Vynikajúce vlastnosti lyofilizovaného ovocia vás prekvapia


Následne sa voda zachytáva v kondenzátore, ktorý musí mať nižšiu teplotu ako sušené potraviny, aby laicky povedané nedošlo k ich zaroseniu vo vyššej teplote. Po prvotnom vysušení, kedy už potraviny obsahujú len percentuálne jednotky vody, prichádza k druhotnému sušeniu, kedy sa ovocie, zelenina ale i mäso dokážu zbaviť aj zostatkových tekutín. Lyofilizované ovocie má vo výsledku 98% sušiny a 2% vody. Dôležitou súčasťou procesu lyofilizácie je uchovať potraviny bez kontaktu so vzduchom v špeciálnom balení.

Ako sme spomínali v úvode, ovocie i zelenina si úpravou lyofilizácie zachováva všetky vitamíny, minerály i stopové prvky. Navyše chuť jednotlivých ovocí a zelenín akoby vystupuje do popredia. Jahody, banány, zázvor i ostatné druhy ovocia i zeleniny je možné rozomlieť na prášok, využiť ako korenie, alebo pridať do ..článok pokračuje na Tophoreca.sk
V spolupráci s Tophoreca.sk ešte pripravujeme:
▫ Ku kvalitnej káve patrí chutný domáci koláč...
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk