Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Cheesecake al caffè e amaretto

Luca Nucciarelli
Dnes vám predstavím dezert "Nepečený kávový cheesecake s Amaretto likérom", ktorý je veľmi jednoduchý a dá sa urobiť na veľa spôsobov. Napríklad s ovocím, s čokoládovou plnkou, plnkou z vanilky alebo ako si dnes ukážeme, s plnkou kávovej príchute.

Veľmi veľa ľudí si myslí, že originál cheesecake pochádza z Ameriky. Ale pravdou je, že cheesecake vznikol skôr v Európe. Podobný syrový dezert bol používaný aj v starom Grécku. Taktiež Rimania boli známi svojimi tortami so sladkého syru a medu, medzi dvoma korpusmi. Do Ameriky prišiel tento dezert až v roku 1872.

Sleduj Instagram Luca Nucciarelli a Facebook Chef Luca cooking with you

Suroviny

•  Korpus: • 180 g. Marina keksov • 100 g. masla • 1 lyžica instantnej kávy (na syrup do korpusu) • 1 lyžica kryštálového cukru • 50 ml. vody •  Plnka: • 500 g. Mana syru • 120 g. kryštálového cukru • 200 ml. smotany 31% • 20 ml. vody • 4 cl. Amaretto • 2 lyžice instantnej kávy • 10 g. želatíny (plátky)
Recept Cheesecake al caffè e amaretto na Gastromenu.sk

Postup

Do 22 cm formy na tortu uložíme papier na pečenie. Rozpučíme všetky piškóty do veľkej misky a zmiešame ich s maslom, ktoré sme si skôr vytiahli z chladničky. To aby malo krémovú konzistenciu. Keď máme piškóty s maslom poriadne zmiešané, dáme ich do formy a poutláčame ich rovnomerne do formy. Dáme na cca 15 minút do chladničky, aby maslo opäť stvrdlo a korpus získal ideálnu konzistenciu. Kým čakáme, môžeme si urobiť kávový syrup. Do lyžice kávy dáme roztopiť cukor a pridáme vodu. Kávu necháme trochu vychladiť. So štetcom natrieme stvrdnutý korpus a znova vrátime na cca 15 minút do chladničky.

Teraz môžeme začať pracovať na plnke. Prvý krok bude, že namočíme želatínu do studenej vody. Teraz dáme na mierny oheň 20 ml vody, 2 lyžice kávy, Amaretto likér a 70 g cukru a všetko spolu rozpustíme. Necháme trochu vychladiť a potom primiešame do toho želatínu a miešame, kým nie je úplne rozpustená. Pridáme syr Mana a ručne vymiešame metličkou. Zvlášť vyšľaháme smotanu s kryštálovým cukrom, ktorá nám zostala, až kým nedosiahneme konzistenciu snehu. Krém so syrom a kávou miešame, až kým nedosiahneme jemný krém. Teraz môžeme vytiahnuť korpus z chladničky a vyliať naň krém. Skontrolujeme aby bol krém rovnomerne roztiahnutý. Formu s cheesecake zabalíme do fólie a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 12 hodín.

Dobrú chuť - Luca Nucciarelli
11.11.2020