Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Voda z kokosového orecha sa svojimi vlastnosťami prirovnáva ku vzácnej krvnej plazme

V nedávnom článku* sme si povedali niečo o exotických druhoch ovocia, ktoré v našich končinách nie sú úplne známe a tradičné, ale postupne sa dostávajú na pulty obchodov a trhov. Dnes vám predstavíme ďalšie zo zaujímavých ovocí a zelenín, ktoré majú veľa prospešných látok a chuť, ktorú si možno obľúbite už po prvom ochutnaní.


(* link na článok "Krásna a chutná pitahaya i durian, ktorého konzumácia je zakázaná v prostriedkoch hromadnej dopravy" - nájdeš na konci tohoto blogu)
Karambola

Karambola, ktorá je známa tým, že po nakrájaní vytvára súmerné hviezdičky pochádza s oblasti južného Pacifiku a juhovýchodnej Ázie. Farba šupy karamboly sa vyznačuje rôznymi odtieňmi žltej, čím je zrelšia, tým má jasnejšiu žltú farbu. Zelené plody sú nedostatočne dozreté. V tejto fáze obsahujú veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, preto by pri konzumácii takýchto plodov mali byť opatrní ľudia, ktorí majú problémy s obličkami a srdcom.

Chuť karamboly by sa dala prirovnať nášmu egrešu, podľa odrody sú plnšie tvary karamboly sladšie, užšie laloky majú kyslejšiu chuť. Tak ako každé ovocie, aj karambola sa vyznačuje obsahom vitamínov, minerálov a iných prospešných látok, konkrétne to sú vitamín C, esenciálne aminokyseliny, fosfor, horčík i vápnik. Tvar karamboly ju predurčuje na dekoratívnu výzdobu dezertov šalátov, smoothies i osviežujúcich alko i nealko drinkov.
Salak - hadie ovocie

Exotické ovocie Salak rastie na palmách v Indonézii i Malajzii. Má vajcovitý alebo hruškovitý tvar vo veľkosti 2 - 10 centimetrov. Jednotlivé plody sú pokryté červeno - hnedou šupkou, ktorá pripomína hadiu kožu, preto sa z nej odvodil aj hovorový názov plodov, hadie ovocie. Po odstránení šupky sa odkryje tvrdšia dužina štruktúrou podobná nášmu jablku. Má svetlo žltú farbu a sladko - kyslú chuť, ktorá sa podobá ananásu alebo hruške.

Ovocie na priamu konzumáciu musí byť zrelé tak akurát, ak je odtrhnuté skôr, dužina je tvrdá a nepožívateľná, ak je prezreté príliš, plody sú výrazne horké. Hadie ovocie sa ako nedozreté nakladá do kyslého nálevu a zrelé plody sa ukladajú do sladkého nálevu podobne ako naše kompóty, aby sa zabránilo ich ďalšiemu dozrievaniu.

Kokosový orech

Plody kokosového orecha rastú a dozrievajú.. článok pokračuje na Tophoreca.sk

* link na článok Krásna a chutná pitahaya i durian, ktorého konzumácia je zakázaná...


V spolupráci s Tophoreca.sk ešte pripravujeme:
▫ Ku kvalitnej káve patrí chutný domáci koláč...
▫ Vynikajúce vlastnosti lyofilizovaného ovocia vás prekvapia
▫ Výlet za gastronomickými zážitkami do svetovo uznávaných reštaurácií


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Voda z kokosového orecha sa svojimi vlastnosťami prirovnáva ku vzácnej krvnej plazme na Gastromenu.sk