Kulajda je typická polievka, ktorá sa od nepamäti varí v slovenských končinách. Aký je jej pôvod, to tu nebudeme rozoberať, ale na čo sa pozrieme je jej význam pre zdravý základ stavby nášho jedálničku. Huby ktoré obsahuje, sú dobrým antioxidantom. Na to kôpor má vysoké antibakteriálne účinky. Z vitamínov sú to C, F, B, ďalej karotén, železo, fosfor, vápnik, draslík. Z väčšej časti, bielkoviny sú zastúpené vo vajci. Na margo toho si naši slovenskí predkovia nemali moc z čoho vyberať, ale zato sa dokázali aj z toho mála, zdravo stravovať. Táto polievka je toho dôkazom a my si ju predstavíme v podaní šéfkuchára a prezidenta slovenských kuchárov a cukrárov Vojta Artza.
Sleduj Vojta Artza aj na IB
vojtoartz_cookingshow
Sleduj Vojta Artza aj na FB
Vojto Artz - Cookingshow
Postup
1. Z polovice masla a múky pripravíme svetlú zásmažku, zalejeme ju vývarom, rozšľaháme, ochutíme soľou, drvenou rascou a povaríme 20 minút. Olúpané očistené zemiaky nakrájame na kocky a pridáme do polievky. Varíme ich domäkka.
2. Ku koncu varu pridáme mlieko, kôpor a na masle restované nakrájané huby (ak použijeme sušené huby, tak ich vkladáme namočené do polievky hneď na začiatku spolu so zemiakmi). Ochutíme prevareným octom s cukrom. Nakoniec zjemníme smotanou a krátko povaríme.
3. Do kastrólika dáme vodu (výška vody asi 15 cm), ochutíme octom, soľou a privedieme tesne pod bod varu. Vajce rozbijeme do naberačky a opatrne ho spustíme do ochutenej vody. Varíme „tiahnutím“, aby bielok bol pevný a žĺtok mäkký (cca 3–4 minúty). Potom vajce vyberieme dierovanou naberačkou a servírujeme. Pri podávaní vkladáme pošírované vajce do polievky, doplníme kôprom.
Zdroj:
Varecha.sk / Foto: Dušan Křístek
Pozerávaš Youtube? Sleduj kanál
Varecha TV
27.01.2021