Aby gastro prežilo, potrebuje od štátu cielenú pomoc - Vojto Artz pre Hospodárske noviny
Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz odpovedal na otázky redaktora Hospodárskych novín Pavla Novotného.
Junior Milan Zimný Koval prichádza s novým podcastom "Chutný". Jeho prvým hosťom bol prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz. Vypočuj si podcast Chutný, odkaz nájdeš v našom blogu Vojto Artz: Reštart gastra po korone bude silný, náročný, ale na niečo aj dobrý
➡ sleduj Vojta Artza aj na IB vojtoartz_cookingshow
➡ sleduj Vojta Artza aj na FB Vojto Artz - Cookingshow
Druhá vlna pandémie sa pomaly chýli ku koncu. Kedy bol gastrosektor v horšej situácii, teraz alebo na jar minulého roka?
Ničivejšia bola určite druhá vlna pandémie. Mnoho prevádzok už skončilo, ďalšie sú ako keby zakonzervované. Až po opätovnom plnom otvorení sa ukáže, ktoré podniky zostali silné a dokážu prežiť. Finálny výsledok toho, ako pandémia zasiahla sektor, tak ešte len uvidíme. Stále sa však obávam nových bankrotov a ďalšieho zvyšovania strát. Na druhej strane je pozitívom, že po uvoľnení opatrení sa otvorilo veľa prevádzok.
Máte k dispozícii údaje, koľko reštaurácií skončilo?
Konkrétne čísla nemáme, stále čakáme na údaje Štatistického úradu. Prieskum zo začiatku tohto roka však ukázal, že až 90 percent prevádzok sa obávalo vážnych finančných problémov či dokonca bankrotu, ak im nepríde nejaká pomoc od štátu.
Čiastočné uvoľnenie opatrení z apríla sektoru príliš nepomohlo?
Teraz sa síce uvoľnili terasy, absolútne to však nie je riešenie. Každý ju predsa nemá možnosť otvoriť, len zhruba 40 percent z celkového počtu prevádzok. A to sa ku mne dostala informácia, že v prvý týždeň po uvoľnení otvorilo terasu len 30 percent podnikov. Z jednoduchého dôvodu – pre pandemické opatrenia týkajúce sa priestoru.
Čo to znamená?
Skrátka keď stoly musia byť od seba vzdialené najmenej dva metre, tak prevádzke s malou terasou sa tam zmestia dva či tri, maximálne štyri stoly. Prirodzene, takýmto spôsobom sa im neoplatí terasy prevádzkovať. Výhodu teda majú tí s väčšími terasami. Druhou vecou sú tržby z nich.
Nezachránia ich pred stratami?
Vôbec nie. Veď keď si zoberieme, ako podniky fungujú za bežných okolností, tak počas sezóny vytvárajú terasy len 15 percent z celkových tržieb reštaurácie. Nie je to číslo, ktoré by im výrazne pomohlo, hoci je lepšie ako nič. Aj to je dôvod, prečo skončilo dosť veľa dobrých prevádzok i kvalifikovaného personálu.
Môže byť podľa vás leto tým povestným svetlom na konci tunela?
Samozrejme, pre gastronómiu je vždy kľúčová letná sezóna. Nielen preto, že ľudia si užívajú dovolenku, ale predovšetkým z hľadiska turizmu. Uvidíme, ako budú v lete vyzerať opatrenia, ktoré treba dodržiavať. V každom prípade nepredpokladám, že sa uvoľnia do takej miery, aby sem prišlo veľa zahraničných turistov. Na druhej strane sme už minulý rok boli svedkami toho, že pre prevádzky boli kľúčoví Slováci, ktorí zostali doma a necestovali do zahraničia. Pokiaľ to bolo možné, práve oni tu míňali peniaze v gastronómii.
Celý rozhovor s Vojtom Artzom nájdete tu
zdroj: hnonline.sk a szkc.sk
Junior Milan Zimný Koval prichádza s novým podcastom "Chutný". Jeho prvým hosťom bol prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz. Vypočuj si podcast Chutný, odkaz nájdeš v našom blogu Vojto Artz: Reštart gastra po korone bude silný, náročný, ale na niečo aj dobrý
➡ sleduj Vojta Artza aj na IB vojtoartz_cookingshow
➡ sleduj Vojta Artza aj na FB Vojto Artz - Cookingshow
Druhá vlna pandémie sa pomaly chýli ku koncu. Kedy bol gastrosektor v horšej situácii, teraz alebo na jar minulého roka?
Ničivejšia bola určite druhá vlna pandémie. Mnoho prevádzok už skončilo, ďalšie sú ako keby zakonzervované. Až po opätovnom plnom otvorení sa ukáže, ktoré podniky zostali silné a dokážu prežiť. Finálny výsledok toho, ako pandémia zasiahla sektor, tak ešte len uvidíme. Stále sa však obávam nových bankrotov a ďalšieho zvyšovania strát. Na druhej strane je pozitívom, že po uvoľnení opatrení sa otvorilo veľa prevádzok.
Máte k dispozícii údaje, koľko reštaurácií skončilo?
Konkrétne čísla nemáme, stále čakáme na údaje Štatistického úradu. Prieskum zo začiatku tohto roka však ukázal, že až 90 percent prevádzok sa obávalo vážnych finančných problémov či dokonca bankrotu, ak im nepríde nejaká pomoc od štátu.
Čiastočné uvoľnenie opatrení z apríla sektoru príliš nepomohlo?
Teraz sa síce uvoľnili terasy, absolútne to však nie je riešenie. Každý ju predsa nemá možnosť otvoriť, len zhruba 40 percent z celkového počtu prevádzok. A to sa ku mne dostala informácia, že v prvý týždeň po uvoľnení otvorilo terasu len 30 percent podnikov. Z jednoduchého dôvodu – pre pandemické opatrenia týkajúce sa priestoru.
Čo to znamená?
Skrátka keď stoly musia byť od seba vzdialené najmenej dva metre, tak prevádzke s malou terasou sa tam zmestia dva či tri, maximálne štyri stoly. Prirodzene, takýmto spôsobom sa im neoplatí terasy prevádzkovať. Výhodu teda majú tí s väčšími terasami. Druhou vecou sú tržby z nich.
Nezachránia ich pred stratami?
Vôbec nie. Veď keď si zoberieme, ako podniky fungujú za bežných okolností, tak počas sezóny vytvárajú terasy len 15 percent z celkových tržieb reštaurácie. Nie je to číslo, ktoré by im výrazne pomohlo, hoci je lepšie ako nič. Aj to je dôvod, prečo skončilo dosť veľa dobrých prevádzok i kvalifikovaného personálu.
Môže byť podľa vás leto tým povestným svetlom na konci tunela?
Samozrejme, pre gastronómiu je vždy kľúčová letná sezóna. Nielen preto, že ľudia si užívajú dovolenku, ale predovšetkým z hľadiska turizmu. Uvidíme, ako budú v lete vyzerať opatrenia, ktoré treba dodržiavať. V každom prípade nepredpokladám, že sa uvoľnia do takej miery, aby sem prišlo veľa zahraničných turistov. Na druhej strane sme už minulý rok boli svedkami toho, že pre prevádzky boli kľúčoví Slováci, ktorí zostali doma a necestovali do zahraničia. Pokiaľ to bolo možné, práve oni tu míňali peniaze v gastronómii.
Celý rozhovor s Vojtom Artzom nájdete tu
zdroj: hnonline.sk a szkc.sk
Aktualizované: 23.05.2021
Autor: Pavel Novotný - Hospodárske Noviny
Zdroj: hnonline.sk