Denné menu

Obedové menu

Trnava
8

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Kurkumová mrkva

MUDr. Igor Bukovský PhD.
V príprave na leto a opaľovanie používajte radšej prírodné zdroje beta-karoténu, pretože ten syntetický, ktorý je v niektorých tabletkách, môže byť vo veľkých dávkach aj nebezpečný. A nikdy sa nespáľte, ale nebojte sa (postupne) opáliť.

Petra: biele tofu je potravina, ktorá má skutočne rôznorodé použitie. Takto najemno nastrúhané a zmiešané s kvalitným rastlinným olejom vytvára výborný základ pre rôzne nátierky, hoci aj „nasladko“. My sme použili baby mrkvu z konzervy, ale ak ju nemáte, nastrúhajte čerstvú. Pri tej však treba počítať s tým, že vstrebateľnosť beta-karoténu, o ktorý tu hlavne ide, sa podstatne zníži.


Ďaľšie recepty a zdravotné rady nájdete v mojich knihách na https://shop.akv.sk/ a videách na https://akv-tv.com/

Spoluautori: Mgr. Petra Gálisová, Ivana Kachutová (Mesárošová), MSc.

Foto: Mgr. Jana Ardanová

Suroviny na 1 porciu

•  ks. celozrnná bagetka • 1 hrnček uvarenej alebo sterilizovanej mrkvy • 1 biele tofu • 3 lyžice olivového olej • 1 strúčik cesnaku • 1 lyžička kurkumy •  čierne korenie •  morská soľ •  rukola
Recept Kurkumová mrkva na Gastromenu.sk

Postup

Na jemnom strúhadle nastrúhame tofu, potom mrkvu (ak je dostatočne
mäkká, možno ju bude stačiť roztlačiť vidličkou), primiešame pretlačený cesnak, olej, korenie, kurkumu a soľ. Všetky suroviny dobre spojíme a nátierku natrieme na bagetu. Navrch naukladáme poriadnu vrstvu rukoly a spojíme s vrchnou časťou bagety.

Sendvič naskladáme v poradí od spodu:
- mrkvová nátierka – hrubá vrstva
- rukola – hrubá vrstva
- mrkvová nátierka – tenká vrstva

Čas prípravy 6 minút

08.02.2022