Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Zdravé a chutné orechy v kuchyni

Orechy majú veľký vplyv na naše zdravie a ich použitie v kuchyni je všestranné. Majú takú výhodu, že sa môžu jesť surové, ale chutnajú i opečené, pražené, či v koláčoch a na slano. Sú vhodným doplnkom na výrobu rastlinných mliek, jogurtov, syrov a iných náhrad mliečnych produktov.

V kuchyni môžete vyskúšať bezlepkovú orechovú múku, ktorú môžete pridávať do receptov, ktoré budú mať novú chuť. Obľúbenou pochúťkou v gastronómii sú orechové maslá. Najčastejšie sú v ponuke arašidové, kešu, mandľové a sezamové. V súčasnosti sa stávajú súčasťou polievok, omáčok, alebo sa jedia ako pomazánka. Čím čerstvejšie orechy konzumujete, tým je obsah ich vitamínov vyšší.
Mandle
sú vhodnou prísadou do müsli, tyčiniek, sušienok, jogurtov i do šalátov. Dajú sa využiť pri pečení chleba, do zákuskov, na torty, či na slano. Používajú sa celé alebo lúpané prevažne do šalátov, rizota, omáčok, alebo plniek. Mleté mandle môžu nahradiť niektoré druhy múky. Sú veľmi zdravé, liečia nervové poruchy, stres, únavu, depresiu, vysoký cholesterol, choroby srdca, artériosklerózu, problémy s kosťami /obsahuje vápnik, fosfor a horčík/ a cukrovku. Sú vhodné aj pre tehotné ženy a pre deti. Vyskúšajte chutné bezlaktózové mandľové jogurty a mandľové mlieko.
Vlašské orechy
sa skvele hodia do koláčov, vianočného pečiva, štrúdle, ale i na slano. Pochutnáte si na nich i keď ich konzumujte so syrom, varenou zeleninou, alebo v šalátoch. Príjemne skvalitnia raňajky s cereáliami. Liečia srdce, mozog, psychické problémy, cukrovku, podráždenosť, depresiu, iné psychické ochorenia a pomáhajú pri ateroskleróze.

Sú bohaté na vitamín D, betakarotén, zinok, stopové prvky sú kešu orechy. V kuchyni sa používajú veľmi často. Skvele chutnajú v raw tyčinkách, pečive, müsli, ale môžete si z nich vyrobiť i kešu syr, či pomlieť a posypať na pripravený zeleninový tanier, alebo zahustiť polievku. Kešu sú skvelá voľba do takmer všetkého. Liečia obličky, kŕče, nervozitu, hrubé črevo a zásobujú telo minerálmi.

Neodmysliteľnou súčasťou ovsených kaší, dezertov, čokolád sú lieskové orechy. Využitie v kuchyni je veľmi rozmanité. Tradične sa pridávajú do najrôznejších múčnikov, dezertov, ovocných a orechových zmesí, šalátov a müsli. Sú vhodné pre športovcov, cukrovkárov, znižujú cholesterol, upokojujú nervy a podporujú tvorbu červených krviniek.

Top orechmi sú ... celý článok si prečítaj na Tophoreca.sk


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Tophoreca.sk
Zdroj: Tophoreca.sk

Tophoreca.sk blog Zdravé a chutné orechy v kuchyni na Gastromenu.sk