Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Bravčová panenka v sezamovom kabátiku

Michal Kulik
Ako ďalším receptom od šéfkuchára Michala Kulika na Gastromenu.sk je Bravčová panenka v sezamovom kabátiku.

"Tento recept patrí medzi moje obľúbené. Je to rýchla a moderná verzia obyčajného jedla. Bravčová panenka v sezamovom kabátiku, pečené zemiaky, espuma z červenej cibuľe, chilli, redukcia z teľacej pasty a červeného vína, cviklové tuilles." - to sú slová Michala Kulika, šéfkuchára Hotel Senec****.

Recept patrí do kampane "Var s nami s profi kuchármi", ktorej cieľom je zdravo poradiť, viac menej inšpirovať ľudí, čo si doma navariť. Na sociálnych sieťach pod označením #varsnamisprofikucharmi


Suroviny na 10 porcií

• 1,8 kg. bravčovej panenky •  sezam biely •  sezam čierny • 1,5 kg. zemiakov •  2 - 3 ks. červenej cibule • 1 ks. chilli papričky • 500 ml. červeného vína •  cukor •  soľ •  korenie •  cviklová šťava •  hladká múka •  olej •  teľací vývar - pasta (nie je podmienkou) •  zeleninový vývar (nie je podmienkou)
Recept Bravčová panenka v sezamovom kabátiku na Gastromenu.sk

Postup

Panenku si očistíme umyjeme a vysušíme. Potrieme olejom, nasolíme, okoreníme a z prudka poopekáme, na panvici z každej strany. Potom panenku vložíme do rúry, cca na 10 až 12 min na 160 °C. Na suchej panvici si opražíme sezamové semienka, v ktorých neskôr budeme len z polky obaľovať panenku. Keď máme mäso hotové tak nakrájame ho na približne rovnaké časti a pred podávaním obalíme už hore v spomínanom sezame.

Zemiaky si očistíme a nakrájame približne na rovnaké kocky, ktoré si uvaríme do polomäkka vo vode. Môžeme ich variť aj v jemne zeleninovom vývare. Neskôr zemiaky vyberieme, necháme stiecť a poopekáme buď na panvici alebo upečieme ich v rúre.

Na prípravu espumy si skaramelizujeme cukor, vložíme nasekanú červenú cibuľu a chilli. Podlejeme červeným vínom a troškou vody. Varíme cca 15 minút. Potom všetko pomixujeme a prepasírujeme. Vzniknutú masu dáme do fľaše na šľahačku, z ktorej neskôr budeme mať krásnu penu.

Na prípravu tuilles si dáme 2 dcl cviklovej šťavy, 1,2 dcl oleja a 25 g hladkej múky. Všetko spolu vymiešame. Na rozohriatej panvici a s malou naberačkou spravíme, modernú jedlú dekoráciu.

Dobrú chuť - Michal Kulik