Koložvársku kapustu milujeme všetci! Alebo sa mýlime? Jedlo, ktoré sa už tak často v domácnostiach nevarí. Ale to len preto, lebo je trošku náročnejšie na prípravu. V minulosti tomu bolo ale inak. Kapusty bolo na našich domácich poliach dosť a staršie generácie vedeli, že blahodárne účinky kapusty treba nejakým spôsobom zúžitkovať. Skvelých receptov s kapustou je samozrejme neúrekom. My vám prinášame jeden od majstrov "Šuhajíkov", ktorí o ňom hlásia "Jedlo, ktoré možno na prvý pohľad nevyzerá, ale je to chutná klasika".
Sleduj
Šuhajíkov Šuhajíci pri panvicina Instagrame
Sleduj
Šuhajíkov Šuhajíci pri panvicina Facebooku
Postup
1. Začneme prípravou mletého mäsa. Cibuľu nakrájame na jemno a orestujeme na masti do zlatista. Pridáme nasekaný cesnak a mleté mäso. Mäso restujeme, pokiaľ sa nám pekne celé zatiahne a oddelí na maličké kúsky.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pridáme papriky, rascu, čierne korenie a pretlak. Restujeme 2-3 minúty a podlejeme vývarom. Nezabudnite pridať trošku chili. Túto zmes dusíme asi 40 minút. Nakoniec dochutíme soľou.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2. Ryžu v hrnci orestujeme, jemne osolíme a zalejeme 400 ml vody. Prikryjeme a na malom plameni dusíme 10 minút. Ryžu varíme len do polovice.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3. Klobásu nakrájame na kolieska. Odporúčam na klobáse nešetriť a vybrať si takú aká nám chuti. Ideálne polosuchú. Pripravíme si kyslú kapustu a môžeme začať vrstviť.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pekáč vymastíme masťou a vysypeme strúhankou. Na spodok dáme kyslú kapustu, potom ryžu a klobásu. Prelejeme ragú z mletého mäsa. Takto vrstvíme 2-3 krát podľa veľkosti pekáču. Ukončíme na vrchu kyslou kapustou.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4. V miske zmiešame kyslú a šľahačkovú smotanu. Osolíme a pridáme štipku čierneho korenia a muškátového orechu. Zalejeme a dáme piecť. Rúru nastavíme na 160 °C a pečieme 45 minút.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dobrú chuť! -
Šuhajíci pri panvici
09.03.2021