Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Umelecké diela z ovocia a zeleniny

Pod slovom carving fruit používaným v gastronómii sa rozumie vyrezávanie rôznych vzorov a motívov z ovocia a zeleniny. Pod rukami carvingových majstrov nezriedka vznikajú skutočné umelecké diela.

História carvingu siaha až do 7. storočia n. l., konkrétne do ázijských krajín. Za jeho kolísku sa považuje Čína, Thajsko a Japonsko. Postupne sa toto umenie dostalo aj do Európy a Ameriky, a dnes patrí k obľúbeným technikám zdobenia špeciálnych a slávnostných tabúľ, stolov a recepcií.

Na vyrezávanie sú vhodné nešťavnaté a tvrdšie druhy ovocia a zeleniny. Začiatočníci využívajú na prvé pokusy zväčša jablko, pretože je poddajnejšie a dobre sa tvaruje. Najobľúbenejší je melón, ktorý poskytuje veľkú plochu na samotné tvorenie a pestrú paletu farieb. Vyrezávať a tvoriť sa však dá aj do syrov, čokolády i ľadu.
Na Slovensku sa už niekoľko rokov carvingu venuje Diana Maťašovská, ktorá ochotne odpovedala na naše otázky.

Ako ste sa dostali k vyrezávaniu ovocia a zeleniny?

Ku carvingu som sa dostala na strednej škole, konkrétne na Hotelovej akadémii v Prešove. V rámci môjho štúdia som sa chcela naučiť zručnosti, ktoré táto škola ponúka. Skúšala som toho mnoho, od barmanstva cez baristiku, až som raz skúsila carving na krúžku v škole. Som typ človeka, ktorému keď sa niečo nedarí, tak mám chuť to celé zahodiť, a tak to aj vyzeralo prvé dni na krúžku. Čo sa mi nepodarilo, hneď som zjedla. Na krúžku som sa naučila základy ako držať nožík, vyrezať pár kvetov a iných tvarov. Boli to veľmi pomalé začiatky.
Kde všade ste sa s vašimi dielami prezentovali?

Postupne som začala vyrezávať pre rôzne akcie. Pár krát som sa zúčastnila na carvingovej súťaži, kde som najvyšší úspech dosiahla v striebornom pásme za melónový kôš plný kvetov. Potom bolo ešte niekoľko bronzových pásiem. No medzi svoje najväčšie úspechy pokladám svoje maturitné dielo a tiež to, že robím radosť ľuďom krásnymi netradičnými darčekmi v podobe melónov alebo svadobných ovocných stolov.

Ako dlho sa carvingu venujete?

Carvingu sa venujem približne päť rokov. Z môjho hobby sa už pomaly stáva moja práca. Nechávam priestor ľuďom, aby mi povedali, čo si želajú vytvoriť a ja rada pracujem podľa ich nápadu.

Do ktorého ovocia či zeleniny vyrezávate najradšej?

Najradšej vyrezávam do.. článok pokračuje na Tophoreca.sk

Pozri Dianu Maťašovskú aj na jej Instagrame, alebo Carving Diana na Facebook-u.


V spolupráci s Tophoreca.sk pripravujeme aj ďalšie blogy:
▫ Jedlé kvety - ak ich správne skombinujete vaše jedlo obohatíte o ďalší rozmer
▫ "Dôležité je pripravovať kávu s láskou..."
▫ Výlet za gastronomickými zážitkami do svetovo uznávaných reštaurácií


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Umelecké diela z ovocia a zeleniny na Gastromenu.sk