Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Filetto di manzo

Luca Nucciarelli
Hlavná ingrediencia tohto jedla je dobrý kus mäsa, a to pravej hovädzej sviečkovej. Dá sa povedať, že toto jedlo patrí do medzinárodnej kuchyne. Kvôli tomu, že ho v Taliansku všetci poznajú a radi ho aj pripravujú. Tento výborný kus sviečkovej sa dá prispôsobiť pre akúkoľvek sezónu v roku, a aj preto sa veľmi dobre a jednoducho spája s každou prílohou. Dnes by som sa s Vami chcel podeliť, s mojím obľúbeným spôsobom tohto jedla pre toto jesenné obdobie. Jeho celý názov znie: Filet z pravej hovädzej sviečkovej obalený v slaninke s restovaným špenátom a cesnakom, pyré z cvikly, sladkou baby mrkvou - glazúrovanou v mede, omáčka so zeleným korením a brandy.

Sleduj Instagram Luca Nucciarelli a Facebook Chef Luca cooking with you

Suroviny na 10 porcií

• 1800 g. pravej hovädzej sviečkovej (očistenej) • 10 plátkov slaniny (dusenej, neúdenej) • 1500 g. špenátu (obyčajného, nie baby) • 5 strúčikov cesnaku • 5 ks. cvikly (neolúpanej) • 50 g. zeleného korenia • 50 g. šalotky (na omáčku) •  Demi glace (dá sa kúpiť aj hotová omáčka, lepšie je ale vlastná :-)) • 0,75 ml. brandy • 100 ml. smotany • 150 ml. olivového oleja •  soľ •  čierne korenie
Recept Filetto di manzo na Gastromenu.sk

Postup

Našu receptúru začíname s prípravou mäsa, ktorá netrvá dlho. Ideálne je, ak po očistení mäsa vytvoríme, nazvime ich valčeky, ktoré obalíme slaninou. Necháme ich odpočinúť 2 hodiny v chladničke, ale predtým ich natesno stiahneme potravinárskou fóliou, aby sa proteíny v mäse pevne spojili. Budú tak lepšie držať pokope počas pečenia.

Môžeme sa pustiť do cvikle, ktorú sme si predtým umyli. Budeme ju baliť do alobalu po jednej v šupke, s trochou oleja, soľou a čiernym korením. Takto zabalené ich dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C cca 35 až 40 minút. Keď vychladnú tak ich ošúpeme a potom rozmixujeme s trochou vody (aby sa zjemnila konzistencia) a dochutíme. Vodu môžeme nahradiť trochou smotany alebo masla. Nakoniec pridáme aj trochu olivového oleja.

Prejdeme na omáčku. Nakrájame si nadrobno šalotku a zelené korenie. Dáme restovať s trochou olivového oleja. Restujeme veľmi pomaly, pokým sa šalotka neudusí. Po jej udusení pridáme brandy a necháme ďalej dusiť až po dobu, keď sa nevyparí všetok alkohol. Túto zmes budeme používať ako základ našej omáčky, ktorú budeme riediť s demi glas a trochou smotany podľa vašej chuti.

Ďalším krokom budú "baby" mrkvičky. Prevaríme mrkvy cca 3 minúty. Kým sa varia rozpustíme trochu medu v panvici a hneď ako ich vyberieme z vody, tak ich skaramelizujeme a osolíme.

Orestujeme si aj špenát v horúcej panvici s olejom a cesnakom, ktorý sme predtým dôkladne umyli v studenej vode. Nakoniec ho dosolíme podľa chuti.

Naše mäso s chladničky opečieme z obidvoch strán na panvici, cca 2 minúty. Následne ho dáme piecť do rúry na 180 °C - asi 8 až 10 minút, aby ostalo stredne prepečené. Máme hotovo! Ostáva už len styling. Inšpirovať sa môžete mojou fotografiou, alebo tiež vlastnou kreáciou (umením) :-)

Dobrú chuť vám praje - Luca Nucciarelli
25.10.2020