rastline. Z pôdy, vody i vzduchu si vyberá len prospešné látky. Odmieta napríklad ťažké kovy i rádioaktívne znečistenie. Je odolný voči mrazu, takže sa dá čerstvý zberať a využívať počas siedmych až ôsmych mesiacov v roku.

Veľký prínos má topinambur pre ľudí trpiacich na diabetes. Jeho hľuzy obsahujú až 16% škrobu inulínu, ktorý upravuje hladinu krvného cukru. Má vysoký podiel vlákniny a nízky glykemický index. Je ideálny pre črevné prostredie, pôsobí ako prírodné antibiotikum i antioxidant. Napomáha organizmu pri vylučovaní toxických látok. Je zdravou a vhodnou zeleninou nielen pre diabetikov, ale aj pre ľudí v rekonvalescencii, tehotné ženy, deti, starších ľudí i chronicky chorých pacientov.
Invazívna rastlina ?

Zaujímavosťou je, že vzhľadom na to, že topinambur je trvalka a jeho hľuzy sa ťažko z pôdy pri zbere odstránia úplne, je považovaný za invazívnu rastlinu, ktorej pestovanie bolo dokonca počas rokov 2011 - 2014 u nás zakázané. Inou zaujímavosťou je, že hľuzy nie je možné dlhodobo skladovať, preto sa odporúča zberať len také množstvo topinamburu, ktoré je možné okamžite spracovať.
Najvýkonnejší je surový topinambur

Využitie topinamburu je mnohostranné. Dôležité je jeho dôkladné viacnásobné prepláchnutie vo vode, a očistenie kefkou. Šupka sa v tomto prípade nemusí odstraňovať, je jemná a chutná. Najviac prospešných látok, ako u väčšiny ovocia a zeleniny má surový topinambur. Dá sa jesť samostatne, ako súčasť šalátov, štiav alebo len tak s nakrájanými kúskami inej zeleniny. Tepelná úprava je možná varením, pečením, grilovaním i opekaním, vtedy môže topinambur zastúpiť hlavné jedlo i byť využité ako príloha namiesto tradičných zemiakov.

Slovenskí výrobcovia dokážu topinambur spracovať aj do chutných.. článok pokračuje ďalej na Tophoreca.sk

Od Tophoreca.sk pripravujeme aj

▫ Spoznávate známe miesta z vtáčej perspektívy?
▫ Hotely pre obchodných cestujúcich

Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Topinambur, netradičná zelenina je ideálnou potravinou pre diabetikov na Gastromenu.sk