Je tu leto a to si pýta ľahké jedlo. Ideálnym kandidátom je samozrejme ryba. Losos v podaní šéfkuchára Michala Kulika je vhodný do tohoto horúceho obdobia. Samozrejme lososa máme radi a doporučujeme ho jesť v akomkoľvek ročnom období.
"Tento recept je veľmi rýchly a nenáročný na prípravu a hlavne je veľmi chutný" - to už odkazuje
Michal Kulik a pozýva vás do
Hotela Senec**** na Slnečných jazerách v Senci.
Recept patrí do kampane
Var s nami s profi kuchármi, ktorej cieľom je zdravo poradiť a inšpirovať ľudí, čo si doma navariť. Na sociálnych sieťach pod označením
#varsnamisprofikucharmi
Postup
Lososa si utrieme a dochutíme soľou a korením. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Ten kto má celý veľký filet, tak nech si stiahne kožu. Lososa treba ešte utrieť od zbytkov šupín. Oddelíme podbrušnú časť, ktorú neskôr vieme využiť na nejaké rizotko, alebo len tak na grilované kúsky lososa k šalátu. Na panvicu si dáme olej a necháme ho zohriať. Na rozpálený olej položíme lososa časťou, na ktorej je koža. Keď je losos už do zlatista opečený, tak ho otočíme a necháme cca 1 minútu na druhej strane dopiecť. Potom pridáme trochu masla a môžeme odstaviť. Ono tým teplom dôjde a losos bude krásne šťavnatý.
Pohánku si uvaríme do mäkka v osolenej vode. Špenátové listy si len zblanžírujeme v horúcej vode. Tak isto brokolicu. Následne ju posekáme na menšie kúsky a zamiešame do pohánky. Pridáme aj maslo, a celé dochutíme.
Na panvicu sa dáme rozpustiť maslo pridáme cukor. Ten nám pekne skaramelizuje, potom podlejeme vínom a pridáme citrónovú šťavu. Dochutíme podľa potreby a redukujeme. Keď bude všetko spojené a omáčka bude mať krásnu konzistenciu, môžeme ju odstaviť. Hotovo a môžeme servírovať.
Dobrú chuť praje
Michal Kulik
12.07.2020