V príprave na leto a opaľovanie používajte radšej
prírodné zdroje beta-karoténu, pretože ten syntetický, ktorý je v niektorých tabletkách, môže byť vo veľkých dávkach aj nebezpečný. A nikdy sa nespáľte, ale nebojte sa (postupne) opáliť.
Petra: biele tofu je potravina, ktorá má skutočne rôznorodé použitie. Takto najemno nastrúhané a zmiešané s kvalitným rastlinným olejom vytvára výborný základ pre rôzne nátierky, hoci aj „nasladko“. My sme použili baby mrkvu z konzervy, ale ak ju nemáte, nastrúhajte čerstvú. Pri tej však treba počítať s tým, že vstrebateľnosť beta-karoténu, o ktorý tu hlavne ide, sa podstatne zníži.
Ďaľšie recepty a zdravotné rady nájdete v mojich knihách na
https://shop.akv.sk/ a videách na
https://akv-tv.com/
Spoluautori: Mgr. Petra Gálisová, Ivana Kachutová (Mesárošová), MSc.
Foto: Mgr. Jana Ardanová
Postup
Na jemnom strúhadle nastrúhame tofu, potom mrkvu (ak je dostatočne
mäkká, možno ju bude stačiť roztlačiť vidličkou), primiešame pretlačený cesnak, olej, korenie, kurkumu a soľ. Všetky suroviny dobre spojíme a nátierku natrieme na bagetu. Navrch naukladáme poriadnu vrstvu rukoly a spojíme s vrchnou časťou bagety.
Sendvič naskladáme v poradí od spodu:
- mrkvová nátierka – hrubá vrstva
- rukola – hrubá vrstva
- mrkvová nátierka – tenká vrstva
Čas prípravy 6 minút
08.02.2022