Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Domáce šišky s malinami plnené lekvárom

Vojto Artz
Popolcová streda sa už blíži a s ňou aj 40-dňový veľkonočný pôst. Ešte pred tým sa však ľudia môžu tešiť na fašiangy a dosýta si užiť jedlo. Nemôžete pri nich zabudnúť na rôzne druhy vyprážaných sladkostí - pampúšiky, fánky, krapne, Božie milosti a samozrejme šišky. Vyprážané, pečené, kysnuté, nekysnuté, tvarohové, plnené lekvárom, s otvorom alebo bez.

Šišky, ktoré nie sú len fašiangová sladkosť, môžeme pripraviť na veľa spôsobov. Určite nám dáte za pravdu, že najlepšie sú klasické, do ktorých keď sa zahryznete, pošteklia vás na jazyku príjemnou kyslastou chuťou marhuľového lekváru a k tomu máte na tvári fúzy od práškového cukru.

Ako vznikli šišky a ako ich jedia napríklad Poliaci, Rakúšania, Portugalci, či Gréci - to sa dočítaš v pokračovaní tohto receptu na: TVNoviny.sk/ Foto: Alexandra Haňdiaková

Sleduj Vojta Artza aj na IB vojtoartz_cookingshow

Sleduj Vojta Artza aj na FB Vojto Artz - Cookingshow

Suroviny

• 250 ml. vlažného mlieka • 1 ks. kocky droždia • 50 g. práškového cukru • 350 g. hladkej múky • 350 g. polohrubej múky • 80 g. roztopeného masla •  štipka soli • 4 ks. žĺtky • 1 lyžica rumu •  kôra z polovice citróna • 1 lyžica citrónovej šťavy •  olej na vyprážanie •  marhuľový džem •  práškový cukor na posypanie •  Krém: •  2 - 3 bielka • 100 g. kryštálového cukru • 3 lyžice jahodového džemu
Recept Domáce šišky s malinami plnené lekvárom na Gastromenu.sk

Postup

Do vlažného mlieka rozmrvte droždie, pridajte cukor a nechajte vzísť kvások. Do väčšej misy nalejte kvások a všetky ostatné suroviny. Vymieste hladké vláčne cesto (múku ešte prípadne pridajte podľa potreby) a nechajte kysnúť aspoň 45 minút.

Vykysnuté cesto rozvaľkajte a vykrajujte krúžky. Aj tie nechajte ešte aspoň 30 minút podkysnúť. Šišky smažte do zlatista v dostatočnom množstve oleja. Nechajte odkvapkať na papierovej utierke. Na každú dajte kôpku džemu, poprášte cukrom a podávajte.

Na krém potrebujete vyšľahať bielka s cukrom, pridajte džem. Dobre vyšľahané dáte nad paru a tam ešte aspoň 15 min šľaháte šľahačom. Ak začne pena hustnúť a lepiť sa na okraj hrnca, vtedy je hotová.

Majte Popolcovú stredu a dobrú chuť - Vojto Artz

Zdroj: TVNoviny.sk
13.02.2021