Vynikajúce vlastnosti lyofilizovaného ovocia vás prekvapia
Lyofilizované ovocie niektorí milujú, iní sú zdržanlivejší. Ide totiž o úplne inú chuť, na akú sme si zvykli pri klasickom sušenom ovocí. Odlišuje sa absenciou vody v ovocí a zelenine, chrumkavosťou a zachovaním všetkých chuťových a zdraviu prospešných látok.
Proces lyofilizácie v praxi znamená sušenie mrazom. Vykonáva sa v špeciálnych prístrojoch, kde prichádza k zníženiu tlaku. Pri hodnote 6 mbar je voda schopná sa odparovať aj pri teplote 0°C. Ak sú potraviny v podtlakovej komore blížiacej sa vákuu, teda hodnote 1 mbar zmrazené na teplotu -20°C, začína sa voda formou sublimácie odparovať priamo z ľadu na paru.
Následne sa voda zachytáva v kondenzátore, ktorý musí mať nižšiu teplotu ako sušené potraviny, aby laicky povedané nedošlo k ich zaroseniu vo vyššej teplote. Po prvotnom vysušení, kedy už potraviny obsahujú len percentuálne jednotky vody, prichádza k druhotnému sušeniu, kedy sa ovocie, zelenina ale i mäso dokážu zbaviť aj zostatkových tekutín. Lyofilizované ovocie má vo výsledku 98% sušiny a 2% vody. Dôležitou súčasťou procesu lyofilizácie je uchovať potraviny bez kontaktu so vzduchom v špeciálnom balení.
Následne sa voda zachytáva v kondenzátore, ktorý musí mať nižšiu teplotu ako sušené potraviny, aby laicky povedané nedošlo k ich zaroseniu vo vyššej teplote. Po prvotnom vysušení, kedy už potraviny obsahujú len percentuálne jednotky vody, prichádza k druhotnému sušeniu, kedy sa ovocie, zelenina ale i mäso dokážu zbaviť aj zostatkových tekutín. Lyofilizované ovocie má vo výsledku 98% sušiny a 2% vody. Dôležitou súčasťou procesu lyofilizácie je uchovať potraviny bez kontaktu so vzduchom v špeciálnom balení.
Cena lyiofilizovaného ovocia i zeleniny je mnohonásobne vyššia ako u klasického sušeného ovocia. Je to z dôvodu, že vysušením ovocia sa stratí 90 % z jej hmotnosti. Trvanlivosť takto spracovaného ovocia, zeleniny, ale aj mäsa sa extrémne predlžuje. Odborníci odhadujú, že trvanlivosť môže byť v závislosti od druhu produktu a procesu spracovania aj 20 rokov.
Ako sme spomínali v úvode, ovocie i zelenina si úpravou lyofilizácie zachováva všetky vitamíny, minerály i stopové prvky. Navyše chuť jednotlivých ovocí a zelenín akoby vystupuje do popredia. Jahody, banány, zázvor i ostatné druhy ovocia i zeleniny je možné rozomlieť na prášok, využiť ako korenie, alebo pridať do ..článok pokračuje na Tophoreca.sk
V spolupráci s Tophoreca.sk ešte pripravujeme:
▫ Ku kvalitnej káve patrí chutný domáci koláč...
Ako sme spomínali v úvode, ovocie i zelenina si úpravou lyofilizácie zachováva všetky vitamíny, minerály i stopové prvky. Navyše chuť jednotlivých ovocí a zelenín akoby vystupuje do popredia. Jahody, banány, zázvor i ostatné druhy ovocia i zeleniny je možné rozomlieť na prášok, využiť ako korenie, alebo pridať do ..článok pokračuje na Tophoreca.sk
V spolupráci s Tophoreca.sk ešte pripravujeme:
▫ Ku kvalitnej káve patrí chutný domáci koláč...
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk