Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Králičie stehno s krupotom z medvedieho cesnaku

Vojto Artz
Králičie stehná zalejeme masťou, pridáme tymian, nakrájanú koreňovú zeleninu a konfitujeme domäkka cca 3 hodiny v rúre na 120 - 130 °C. Udržujeme v teple.

Takto začína recept od Vojta Artza - prezidenta SZKC, ktorý je momentálne sezónne veľmi aktuálny. Medvedieho cesnaku je teraz všade dosť a nám už neostáva nič iné len si ho ísť nazbierať. Tí lenivejší si ho pôjdu kúpiť. Králika v lese nechytíte, čiže do obchodu budete musieť zájsť tak, či tak :-)

Sleduj Vojta Artza aj na IB vojtoartz_cookingshow

Sleduj Vojta Artza aj na FB Vojto Artz - Cookingshow

Suroviny na 4 porcie

• 400 g. škvarenej bravčovej masti • 4 ks. králičích stehien •  3 vetvičky čerstvého tymianu • 150 g. koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen) • 2 ks. malých zemiakov • 2 dl. suchého červeného vína - Primitivo Rosso • 1 l. kuracieho vývaru (alebo podľa potreby) • 3 ks. šalotky •  soľ •  1 vetvička čerstvej bazalky • 1 lyžica masla • 250 g. krúp • 1 hrsť medvedieho cesnaku • 1 hrsť baby špenátu •  olej •  omáčka demi glace (nemusí byť) •  bazalkový olej •  čerstvo mleté čierne korenie •  bylinky na ozdobu (kerblík, vňať)
Recept Králičie stehno s krupotom z medvedieho cesnaku na Gastromenu.sk

Postup

Na rezančeky nakrájanú šalotku spolu s čiernym korením orestujeme na malom množstve výpeku z konfitovania, zastrekneme vínom, kuracím vývarom a pridáme demi-glace (nemusí byť). Pozvoľna zvaríme a odstránime povrchové bielkoviny. Dosolíme, pridáme bazalku, listový petržlen a necháme lúhovať. Nakoniec šťavu precedíme. Krúpy prepláchneme niekoľkokrát vo vode a potom ich namočíme, aspoň na 4 hodiny. Urýchlime tým varenie. Krúpy uvaríme vo veľkom množstve osolenej vody a počas varu stále dopĺňame vodu. Uvarené krúpy "al dente" ľahko prepláchneme. Medvedí cesnak a čerstvý baby špenát prepláchneme, odkrojíme stonky a listy rozmixujeme na jemné pyré, prípadne pridáme trošku oleja. Pred podávaním prehrejeme krúpy s troškou vývaru, pridáme pyré z medvedieho cesnaku a špenátu a len ľahko zohrejeme (dlho nevaríme). Jemne ochutíme čerstvým mletým čiernym korením a soľou. Konzistencia musí byt hustá, ale stále tekutá. Môžeme ju upravovať vývarom a nakoniec ju zjemniť maslom.

Zeleninu očistíme a nakrájame na veľmi tenké kolieska a dáme do sušičky vysušiť do chrumkava. Zemiaky dobre umyjeme, osušíme a nakrájame na veľmi tenké kolieska. Dobre osušené plátky zemiakov fritujeme v dostatočne rozohriatom oleji dozlatova a osušíme na papierovej utierke. Najskôr naservírujem krupoto, na ktoré položíme králika poliateho bazalkovou šťavou. Dekorujeme čipsami zo zeleniny a zemiakov a bylinkami. Nakoniec pridáme bazalkový olej.

Zdroj: Cookingshow.sk
23.03.2021