Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Veneto, môj druhý najobľúbenejší taliansky región

Konečne sa aj tu v Taliansku postupne dostávame z domáceho väzenia. Ani sme netušili, čo všetko máme a ako rýchlo môžeme prísť o veci, ktoré sme si možno ani neuvedomovali a boli pre nás samozrejmosťou (obyčajné objatie, kino, divadlo, káva, pohár vína, či dobré jedlo v kruhu priateľov). Jednoducho sloboda. Bola to pre mňa rutina sadnúť do auta a prejsť za deň stovky kilometrov, alebo lietadlom ich preletieť tisícky. Bola som zvyknutá hovoriť pred skupinou ľudí, ochutnávali sme spolu rôzne vína, rozprávali sme sa o nich, a zrazu to všetko pominulo. Verím však, že čoskoro sa všetko dostane do starých koľají a ja budem môcť znovu stáť pred vínomilcami a rozprávať o vôňach a chutiach Talianska. Treba myslieť pozitívne a ako sa hovorí "Všetko zlé je na niečo dobré!", a možno by som nikdy nezačala písať tieto blogy (minimálne mňa to teší).

Mám taký "tušák", že sa vyberiem (hneď ako to bude možné) do môjho druhého obľúbeného talianskeho regiónu Veneto (ak neviete, prvenstvo v mojom rebríčku patrí Piemontu). Bude to (ako väčšinou) pracovná cesta, ale keďže vedie do jednej z najturistickejších oblastí Talianska, tak sa to dá zvládnuť :-). Veď si stačí predstaviť mestá ako Verona s nádhernou arénou (1. obr.: Aréna vo Verone), romantickým balkónom pod ktorým hrával Rómeo svojej láske Júlii, Benátky s unikátnymi kanálmi a jej gondolami - a o kultúrny zážitok máme postarané. Na svoje si prídu aj milovníci prírody, najväčšie talianske jazero Garda ponúka nekončené možnosti - na juhu sú to historické pamiatky, z ktorých na vás dýcha duch minulosti, na severe zase pahorkatiny a pohoria, ktoré potešia horsky naladených turistov. Áno, k tomu ešte aj morské pobrežie. Tak čo ešte chýba? Snáď už len doplniť takýto kultúrny, prírodný a duchovný zážitok dobrým jedlom a vínom.
Ako všade v Taliansku, ani tu vás kuchyňa nesklame

Čo tak si dať rizoto? Jedno s čakankou - a pre pravých vínomilcov a fajnšmekrov, rizoto pripravené na víne Amarone. Nie je tu núdza ani o recepty z rýb - sladkovodných alebo morských - spomeňme typické predjedlo z Veneta "sarde in saor" (sardinky s cibuľou v sladkokyslom náleve), (2. obr.: "tortelli con astice con la sua salsa - tortelli s homárom, s vlastnou šťavou), alebo "baccala alle vicentina" (mňam). Máte chuť na polievku? Nech sa páči: "sopa coada" (polievka z holúbät so zeleninou a chlebom). A kto má radšej mäsité jedlá, môže sa ponúknuť: "fegato alla veneziana" (hovädzia alebo bravčová pečeň, podáva sa s polentou), "lesso con la peara" (rôzne druhy vareného mäsa so špeciálnou omáčkou a nesmie chýbať veľa, veľa, veľa korenia), prípadne "pastisada de caval" (recept z konského mäsa). Ozaj, vedeli ste, že jeden z najznámejších dezertov "tiramisu" má vo svojom rodnom liste zápis - Miesto narodenia: Treviso?
K dobrému jedlu patrí dobré víno, a tu to máte zaručené!

Ak sa prejdete okolo jazera Garda (3. obr.: pohľad na jazero Garda z mesteča Peschiera di Garda), vychutnáte si biele vína ako Lugana, Custoza, alebo ružové a červené vína Bardolino. Choďte ďalej na severovýchod, smerom k Predalpám, ochutnáte snáď najznámejšie červené vína tohto regiónu - Valpolicella a samotné "vznešené" Amarone. A čo talianske biele šumivé víno, obľúbené takmer po celom svete - Prosecco? Na východ od Verony celú túto oblasť uzatvára biele víno Soave.

Takže poďme precestovať s kalichom v ruke tento región, ochutnávajúc jeho vínka. Bude to zážitok, to vám zaručujem! - pokračovanie na budúce... - Adriana Harandzová


Pozri si 1. blog - Prečo mi Piemont tak prirástol k srdcu?

Pozri si 2. blog - Piemont je elitný vínny región v Taliansku...

Pozri si 3. blog - Vínna etiketa by mala mať v sebe aj niečo šmrncovné!

Pozri si 4. blog - O, Nebbiolo, mio caro Nebbiolo!

Sleduj aj profil Adriany Harandzovej wine.n.more na Instagrame a profil Wine-n-More na Facebook-u.


Aktualizované: 20.05.2020
Autor: Adriana Harandzová - Foto: Adriana Harandzová