Zeleninové inšpirácie zo záhradky
Leto už je úplne za nami a svedčia o tom aj dni, ktoré sú za našimi oknami. Ale čo s dopestovanou zeleninou z našej záhradky? Ako ju spracovať aj s niekoľkými nápadmi, sa už dozviete v nasledujúcich riadkoch tohto blogu od Petry Adamcovej z Tophoreca.sk
Cuketa
Cuketa, zelenina, ktorá pochádza z Talianska a rozšírila sa do všetkých končín sveta si obľubu u nás získala na konci osemdesiatych rokov minulého storočia. Dopestuje ju aj menej zdatný záhradník, má množstvo vlákniny, málo tuku a veľa vitamínov a minerálov. Jej chuť je neutrálna, takže pri správnom ochutení sa dá jesť takmer denne a vždy v inej a neopozeranej podobe. Cuketa ako príloha sa dá výborne ugrilovať, orestovať i udusiť s inými druhmi zeleniny. Plnená s mäsom alebo syrom je už plnohodnotným hlavným jedlom. Cuketové placky sú pochúťkou k pivu alebo vínu. Cukrárky, ktoré sa snažia o zdravšie alternatívy sladkostí si ju nevedia vynachváliť pri príprave istých druhov múčnikov a dezertov.
Cuketa, zelenina, ktorá pochádza z Talianska a rozšírila sa do všetkých končín sveta si obľubu u nás získala na konci osemdesiatych rokov minulého storočia. Dopestuje ju aj menej zdatný záhradník, má množstvo vlákniny, málo tuku a veľa vitamínov a minerálov. Jej chuť je neutrálna, takže pri správnom ochutení sa dá jesť takmer denne a vždy v inej a neopozeranej podobe. Cuketa ako príloha sa dá výborne ugrilovať, orestovať i udusiť s inými druhmi zeleniny. Plnená s mäsom alebo syrom je už plnohodnotným hlavným jedlom. Cuketové placky sú pochúťkou k pivu alebo vínu. Cukrárky, ktoré sa snažia o zdravšie alternatívy sladkostí si ju nevedia vynachváliť pri príprave istých druhov múčnikov a dezertov.
Hokkaido
Hokkaido, kráľovná jesennej zeleniny sa už v týchto dňoch začína v záhradke krásne vyfarbovať. Práve jej farbe vďačíme za vysoký podiel betakaroténu, ktorý je prospešný pre našu pokožku vystavenú slnečným lúčom. Jej konzumácia prospieva tráviacemu systému, optimálnym hodnotám krvného tlaku, pôsobí ako významný antioxidant a prevencia proti viacerým ochoreniam. Chuť tekvice hokkaido je príjemne maslová a krémová, spracováva sa nenáročne a aj so šupkou. Asi každý z nás pripravuje polievku hokkaido, alebo zapekané mesiačiky hokkaida namiesto tradičných zemiakov. Hokkaido je však možné využiť aj na prípravu smoothie nápojov, nátierok, do koláčov a gulášu. V posledných rokoch sa objavujú chutné džemy a marmelády z hokkaida, s prídavkom škorice, koňaku či portského vína.
Paradajky
Paradajka, rajčiak či rajčina - plodina, ktorá do našich kuchýň patrí od pradávna. Už naše staré mamy pravidelne pripravovali paradajkový prívarok, domáce kečupy i pretlaky. Mám pocit, že i napriek tradícii a dlhodobej konzumácii sa toto z botanického hľadiska ovocie a z kulinárskeho pohľadu zelenina nikomu neprejedla. Dobrá, voňavá a sladká paradajka dokáže mnohým zastúpiť hlavné jedlo. Paradajka ako súčasť šalátov, studených i teplých polievok, grilovaných pokrmov, zálievok na cestoviny - jej spracovanie a využitie v kuchyni je naozaj široké. Aby sme nezabudli na zopár faktov, paradajky obsahujú.. článok pokračuje ďalej na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk pripravujeme aj
▫ Topinabur, netradičná zelenina je ideálnou potravinou pre diabetikov
▫ Spoznávate známe miesta z vtáčej perspektívy?
▫ Hotely pre obchodných cestujúcich
Hokkaido, kráľovná jesennej zeleniny sa už v týchto dňoch začína v záhradke krásne vyfarbovať. Práve jej farbe vďačíme za vysoký podiel betakaroténu, ktorý je prospešný pre našu pokožku vystavenú slnečným lúčom. Jej konzumácia prospieva tráviacemu systému, optimálnym hodnotám krvného tlaku, pôsobí ako významný antioxidant a prevencia proti viacerým ochoreniam. Chuť tekvice hokkaido je príjemne maslová a krémová, spracováva sa nenáročne a aj so šupkou. Asi každý z nás pripravuje polievku hokkaido, alebo zapekané mesiačiky hokkaida namiesto tradičných zemiakov. Hokkaido je však možné využiť aj na prípravu smoothie nápojov, nátierok, do koláčov a gulášu. V posledných rokoch sa objavujú chutné džemy a marmelády z hokkaida, s prídavkom škorice, koňaku či portského vína.
Paradajky
Paradajka, rajčiak či rajčina - plodina, ktorá do našich kuchýň patrí od pradávna. Už naše staré mamy pravidelne pripravovali paradajkový prívarok, domáce kečupy i pretlaky. Mám pocit, že i napriek tradícii a dlhodobej konzumácii sa toto z botanického hľadiska ovocie a z kulinárskeho pohľadu zelenina nikomu neprejedla. Dobrá, voňavá a sladká paradajka dokáže mnohým zastúpiť hlavné jedlo. Paradajka ako súčasť šalátov, studených i teplých polievok, grilovaných pokrmov, zálievok na cestoviny - jej spracovanie a využitie v kuchyni je naozaj široké. Aby sme nezabudli na zopár faktov, paradajky obsahujú.. článok pokračuje ďalej na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk pripravujeme aj
▫ Topinabur, netradičná zelenina je ideálnou potravinou pre diabetikov
▫ Spoznávate známe miesta z vtáčej perspektívy?
▫ Hotely pre obchodných cestujúcich
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk