Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Kráľovské Barolo, víno (nielen) pre kráľov

Barolo - jedno z najprestížnejších talianskych vín, pochádzajúce z regiónu Piemont, pozná ho hádam každý "vínomilec". Aké je, čo v sebe skrýva? Víno, ktoré si vyžaduje vysokú starostlivosť nielen pri pestovaní hrozna, ale aj neskôr pri výrobe. Víno, ktoré zreje do krásy a odhalí všetky svoje prednosti až po čase. Čím je staršie, tým sú jeho arómy komplexnejšie, triesloviny jemnejšie, chuť plnšia a okrúhlejšia. Víno, ku ktorému je potrebné neustále sa vracať, znovu a znovu ho ochutnávať, aby ste pochopili jeho tajomný piemontský charakter.

Ale poďme pekne poporiadku! Prečo sa Barolu hovorí "Kráľovské víno a víno pre kráľov"?

Jeho príbeh sa začína v období talianskeho obrodenia, kedy sa na stoly aristokratických rodín nosili vína z Bordeaux a z Borgogna, pričom piemontské vína boli sladké a nie veľmi obľúbené medzi šľachtou.

Niekedy v tomto období sa šľachtičná Juliette Colbert, neskôr známa ako "Giulia di Barolo", vydala za markíza Falletti, majiteľa pozemkov určených najmä na pestovanie hrozna. Bola to práve ona, ktorá požiadala o radu francúzskeho enológa Louisa Oudarta. On rýchlo pochopil, že chyba bola v nedokončenej fermentácii, ktorou sa vyrábalo sladké a nestabilné víno, odkázané na okamžitú konzumáciu. Zmenený štýl výroby spôsobil, že sa z takéhoto vína stalo víno suché s vynikajúcou štruktúrou. Markíza z Barola posielala nové víno na ochutnanie všetkých šľachticom na okolí, až sa o ňom dozvedel sám kráľ a vyžiadal si ho. Tak sa na kráľovský dvor dostalo 325 sudov tohto vína, jeden na každý deň v roku, okrem 40-dňového pôstu. Víno kráľovi tak zachutilo, že nariadil, aby sa z jedného z jeho statkov stalo vinárstvo, v súčasnosti známe ako Fontana Fredda.
V čom je výroba vína Barolo špecifická?

Svoj názov nesie podľa rovnomennej dedinky Barolo a vyrába sa výlučne z odrody Nebbiolo. Klasifikácia DOCG (získalo ju v r. 1980) stanovuje, že ho možno vyrobiť v rámci územia zahŕňujúceho 11 obcí: Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba, Cherasco, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d’Alba, Novello, Roddi a Verduno. Ani to však neznamená, že hrozno môže rásť kdekoľvek, vinohrady možno založiť len na zákonom určených svahoch, ktoré spĺňajú dané podmienky. Spomeňme tie najznámejšie: Cannubi, Bussia, Ginestra.

Dozreté Nebbiolo sa začína zbierať v polovici októbra, ako posledná odroda, pričom z jedného hektára možno získať maximálne osem ton hrozna. Víno sa musí vyrobiť v rámci toho istého územia a musí zrieť minimálne 38 mesiacov, z toho 18 v drevených sudoch (je na vinárovi, aký druh sudov si vyberie). Barolo sa tak na naše stoly môže dostať až na štvrtý rok od roku vinobrania, jednoducho povedané, 1. januára 2021 sa začal predávať ročník 2017. Ak chce vinár vyrobiť Barolo Riserva, víno musí zrieť ešte dlhšie, minimálne 62 mesiacov, z toho 18 mesiacov v drevených sudoch. Riservu sa "barolista" rozhodne vyrobiť obyčajne len pri najlepších ročníkoch a vyberá pre ňu len to najlepšie hrozno.
Ako chutí Barolo?

Barolo zrie minimálne štyri roky u vinára, niektorí "barolisti" sa dokonca rozhodnú nechať ho jeden - dva roky u seba v pivnici. Odporúčam otvárať a ochutnávať staršie ročníky. Hľadajte Barolo ešte o takých päť rokov staršie, vtedy si ho naozaj vychutnáte.

Dostali ste darček, Barolo ročník 2012? Čo s ním? Otvorte ho najmenej hodinu pred konzumáciou, prípadne ho prelejte do dekantera, aby sa víno mohlo nadýchnuť a prevetrať (veď bolo zatvorené v jednej fľaši po celé roky). Samozrejme, dôležitá je aj správna teplota, Barolo sa podáva pri 18-20°C.

Zatočte pohárom a privoňajte. Cítite tú vôňu? Jeden z najväčších talianskych spisovateľov 20. storočia - Cesare Pavese, v jednom svojom diele uvádza: "Tri nosy sú potrebné na pitie vína Barolo." Niečo na tom bude, Barolo vám poskytne neuveriteľný a komplexný buket, najskôr vystupujú tóny sliviek, fialiek, divých ruží, neskôr sa objaví zrelé ovocie, marmeláda, a nakoniec vôňa sladkého drievka, vanilky, tabaku. Aróma sa bude rozvíjať postupne, takže si ju vychutnávajte.

V chuti bývajú takéto vína zamatovo hebké, triesloviny sú už väčšinou hodvábne a harmonicky sa dopĺňajú s kyselinami. Zacítite zrelé červené čerešne, bobuľové ovocie. Víno má plné telo a teplý charakter, zaplní celú ústnu dutinu a zanechá dlhú dochuť.

Víno vhodné na archiváciu, pri vhodných skladovacích podmienkach vydrží aj 20-25 rokov. Môžete pri ňom len tak meditovať, alebo ho skombinovať so sýtymi jedlami, pečený mäsom, divinou alebo zrelými syrmi.

Všetci tak šťastne a veselo pijeme Barolo až dodnes! - Adriana Harandzová


Vína Barolo si môžeš zakúpiť vo Wineshop-e na Gastromenu.sk


◾ Prečítaj si aj o Barbere od Adriany Harandzovej v jej predchádzajúcom blogu na Gastromenu.sk Prosecco, mladé, svieže a voňavé

◾ O Adriane Harandzovej sa dozvieš viac na Gastromenu.sk, v tomto blogu Prečo mi Piemont tak prirástol k srdcu?

Sleduj aj Adrianu Harandzovú na Facebooku

Sleduj aj Adrianu Harandzovú na Instagrame
Aktualizované: 09.04.2021
Autor: Adriana Harandzová
Zdroj: Foto: Adriana Harandzová

Adriana Harandzová blog Kráľovské Barolo, víno (nielen) pre kráľov na Gastromenu.sk