Denné menu

On-line donáška






 


Tradičné suroviny a jedlá našich predkov

Kuchyňa nebola pre našich predkov iba priestorom, kde spoločne zasadali ku stolu, ale aj posvätným miestom opradeným zvykmi, obradmi či dokonca poverami. Aké arómy v bežné dni prevoniavali pradávne domácnosti a čo nesmelo chýbať na sviatočnom stole? Aké suroviny tvorili základ jedálnička našich predkov? Čo všetko z kulinárskej kultúry musela ovládať vydajachtivá deva a aké móresy platili pri stolovaní?

Nahliadnite do receptárov prastarých materí a ponorte sa do jedinečnej histórie ľudovej kuchyne! Významná etnologička a historička, Katarína Nádaská, nám už tradične vo svojej fascinujúcej online prednáške hlbokou lyžicou naservíruje bohatú kašu informácií. Dozvieme sa, kto vymyslel desiatu a olovrant, zoznámime sa s históriou tradičných jedál, ako sú halušky či podplamenníky, a povieme si tiež o archaických surovinách a plodinách, ktoré sa na Slovensku v minulosti hojne pestovali a stálo by za to ich obnoviť, ale aj o starých odrodách ovocia či o bylinkách a jedlých kvetoch, ktoré naši predkovia hojne využívali.
Mgr. Katarína Nádaská, PhD.

je oceňovaná etnologička a historička, ktorá sa špecializuje na náboženskú etnológiu, etnomedicínu, mágiu a démonológiu, stredouerópske kontexty ľudovej kultúry a vizuálnu antropológiu. Vyštudovala odbor etnológia - história na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pracovala nielen na svojej alma mater, ale aj na ďalších univerzitách. Absolvovala viacero vedeckých stáží na európskych univerzitách, pracovala ako kurátorka a literárna historička v Múzeu mesta Bratislava aj ako odborná vedecká pracovníčka v Divadelnom ústave v Bratislave. V súčasnosti pôsobí ako odborná pracovníčka v samospráve, venuje sa historickému poradenstvu pre oblasť masmédií a filmu, prednáša na viacerých univerzitách na Slovensku i v zahraničí. Je autorkou viacerých monografií, vedeckých štúdií a popularizačných článkov, a tiež spoluautorkou etnologických filmových dokumentov.

zdroj foto: Zurnal.pravda.sk
Ako webinár funguje?

▪ Prihlasovanie ľavou zadnou: Na webinár sa môžete pripojiť cez svoj telefón, tablet alebo notebook, nepotrebujete k tomu žiadne ďalšie technické vybavenie.
▪ Pred konaním webinára vám v deň jeho konania pošleme na e-mail odkaz, cez ktorý sa na webinár poľahky pripojíte. Ak vstupenku zakúpite v deň konania podujatia, odkaz na webinár vám príde v jednom e-maili priamo s lístkom.
▪ Zážitok pre aktívnych aj pasívnych poslucháčov: Do webinára sa môžete aktívne zapojiť a klásť otázky, ale zároveň je určený aj pre tých účastníkov, ktorí chcú radšej len počúvať.
▪ Live stream webináru sa vysiela prostredníctvom platformy Vimeo, priamo vo vašom internetovom prehliadači. Nie je preto potrebné nič inštalovať ani sa niekde registrovať.

Výhody webinára:

▪ Zúčastniť sa ho môžete z pohodlia vášho domova alebo kancelárie.
▪ V najbližších dňoch po uskutočnení webinára dostanete záznam, ktorý vám bude k dispozícii po dobu 30 dní.
▪ Efektívnejšie využitie vášho času bez potreby cestovania.
▪ Možnosti klásť otázky a komunikovať s lektorom webinára.
▪ Na jeden vstup sa môže zúčastniť celá domácnosť.

Odpovede na často kladené otázky nájdete tu

Event: 23. 5. (nedeľa)
Štart: o 19:00 hod.


Vstupenku si zakúp na tickpo.sk

Viac informácií: Tradičné suroviny a jedlá našich predkov | Webinár

Sleduj: Inspire Academy


Aktualizované: 05.05.2021
Autor: Inspire Academy
Zdroj: Tradičné suroviny a jedlá našich predkov | Webinár - Inspire Academy

Inspire Academy blog Tradičné suroviny a jedlá našich predkov na Gastromenu.sk