Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Jednoduché kuracie medailóniky so zemiakovou kašou, čiernym koreňom, šalviou a šampiňónmi

Peter Pikovský
V tejto vypätej dobe šíriaceho sa koronavírusu sa Gastromenu.sk rozhodlo v spolupráci s profesionálnymi kuchármi, pripraviť niekoľko receptov pre posilnenie imunity, ktorú zúfalo teraz všetci tak potrebujeme.

Oslovili sme niekoľko odborníkov - profesionálnych šéfkuchárov aby poradili ľudom, čo si môžu navariť doma z ľahko dostupných surovín. Ako prvým z nich je Peter Pikovský - šéfkuchár Grandhotel**** Starý Smokovec

Projekt sme nazvali "Var s nami s profi kuchármi" - kde by sme radi poradili ľuďom, na čo sa majú zamerať a hlavne ako sa vyvarovať nezdravému stravovaniu, ktorého sa môžme v týchto ťažkých chvíľach dopustiť. Ľahké, zdravé, hlavne bez sacharidov, s veľkým obsahom vitamínov - to sú recepty, ktoré pod touto značkou na Gastromenu.sk teraz objavíš. Nechajte sa inšpirovať, a hlavne navarte si zdravo s profi slovenskými a českými šéfkuchármi.

▫ na sociálnych sieťach označuj ako #varsnamisprofikucharmi

Týmto sa chceme poďakovať Petrovi Pikovskému, že ako prvý prispel do tohoto projektu zdravých jedál na posilnenie imunity voči koronavírusu. Ďakujeme - Gastromenu.sk

Suroviny na 10 porcií

• 1000 g. Kuracie prsia chladené •  soľ, korenie (podľa chuti, len so soľou opatrne :-)) • 80 g. olivového oleja • 1500 g. zemiakov • 500 g. mlieka • 150 g. čerstvého masla • 10 g. čerstvej šalvie • 300 g. čierneho koreňa •  1/2 citrónu • 6 ks. čerstvých šampiňónov
Recept Jednoduché kuracie medailóniky so zemiakovou kašou, čiernym koreňom, šalviou a šampiňónmi na Gastromenu.sk

Postup

Čierny koreň si očistíme so škrabkou na zemiaky (odporúčam použiť rukavice), varíme v osolenej vode do ktorej sme vytlačili 1/2 citróna cca 15 min. Potom vyberieme a odložíme bokom. Kuracie prsia si umyjeme a osušíme, nakrájame na medailóniky, osolíme a okoreníme. Pečieme na panvici s olivovým olejom, dbáme aby mäso bolo dostatočne prepečené.
Mäso vyberieme a na panvičku si dáme maslo, pridáme umyté a nakrájané šampiňóny, lístky šalvie a uvarený čierny koreň, zľahka to všetko orestujeme, podľa potreby môžeme dochutiť soľou a korením. Hotové mäso podávame teplé posypané orestovanými šampiňónmi, čiernym korením a šalviou. Ako prílohu podávame zemiakovú kašu. Taktiež zemiakovú kašu môžeme nahradiť aj zeleninovým pyré.

Čierny koreň (Hadomor španielsky)
Rastlina z ktorej používame koreň ako je napríklad chren. Čierny koreň je zdravá potravina, ktorá obsahuje dôležité minerálne látky, ako napríklad draslík, horčík, fosfor, železo, sodík, meď, vápnik a vitamíny A, C, E a komplex vitamínov B. Pozitíva čierneho koreňa sú veľmi široké. Napríklad sa dajú spomenúť dobré účinky pri kašli, podporuje imunity atď.

Šalvia lekárska
Bylinka, ktorej sa darí aj v našich zemepisných šírkach. Bylinka s antibakteriálnymi a antizápalovými účinkami, podporuje trávenie a krvný obeh.

▫ recept je pre 10 osôb

Aktualizované: 17.03.2020