Denné menu

On-line donáška






 


Vojto Artz: Reštart gastra po korone bude silný, náročný, ale na niečo aj dobrý

Vypočujte si prvý diel podcastu Chutný. Hosťom je Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Ľudia chcú zážitok
Cieľom je, aby jedlo bolo pôžitok a to okolo zážitok.

Prvú skúsenosť s varením má zo štyroch rokov. Už vtedy mal v sebe túžbu objavovať chute a spájať ich. Hosťom nového podcastu Chutný je Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, počúvajte s nami: tu
Nôž je pravá ruka kuchára

Ako sám Artz povedal: “nôž je pravá ruka kuchára. Ja som sa ho naučil používať v škole. Kuchárska škola mi dala znalosti, zručnosti a tovaroznalectvo. Som za ňu vďačný, lebo je to veľmi užitočné pre môj život kuchára. Dnes chcú kuchári hneď by “majstri”, ale keby sa išli učiť sushi do Japonska, tak budú len štyri roky variť ryžu. Našťastie sú na Slovensku aj výborné školy, z ktorých vychádzajú dobrí kuchári”.

„Byť prezident to je záväzok. Voči kuchárom vo zväze, ale aj voči svetu. Odovzdávame si trendy, komunikujeme o tom ako napredujeme, či aké súťaže robíme. Máme svoju reprezentáciu. Národný tím je širší a z toho sa vyberá na súťaže. No žiaľ, nie je tu žiadna podpora štátu. Ak chceme ísť na súťaž, musíme si zohnať peniaze a aj na to trénovať. Je dôležité vyťahovať z kuchárov to, čo ich baví. Vtedy to bude chutiť aj ľuďom”, objasňuje situáciu Artz.
Reštart gastra po korone bude silný

Ostatný rok mal veľmi negatívny dopad najmä na segment reštaurácií. Ako však Artz hovorí: “reštart gastra po korone bude silný. Veľa reštaurácií síce neprežilo, ale na druhej strane to trh trochu prečistilo. Teraz ten nábeh však bude náročný. Veľa ľudí totiž odišlo a bude ťažké ich nabrať späť. Vážim si ľudí, ktorí sa snažili počas celej doby lockdownu a nachádzali riešenia ako fungovať a prispôsobili sa dobe. Venovali sa rastu streetfood a donášky. Mnoho dobrých kuchárov sa vybralo týmto smerom. Už to nie je o mastných hranolkách a párku v rožku, ale o kvalitnom jedle”.

V podcaste sa tiež dozviete:

▶ o kuchárskych školách

▶ ako kombinovať chute

▶ o gastro segmente po korone

▶ čo robí ako prezident kuchárov a cukrárov

▶ o slovenskom jedle, ktoré inšpiruje svet

▶ ako pracovať s jednotlivými surovinami

▶ čo je to rondon

▶ či si objednáva donášku jedla, napríklad z Bistro.sk

▶ o aktivite “Stále sme tu”

▶ o recepte na paelu z Dobruchut.sk (recept nájdete aj na Gastromenu.sk)

CHUTNÝ podcast vám prináša Milan Zimnýkoval v spolupráci s portálom Dobruchut.sk a Aktuality.sk

Páčil sa vám náš podcast? Je niečo, čo by ste chceli počuť v najbližšej epizóde? Alebo sa niečo opýtať hostí, ktorí sa receptom a gastronómii venujú aj profesionálne? Svoje tipy i otázky nám pošlite na adresu: chutny@dobruchut.sk, alebo na gastromenu@gastromenu.sk


Aktualizované: 18.05.2021
Autor: Milan Junior Zimnýkoval
Zdroj: Dobruchut.sk