Špenát je jedna z najlepších potravín pre oči! Obsahuje karotenoidy špeciálne užitočné pre sietnicu (luteín a zeaxantín), horčík a železo. Nápad s použitím vajca som po dlhých rokoch prijal, že keď už teda tak nezvyšuje ten cholesterol ,a le výhradne bio omega z voľného chovu – nech podporujeme kvalitu života našich operených kamarátok, ktoré ich znášajú. (A nezabudnite na TMAO, o ktorom sa dočítate v kapitole Srdce a cievy.) Čučoriedkový džem je tu nielen preto, že dodáva sendviču sviežosť, ale chceme pripomenúť, že lesné čučoriedky sú ďalšia super potravina pre oči!
Petra: Ak sa ponáhľate, použite surový špenát. Ak máte čas, dajte špenát na pár sekúnd do mikrovlnky (nie, mikrovlnka nie je také zlo, ako si o nej myslíte) alebo ho teda dve minúty opražte v kvapke olivového oleja alebo na minútu ponorte do horúcej vody (blanšírovanie) – špenát po tepelnej úprave poskytne vášmu telu asi 3-krát viac karotenoidov pre oči a asi 4-krát viac vápnika a železa (na rozdiel od surového špenátu).
Spoluautori: Mgr. Petra Gálisová, Ivana Kachutová (Mesárošová), MSc.
Foto: Mgr. Jana Ardanová
Postup
Suroviny naskladáme do sendviču od spodu:
- arašidové alebo mandľové maslo (max. hrúbka 2 mm)
- plátky avokáda
- špenátové listy
- plátky vajca uvareného natvrdo (počíta sa naozaj iba to omega v bio kvalite z voľného chovu!)
- čučoriedkový džem (asi polcentimetrová vrstva)
Čas prípravy 6 minút
28.07.2022