Denné menu

Obedové menu

Trnava
12

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Koložvárska kapusta

Šuhajíci pri panvici
Koložvársku kapustu milujeme všetci! Alebo sa mýlime? Jedlo, ktoré sa už tak často v domácnostiach nevarí. Ale to len preto, lebo je trošku náročnejšie na prípravu. V minulosti tomu bolo ale inak. Kapusty bolo na našich domácich poliach dosť a staršie generácie vedeli, že blahodárne účinky kapusty treba nejakým spôsobom zúžitkovať. Skvelých receptov s kapustou je samozrejme neúrekom. My vám prinášame jeden od majstrov "Šuhajíkov", ktorí o ňom hlásia "Jedlo, ktoré možno na prvý pohľad nevyzerá, ale je to chutná klasika".

Sleduj Šuhajíkov Šuhajíci pri panvicina Instagrame

Sleduj Šuhajíkov Šuhajíci pri panvicina Facebooku

Suroviny na 4 porcie

• 500 g. hovädzieho mletého mäsa • 150 g. klobásy • 500 g. kyslej kapusty • 500 g. guľatozrnnej ryže • 100 g. kyslej smotany • 500 ml. sladkej smotany •  2-3 cibule • 4 strúčiky cesnaku •  chili • 1 lyžica sladkej červenej papriky • 1 lyžica červenej údenej papriky • 3 lyžice paradajkového pretlaku • 1 lyžička mletej rasce •  1/2 lyžičky mletého čierneho korenia •  muškátový orech • 400 ml. mäsového vývaru alebo vody •  bravčová masť •  strúhanka na vysypanie plechu
Recept Koložvárska kapusta na Gastromenu.sk

Postup

1. Začneme prípravou mletého mäsa. Cibuľu nakrájame na jemno a orestujeme na masti do zlatista. Pridáme nasekaný cesnak a mleté mäso. Mäso restujeme, pokiaľ sa nám pekne celé zatiahne a oddelí na maličké kúsky.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pridáme papriky, rascu, čierne korenie a pretlak. Restujeme 2-3 minúty a podlejeme vývarom. Nezabudnite pridať trošku chili. Túto zmes dusíme asi 40 minút. Nakoniec dochutíme soľou.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2. Ryžu v hrnci orestujeme, jemne osolíme a zalejeme 400 ml vody. Prikryjeme a na malom plameni dusíme 10 minút. Ryžu varíme len do polovice.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3. Klobásu nakrájame na kolieska. Odporúčam na klobáse nešetriť a vybrať si takú aká nám chuti. Ideálne polosuchú. Pripravíme si kyslú kapustu a môžeme začať vrstviť.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pekáč vymastíme masťou a vysypeme strúhankou. Na spodok dáme kyslú kapustu, potom ryžu a klobásu. Prelejeme ragú z mletého mäsa. Takto vrstvíme 2-3 krát podľa veľkosti pekáču. Ukončíme na vrchu kyslou kapustou.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4. V miske zmiešame kyslú a šľahačkovú smotanu. Osolíme a pridáme štipku čierneho korenia a muškátového orechu. Zalejeme a dáme piecť. Rúru nastavíme na 160 °C a pečieme 45 minút.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dobrú chuť! - Šuhajíci pri panvici
09.03.2021