Eshop - Wineshop
Kontakty

TOP ponuka

Denné menu

Obedové menu

Trnava
15

On-line donáška






 


O, Nebbiolo, mio caro Nebbiolo!

Prečítaj si pútavý príbeh (blog) od Adriany Harandzovej, rodenej Slovenky, ktorá žije v nádhernom talianskom regióne Piemont. Adriana pracuje ako export manažérka pre vybraných talianskych vinárov a svojim príbehom sa chce podeliť o krásy a zaujímavé poslanie, ktoré v Taliansku zastáva.

"Môj obľúbenec"

Aj napriek zaužívaným tradíciám (s blížiacim sa letným obdobím sa vraj píše o bielych vínach) som sa rozhodla, že vám porozprávam niečo o červenej odrode z Piemontu. Ak ste čítali predchádzajúce blogy, už viete, že ide o môjho "obľúbenca". Nie, nepomýlila som sa, píšem v mužskom rode, aj napriek tomu, že je to "tá" odroda a "to" Nebbiolo. Pre mňa je to akýsi "vínny mačo", ktorý vám učaruje v každej chvíli. Ak prejde okolo vás, opantá vás vôňa sliviek, fialiek, malého červeného ovocia, niekedy vanilky, tabaku a čokolády - učaruje vám jeho "transparentná" rubínovo červená farba, ktorá vekom získa oranžové odlesky (ako keď pánom presvitajú vo vlasoch príťažlivé šediny) a svoje svaly vám predvedie prostredníctvom trieslovín. Predstavme si však tohto krásavca pekne po poriadku.

Jedna z legiend hovorí

Táto odroda si toho určite veľa pamätá, pretože prvé záznamy o nej sa objavili už v 13. storočí. Samozrejme, kde inde, ak nie na vtedajšom území Piemontu. A keďže pravý "Piemontčan" je tvrdohlavý a verný svojmu domovu, tak ani Nebbiolo nechce rásť v inom prostredí. Vyskúšali ho vysadiť na Sardínii, v Kalifornii a možno ešte niekde inde vo svete, no nikde sa mu nedarí tak, ako v jeho rodisku. Nebbiolo potrebuje svoju ílovitú, vápencovú a niekedy aj piesočnatú pôdu, kopcovitú krajinu s nadmorskou výškou okolo 400 - 600 nad morom a najmä hmlu. Pravú nepriehľadnú piemontskú hmlu, počas ktorej ani na krok nevidieť. Dokonca je s týmto prírodným javom spojené aj jeho meno. Hovorí sa, že kedysi sa Nebbiolo zbieralo koncom októbra - začiatkom novembra, v čase keď na vinohrady padala hustá hmla (ráno, keď sa prichádzalo a večer, keď sa odchádzalo). Pravdupovediac, ani teraz tomu nie je inak. Nebbiolo čaká na zber až do polovice októbra a hmly sa tu stále vyskytujú (nie raz som ich zažila). Jedna z legiend hovorí, že jeho názov pochádza priamo odtiaľ, talianskeho výrazu pre hmlu - nebbia. Odtiaľ už nie sme ďaleko od "nebbiolo".
Samí velikáni

Niekde som čítala, že rozloha vysadených koreňov odrody Nebbiolo zahŕňa len asi 9% z celkovej vysadenej plochy cca 40 000 ha vinohradov v Piemonte. Predstavte si však, aké vína sa z tejto odrody vyrábajú, samí velikáni: Roero, BarbarescoBarolo. Sú to nezabudnuteľné vína, ozajstné skvosty, ktoré možno archivovať desiatky rokov. O nich si však povieme niečo viac neskôr, lebo stojí zato si ich predstaviť jeden po druhom.

Ak spomenieme "klasické" Nebbiolo, (v Piemonte ho môžete nájsť napr. pod názvom Langhe Nebbiolo DOC alebo Nebbiolo d’Alba DOC), ani tomuto vínu vek neublíži, práve naopak. Jeho charakteristické črty - triesloviny, vyšší obsah kyselín a alkoholu - sú akousi zárukou, že víno dozrieva (pri správnom skladovaní) v priebehu 10 - 15 rokoch. Farba sa zmení na tehlovo oranžovú, vo vôni už cítiť "sladké drievko (pelendrek)" a všetky vône (primárne, sekundárne aj terciárne) sú v rovnováhe. Triesloviny sa zjemnia a dosiahnu hodvábnu mäkkosť, chuť sa zmení na zamatovú a dlhotrvajúcu.

Napísané slová sa dajú cez neho čítať

Ozaj, prečo som na začiatku pri opise farby použila výraz "transparentná"? Ak priložíte kalich Nebbiola k písanému textu, dokážete napísané slová cezeň prečítať. Je to kvôli tomu, že samotné hrozno neobsahuje veľa farbiva a nemá teda takú silnú purpurovú farbu, na akú sme zvyknutí pri vínach ako Barbera, alebo južných talianskych vínach ako Primitivo, Negroamaro a pod.
Asi ste už zvedaví, čo k takémuto vínu?

Už dlhšie sa tu v Taliansku objavuje trend, že Nebbiolo sa ponúka aj k predjedlám. Najmä ak ide o takú dobrotu ako "carne cruda" (pozn. "biftek"), prípadne teplé predjedlá. Ďalej môžete toto víno ponúkať k cestovinám - samozrejme, veľmi dobre mu "sedia" klasické piemontské "tagliatelle con ragú", agnolotti plnené mäsom, kačacie mäso, červené mäsá. Veľmi dobre sa snúbi aj s králikom (králik na víne) a morčacím mäsom plneným gaštanmi alebo slivkami. Nebála by som sa ho servírovať s gulášom alebo k jahňaciemu perkeltu. Jeden tip na recept vám ponúka taliansky kuchár žijúci na Slovensku Luca Nucciarelli a môžete ho nájsť tu ➡ Dusené hovädzie mäso na víne s kašou zo sladkých zemiakov, glazúrovanými šalotkami a čerstvými kvetmi z cukety v receptoch na Gastromenu.sk

Syry

Nezabúdajme na syry, ktorých je v Piemonte neúrekom. Odporúčam najmä stredne vyzreté, prípadne kozie aj plesňové syry.

Teším sa na ďalšie naše stretnutie, už viem o čom bude môj ďalší príspevok - Adriana Harandzová


Pozri si 1. blog - Prečo mi Piemont tak prirástol k srdcu? od Adriany Harandzovej na Gastromenu.sk

Pozri si 2. blog - Piemont je elitný vínny región v Taliansku. Nepoznáte dôvody? Nuž, ponúknem vám ich hneď niekoľko od Adriany Harandzovej na Gastromenu.sk

Pozri si 3. blog - Vínna etiketa by mala mať v sebe aj niečo šmrncovné! od Adriany Harandzovej na Gastromenu.sk

Sleduj aj profil Adriany Harandzovej wine.n.more na Instagrame a profil Wine-n-More na Facebook-u.


Aktualizované: 12.05.2020
Autor: Adriana Harandzová - Foto: Adriana Harandzová Zdroj: Piemontské vinárstva - Taliansko

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ako to funguje? Zaregistrovaným užívateľom Gastromenu.sk sa pri každej online objednávke pripíše kredit. Kredit od nás je vo výške 3 %. Takže stačí už len objednávať a šetriť si...
04.03.2021
4857,2 tis


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Neváhaj si objednať od nás v On-line donáške na Gastromenu.sk. Pri každej objednávke dostávaš kredit, s ktorým ušetríš 3%. Tešíme sa na tvoju objednávku...
03.03.2021
2815,2 tis

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si jedlo alebo obedové menu z Treeclub v On-line donáške na Gastromenu.sk a ušetri tým svoje peniažky. Každou ONLINE objednávkou si sporíš kredit, ktorý potom môžeš...
01.03.2021
659,1 tis

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Pri každej objednávke sa ti na účet v tvojom profile na Gastromenu.sk pripíše kredit. Ten potom môžeš kedykoľvek použiť a zlacniť si tým svoju ďalšiu objednávku. Momentálna naša...
27.02.2021
5746,7 tis

Reštaurácia na Majeri
TOP ponuka Reštaurácia na Majeri
Objednaj si od nás v On-line donáške na Gastromenu.sk a ušetri 3 %. Pri každej objednávke si sporíš kredit, ktorý si môžeš kedykoľvek uplatniť a tým zlacniť svoje objednané jedlo /...
25.02.2021
1586,7 tis


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
U nás si vieš naše jedlo objednávať aj lacnejšie :-) AKO? Pri objednaní jedla v online donáške Treeclub na Gastromenu.sk, si pri každej objednávke sporíš kredit. Ten potom...
14.02.2021
685 tis

Práca
Treeclub bar & restaurant
Práca Treeclub bar & restaurant
Hľadáme rozvozára alebo rozvozárku našich jedál a pizze do vašich domácností, či práce. Ak máte záujem, neváhajte nás kontaktovať na telefónnom čísle 0905360555. Budeme sa...
01.02.2021
1090,2 tis